Memakai Kasut Basah Boleh Menyebabkan Kutu Air

, Jakarta - Pada musim hujan, jalan berlumpur atau hujan dalam perjalanan boleh menyebabkan pakaian dan kasut menjadi basah. Apabila kasut dibiarkan basah, anda mungkin mengalami kerengsaan pada kaki. Salah satu penyakit yang boleh berlaku adalah kutu air. Sudah tentu, penyakit ini perlu diatasi kerana gatal-gatal yang disebabkan boleh menjadi sangat mengganggu. Namun, apa yang menyebabkan ini berlaku? Dapatkan jawapannya di sini!

Sebab Kasut Basah Boleh Menyebabkan Kutu Air

Juga dikenali sebagai kaki atlet , kutu air adalah jangkitan kulat berjangkit yang biasanya muncul pada kulit kaki, terutama di antara jari kaki. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang mempunyai kaki yang berpeluh, seperti kaki atlet. Bukan hanya atlet, anda yang mempunyai kebiasaan memakai kasut basah juga boleh mendapatkan kulat kaki ini.

Terutama jika anda seorang yang gemar memakai stoking atau kasut tertutup. Ini akan memastikan kaki anda lembap dan hangat, yang boleh menyebabkan pertumbuhan kulat. Kerana, tempat lembap adalah tempat paling sesuai untuk kulat tumbuh dan berkembang.

Apabila kulat berkembang di kaki dan menjadi kutu air, kulit di kaki akan menjadi gatal, ruam merah, mengelupas, terbakar, bahkan luka. Selain kaki, jamur yang menyebabkan kutu air juga dapat merebak ke kuku kaki. Mempunyai hobi berenang dan sering menggunakan bilik mandi awam juga meningkatkan risiko kutu air.

Kutu air bukanlah masalah serius, tetapi kadang kala sukar disembuhkan. Walau bagaimanapun, pada seseorang yang menghidap diabetes atau mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah dan mempunyai kaki atlet, pastikan anda segera menghubungi doktor. Sekiranya dibiarkan, jangkitan ini yang berlaku di kaki mungkin memberi kesan yang lebih besar.

Baca juga: Bahaya Kutu Air yang Membuat Kaki "Tidak Selesa"

Lalu, apakah gejala yang timbul ketika menderita kutu air?

Jangkitan kulat pada kutu air boleh menyebabkan gejala yang mengganggu. Walaupun boleh berbeza-beza, gejala umum kutu air adalah:

 • Kerengsaan seperti gatal, sensasi terbakar, terbakar, dan sengatan di antara jari kaki.
 • Bahagian sisi dan tapak kaki juga terasa sangat gatal.
 • Lepuh kulit dan lepuh kerana gatal-gatal pada kaki.
 • Kulit pada kaki yang terkena kelihatan kemerahan.
 • Kulit di kaki kelihatan retak dan mengelupas, paling kerap di antara jari kaki dan di telapak kaki.
 • Kulit kelihatan lebih kering pada tapak kaki atau sisi kaki.
 • Kuku kaki berubah warna, dan menjadi lebih tebal dan rapuh.
 • Kuku kaki yang cedera kelihatan tidak kelihatan.

Dalam beberapa kes, cecair akan muncul dari kawasan kulit kaki yang ditumbuhi kulat. Cecair ini biasanya akan menyebabkan gatal, panas, malah menyebabkan bengkak. Tidak jarang, luka terbuka di kaki yang disebabkan oleh kutu air akan menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan bakteria.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan kulat pada kutu air ini mudah merebak ke jari kaki. Sebenarnya, dalam beberapa kes, kutu air juga dapat merebak ke tangan. Apabila merebak ke tangan, gejala yang mengganggu di kaki juga akan terasa di tangan.

Baca juga: Ketahui Komplikasi Kerana Tinea Pedis

Penyebaran jangkitan kutu air ke tangan juga boleh terjadi apabila anda lupa mencuci tangan setelah menyentuh kawasan kaki yang mempunyai kutu air. Bukan hanya pada tangan, jangkitan kulat juga boleh merebak ke bahagian badan yang lain jika tangan yang telah menggaru kaki digunakan untuk menggaru bahagian badan yang lain.

Rawatan Rumah yang Boleh Anda Lakukan

Selain berbincang dengan doktor dan diberi ubat atau salap, rawatan di rumah juga sangat penting untuk dilakukan dalam proses penyembuhan kutu air. Berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang boleh dilakukan untuk kutu air:

 • Basuh kaki dengan kerap menggunakan sabun dan air.
 • Rendam kaki anda di dalam air garam atau cuka cair untuk menenangkan luka.
 • Merendam kaki dalam larutan minyak pokok teh ( minyak pokok teh ) dapat membantu melegakan simptom.
 • Ganti kasut dan kaus kaki secara berkala sekerap mungkin, supaya kaki anda sentiasa bersih dan kering.
 • Sentiasa gunakan tuala bersih, dengan mencucinya secara berkala. Elakkan meminjam tuala orang lain, atau berkongsi tuala dengan orang lain.
 • Setelah membersihkan kaki, pastikan kaki anda benar-benar kering. Terutama kulit di antara jari kaki, yang mudah ditutup dan sering terlewat kering.

Baca juga: Musim Hujan, Cegah Kutu Air dengan 7 Cara Ini

Sekarang anda tahu bahawa memakai kasut basah boleh menyebabkan kutu air. Jangan biarkan penggunaan kasut ini terlalu lama agar tidak mengalami masalah pada kulit kaki ini. Setelah menanggalkan kasut basah, ada baiknya mencuci kaki dan mengelapnya dengan kain kering. Semoga kutu air dapat dielakkan dengan cara ini.

Itulah sedikit penjelasan mengenai kutu air. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Rujukan:
Kaki & Pergelangan Tangan Sudut. Diakses pada tahun 2021. Kasut Basah? Jangan Biarkan Kaki Anda Menderita!
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kaki Atlet (Tinea Pedis).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found