Sebab mengapa bayi tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapa boleh menyebabkan SIDS

"Risiko SIDS cenderung terjadi pada bayi di bawah 1 tahun. Satu kes yang berlaku adalah ketika bayi tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapanya. Namun, tidur di dalam kotak masih tidak selamat jika tilam di dalamnya terlalu lembut dan terdapat banyak mainan lembut seperti bantal dan anak patung. Atas sebab ini, penting untuk mewujudkan persekitaran tidur yang selamat untuk bayi di mana sahaja dia tidur. "

Jakarta - Bagi sebilangan ibu bapa, mungkin merasa lebih selesa ketika mereka tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi baru lahir mereka. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa ini sebenarnya sangat berbahaya bagi bayi. Bayi yang tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapa mereka berisiko tinggi untuk SIDS atau Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba.

SIDS itu sendiri adalah kematian mendadak yang berlaku pada bayi tanpa gejala atau tanda yang mendahuluinya. Sayangnya, keadaan ini lebih kerap berlaku pada bayi yang belum berumur 1 tahun, dan tidur bersama kedua ibu bapa di tempat tidur yang sama. Walau bagaimanapun, ramai ibu bapa tidak mengetahui apa itu SIDS dan mengapa keadaan ini boleh berlaku pada anak-anak mereka.

Baca juga: SIDS pada Bayi Boleh Berlaku Tanpa Penyakit

Hubungan Tidur dengan Ibu Bapa dengan SIDS pada Bayi

Tidak sedikit ibu bapa yang berpendapat bahawa tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi mereka dapat mengeratkan ikatan yang berlaku di antara mereka. Mungkin tidak salah, tetapi ayah dan ibu masih perlu mengetahui bahawa tidur bersama bayi mereka di tilam yang sama jauh lebih baik sekiranya anak itu sudah memasuki usia 1 tahun.

Sekiranya anak anda berusia di bawah 1 tahun, tidur dengan ibu bapa di tempat tidur yang sama sangat berisiko baginya. Dia mungkin terjepit di antara tempat tidur dan dinding, dihancurkan oleh tubuh ibu atau ayah sambil menukar posisi tanpa menyedarinya, atau dihancurkan atau dihancurkan oleh gulungan dan gulungan yang ibu dan ayah secara tidak sengaja bergerak ketika tidur. Tidak mustahil, anak boleh jatuh kerana ditolak secara tidak sengaja oleh badan ayah dan ibu.

Tidak hanya tidur di tempat tidur yang sama dengan ayah dan ibu, SIDS juga boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor lain. Sebilangannya termasuk tabiat merokok yang dilakukan oleh ibu, pengambilan alkohol yang berlebihan, penggunaan ubat-ubatan semasa ibu semasa mengandung dan selepas melahirkan, ke sejarah keluarga SIDS. Walau bagaimanapun, dari banyak faktor risiko, tidur dengan ibu bapa di tempat tidur yang sama menduduki tempat pertama sebagai penyebab SIDS.

Walaupun semasa tidur bayi di dalam buaian, sebenarnya bayi masih berisiko terkena SIDS. Atas sebab ini, penting untuk mewujudkan persekitaran tidur yang selamat untuk bayi di mana sahaja dia tidur. Seperti permukaan tilam lembut dan terlalu banyak bantal atau mainan lembut di dalamnya, boleh meningkatkan risiko SIDS. Oleh itu, ibu harus mengetahui tentang persekitaran tidur yang selamat untuk bayi.

Di samping itu, terdapat faktor risiko SIDS lain, iaitu:

 • Jantina. Biasanya bayi lelaki lebih kerap terkena SIDS.
 • Kelahiran pramatang.
 • Kedudukan tidur.
 • Terdedah kepada asap rokok semasa dalam kandungan.
 • Terdapat keadaan tidak normal di bahagian otak bayi tertentu ketika mengawal pernafasan dan proses bangun tidur.
 • Faktor usia. SIDS umumnya dialami oleh bayi di bawah enam bulan.
 • Berat bayi di bawah normal semasa kelahiran.
 • Terdapat gangguan pernafasan.
 • Menghidap jangkitan pernafasan.

Semasa mengandung, ibu juga boleh meningkatkan risiko SIDS jika keadaannya:

 • Hamil di bawah umur 20 tahun.
 • Merokok semasa mengandung.
 • Menggunakan dadah atau minum alkohol.
 • Penjagaan pranatal yang tidak mencukupi.

Baca juga: SIDS Rentan Menyerang Bayi, Inilah Sebabnya

Bagaimana Tidur Selamat Bersama Bayi?

Sekiranya memang ayah dan ibu selalu ingin bersama anak kecil mereka, bahkan sebelum tidur, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ayah dan ibu untuk mengurangkan kejadian SIDS pada anak-anak. Ada apa-apa?

 • Ibu boleh meletakkan katil bayi di bilik yang sama dan bersebelahan dengan katil besar ayah dan ibu.
 • Jangan meletakkan benda keras di tempat tidur bayi anda untuk mengelakkannya jatuh ke atasnya.
 • Pastikan bilik ibu dan ayah bersih, sihat, dan bebas dari asap rokok. Pastikan juga anak anda memakai pakaian yang selesa ketika tidur.
 • Letakkan bayi dalam keadaan terlentang ketika tidur, sekurang-kurangnya untuk tahun pertama kehidupan atau sehingga dia dapat menyerahkannya sendiri.
 • Susun buaian bayi dengan sebaik mungkin. Elakkan menggunakan tempat tidur yang tebal dan terlalu lembut, kerana bayi dapat "tenggelam" yang akhirnya menyekat saluran udara. Elakkan juga meletakkan bantal atau mainan lembut di dalam buaian.
 • Berpakaian bayi anda dengan pakaian yang hangat dan selesa, tetapi jangan bungkus dengan kain atau selimut tambahan. Elakkan juga menutup kepala bayi dengan apa sahaja.

Baca juga: Perhatikan 5 Langkah Pencegahan SIDS

Itulah yang perlu diberi perhatian oleh ibu dan bapa mengenai SIDS. Sekiranya terdapat masalah yang berkaitan dengan kesihatan bayi yang baru lahir, jangan ragu untuk segera bertanya kepada dokter yang berpengalaman melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Berkongsi Tempat Tidur.
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada 2021. Faedah dan Kritikan Bersama Tidur atau Berkongsi Tidur.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Adakah Tidur Sampingan Selamat untuk Bayi Saya?
NIH. Diakses pada tahun 2021. Mitos dan Fakta Mengenai SIDS dan Tidur Bayi yang Selamat.
Pusat Kelahiran Burdett. Diperoleh pada tahun 2021. Beberapa Mitos dan Fakta Mengenai Sindrom Kematian Bayi Mendadak (SIDS).