Gejala Utama Skizofrenia Paranoid

, Jakarta - Skizofrenia paranoid adalah jenis skizofrenia yang paling biasa dijumpai dalam masyarakat. Skizofrenia adalah gangguan otak yang menyebabkan penderita berfikir bahawa tidak sesuai dengan kenyataan yang mempengaruhi tingkah laku mereka. Walaupun paranoia adalah salah satu gejala yang boleh muncul pada orang dengan skizofrenia.

Oleh itu, orang dengan skizofrenia paranoid mengalami kesukaran untuk menyesuaikan pemikiran mereka dengan kenyataan. Mereka berjuang dengan gejala utama gangguan dalam bentuk halusinasi dan khayalan yang menimbulkan kekeliruan, ketakutan dan ketidakpercayaan orang lain. Menyedari gejala skizofrenia paranoid, anda dapat membantu orang yang anda sayangi yang mungkin mengalami gangguan itu untuk mendapatkan rawatan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Paranoid Schizophrenia dan Hebephrenic Schizophrenia

khayalan

Salah satu gejala utama yang dialami oleh penderita skizofrenia paranoid adalah khayalan. Gejala ini merujuk kepada kepercayaan palsu yang konsisten. Maksudnya, tidak kira berapa banyak maklumat yang diberikan untuk menunjukkan bahawa kepercayaan itu salah, orang dengan skizofrenia paranoid masih berpegang pada kepercayaan itu.

Terdapat banyak jenis khayalan, berikut adalah jenis yang paling biasa:

 • Khayalan somatik, yang merupakan kepercayaan yang tidak masuk akal mengenai tubuh atau penyakit.
 • Khayalan cemburu, yakni kepercayaan bahawa pasangan tidak setia.
 • Delusi kawalan, iaitu kepercayaan bahawa pemikiran atau tindakan penderita dikendalikan oleh kekuatan asing dari luar. Khayalan ini merangkumi pemikiran penyiaran (pemikiran peribadi penderita disebarkan kepada orang lain), penyisipan pemikiran (seseorang meletakkan pemikirannya di kepala orang itu), dan penarikan pemikiran.
 • Khayalan kebesaran atau kebesaran, yakni kepercayaan bahawa penderita mempunyai kekuatan atau kebolehan istimewa yang luar biasa, seperti kemampuan terbang.
 • Khayalan penyalahgunaan, kepercayaan bahawa orang lain ingin menjebak orang itu atau menjadikan orang itu sebagai pusat konspirasi. Khayalan ini melibatkan idea-idea aneh, seperti makhluk asing dari Marikh yang cuba meracuni orang dengan bahan radioaktif yang disalurkan melalui air paip mereka.
 • Delusi rujukan, kepercayaan bahawa kejadian persekitaran dipercayai mempunyai makna khas dan peribadi bagi penghidapnya. Sebagai contoh, penghidapnya percaya bahawa mesej di papan iklan atau yang disampaikan oleh orang di TV dimaksudkan khusus untuknya.

Baca juga: Rawatan yang Betul untuk Skizofrenia

halusinasi

Halusinasi adalah persepsi deria palsu yang mempengaruhi salah satu dari lima deria penghidap, mulai dari pendengaran (suara), visual (penglihatan), bau (bau), sentuhan, dan rasa. Walau bagaimanapun, halusinasi pendengaran adalah perkara biasa pada orang dengan skizofrenia. Contohnya, mendengar suara yang sebenarnya tidak wujud. Halusinasi visual juga agak biasa dan semua halusinasi cenderung menjadi lebih teruk ketika orang itu bersendirian.

Contoh halusinasi pendengaran (suara) dan visual (penglihatan) pada orang dengan skizofrenia paranoid:

 • Mendengar suara yang datang dari sumber luar, seperti dari pembesar suara atau objek lain.
 • Dengarkan suara memerintah atau bercakap dalam fikiran.
 • Mendengar suara atau muzik apabila tidak ada suara.
 • Mendengar suara orang bersenandung, bersiul atau ketawa ketika tidak ada orang di sekitar.
 • Melihat seseorang yang tidak ada di sana.
 • Lihat gambar situasi atau peristiwa.

Pada orang yang menderita skizofrenia paranoid, gejala halusinasi ini sangat mengganggu dan tidak diingini sehingga menimbulkan kekeliruan dan kegelisahan tentang dari mana halusinasi berasal dan kapan mereka akan muncul kembali.

Itulah dua gejala utama skizofrenia paranoid. Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami gejala ini, anda harus segera berjumpa dengan profesional kesihatan mental untuk mendapatkan rawatan. Orang dengan skizofrenia paranoid memerlukan rawatan sepanjang hayat. Namun, dengan rawatan awal, gejala dapat dikawal sebelum komplikasi serius terjadi.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah komplikasi yang berlaku pada orang dengan skizofrenia paranoid

Jangan teragak-agak untuk membincangkan masalah kesihatan mental yang anda alami dengan ahli psikologi menggunakan aplikasinya . Muat turun sekarang untuk berbincang dengan ahli psikologi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual .

Rujukan:
Baiklah. Diperoleh pada tahun 2020. Paranoia sebagai Gejala Skizofrenia.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Simptom dan Petua Mengatasi Skizofrenia
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Skizofrenia

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found