Inilah faedah dan risiko makan daging merah

Jakarta - Daging merah adalah salah satu menu kegemaran orang ramai. Katanya, daging merah kaya protein bagus untuk diet dan banyak diproses menjadi pelbagai jenis makanan. Jadi, adakah faedah lain dari makan daging merah?

Selain melihat faedahnya, banyak juga yang berpendapat bahawa memakan daging merah secara berlebihan boleh memberi kesan sampingan. Adakah betul? Ini adalah ulasan penuh.

Kebaikan makan daging merah

Sebenarnya, tidak ada yang salah dengan memakan daging merah. Kerana, ada beberapa faedah yang dapat diperoleh, seperti:

Baca juga: Bosan dengan Daging dan Ayam? Pilih Makanan Ini Sahaja

  1. Sumber Besi

Zat besi adalah mineral yang berperanan penting dalam metabolisme tubuh adalah zat besi. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Tubuh memerlukan mineral ini untuk membentuk hemoglobin dalam sel darah merah, untuk mengedarkan oksigen di dalam badan. Nah, besi ini terkandung dalam banyak daging merah.

  1. Kaya dengan Vitamin

Daging merah juga mengandungi vitamin, seperti vitamin A, B, dan D yang diperlukan oleh tubuh. Perlu diingat, ketiga-tiga ini tidak hanya baik untuk kesihatan mata, gigi, dan tulang, tetapi juga menyokong kerja sistem saraf pusat agar kesihatan mental terjaga.

Baca juga: 4 Khasiat Vitamin D untuk Kesihatan

  1. Sumber Protein

Protein adalah salah satu nutrien terpenting untuk tubuh. Sebabnya, kekurangan protein boleh menyebabkan masalah mulai dari keguguran rambut hingga gangguan fungsi otak dan mental. Nasib baik, sumber zat protein mudah diperoleh, misalnya melalui pengambilan daging merah.

Bahan ini berguna untuk membina tisu badan, menghasilkan antibodi dalam sistem imun, dan membantu tubuh meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Menariknya, daging merah mengandungi semua asid amino penting. Tidak salah jika menu yang satu ini berada di kedudukan teratas sebagai sumber protein terbaik.

Perlu berhati-hati memakannya

Walaupun mengandungi banyak zat penting yang diperlukan oleh tubuh, pengambilan daging merah yang berlebihan juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Ada apa-apa?

  1. Kanser usus

Pengambilan zat besi yang tinggi boleh menjadi sebab mengapa daging merah dapat meningkatkan risiko barah usus besar. Di samping itu, bahan yang dipanggil heme Daging merah juga dianggap merosakkan lapisan usus besar. Bahan ini mengganggu lapisan usus ketika daging merah diproses dengan pembakaran, kerana boleh menyebabkan sebatian penyebab barah.

Baca juga: Berhati-hati dengan gejala barah usus besar

  1. Diverticulitis

Seperti dipetik dalam kesihatan, Pengambilan daging merah yang berlebihan dapat meningkatkan risiko diverticulitis. Ini adalah keradangan atau jangkitan diverticula (kantung yang terbentuk di saluran pencernaan, terutama usus besar). Pakar mengesyaki, pengambilan daging merah yang tinggi dapat menjadikan kantung usus meradang dan dijangkiti.

  1. Penyakit jantung

Proses daging merah dapat meningkatkan risiko jantung cukup kompleks. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Peredaran didedahkan, daging merah mempunyai kandungan LDL yang tinggi.

Proses pemecahan ini menyebabkan kadar kolesterol badan lebih tinggi dan penumpukan lemak di saluran darah. Kedua-dua perkara ini boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, anda boleh terus bertanya kepada pakar pemakanan melalui aplikasi tersebut . Pada bila-bila masa, doktor akan membantu mencari jalan penyelesaian terbaik untuk semua masalah kesihatan yang anda alami.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Besi.

Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makan Burger Terlalu Banyak Dapat Membuat Diagnosis Kanser Payudara Lebih Berbahaya.

Mikha, Renata. et al. 2010. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Daging Merah dan Diproses dan Risiko Kejadian Penyakit Jantung Koronari, Strok, dan Diabetes Mellitus. Edaran 121 (21): 2271-2283.