Mitos atau Fakta, Penggunaan Kelapa Mencetuskan Jangkitan Pinworm

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mitos bahawa makan kelapa terlalu banyak boleh menyebabkan cacing kremi di dubur? Sebenarnya, hingga kini masih banyak yang percaya bahawa terlalu banyak memakan kelapa boleh menyebabkan cacing kremi atau lebih dikenali sebagai jangkitan cacing kremi.

Baca juga: 6 Masalah Kesihatan Kerana Cacing Pinus

Jangkitan pinworm adalah jangkitan yang disebabkan oleh parasit kecil yang menyerang usus manusia. Apabila seseorang mengalami jangkitan cacing kremi, tubuh akan mengalami gatal, sakit, dan ruam pada dubur. Harus diingat bahawa penyakit ini adalah penyakit berjangkit. Lalu, adakah benar bahawa memakan kelapa boleh menyebabkan jangkitan cacing kremi? Inilah ulasannya!

Cacing kremi dan Kelapa

Cacing kremi adalah parasit yang sangat kecil. Biasanya, pinworms berukuran sekitar 2–13 milimeter. Selain itu, pinworms mempunyai warna putih yang hampir sama dengan kelapa parut. Inilah yang menyebabkan mitos berkembang bahawa memakan kelapa atau kelapa parut boleh menyebabkan seseorang mengalami kekejangan.

Jangkitan pinworm adalah penyakit berjangkit. Pinworms dapat menyebar dan ditularkan ketika seseorang mengalami paparan langsung atau bersentuhan dengan objek yang terkena cacing kremi. Biasanya, telur pinworm akan memasuki tubuh manusia melalui mulut kerana terkena telur pinworm di tangan, atau memakan makanan yang tercemar dengan telur pinworm.

Makan kelapa dapat menyebabkan jangkitan cacing kremi apabila kelapa yang anda makan tidak dibersihkan, dan telah dicemari cacing kremi. Tetapi, jika kelapa yang anda makan bersih, sudah tentu jangkitan cacing tidak akan berlaku.

Baca juga : Menjadikan Anus Gatal, Inilah 5 Fakta Pinworms

Kenali Faktor Pencetus Jangkitan Pinworm

Bukan hanya melalui makanan yang tercemar, bahkan telur cacing dapat memasuki tubuh melalui hidung ketika disedut melalui udara. Telur pinworm yang memasuki badan akan menetap dan menetas di saluran pencernaan. Cacing kremi akan berkembang biak di saluran pencernaan, hingga menjadi cacing dewasa.

Cacing dewasa akan kembali bertelur dan keluar melalui dubur untuk bertelur di lipatan dubur. Inilah yang menyebabkan gejala cacing kremi, seperti gatal di dubur pada waktu malam, sakit dubur, ruam dubur, sakit perut, dan mual.

Apabila seseorang dengan jangkitan cacing kremi menggaru dengan tangannya, telur cacing dapat bergerak ke tangannya dan menyebarkan telur cacing kremi ke apa sahaja yang disentuh oleh tangan mereka. Telur cacing juga dapat bertahan untuk beberapa waktu di jari.

Pinworms boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Namun, ada beberapa keadaan yang sangat rentan terkena penyakit ini, seperti seseorang yang tidak menjaga kebersihan badan, tinggal di persekitaran yang sesak dan kumuh, mempunyai keluarga di satu rumah yang terdedah kepada cacing kremi, kepada anak-anak.

Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor anda jika anda atau keluarga anda mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan jangkitan cacing kremi. Rawatan awal tentu dapat mengelakkan penularan dan penyebaran cacing kremi.

Pencegahan Jangkitan Pinworm

Kehadiran cacing kremi dapat dikesan oleh doktor dengan melakukan ujian khas. Orang yang mengalami gejala jangkitan cacing kremi akan diminta untuk menggunakan plaster khas setiap kali bangun tidur selama beberapa hari di sekitar dubur. Sekiranya terdapat telur cacing kremi, telur akan melekat pada plaster. Ini dilakukan untuk memeriksa telur yang melekat di makmal.

Sekiranya jangkitan cacing kremi dikesan, doktor akan merawatnya dengan penggunaan ubat untuk melegakan simptom. Semasa rawatan, anda harus melakukan rawatan dan pencegahan di rumah agar keadaan ini tidak bertambah buruk.

  1. Bersihkan kawasan dubur setiap pagi dengan menggunakan air dan sabun.
  2. Kami mengesyorkan agar anda menukar pakaian dalam anda secara berkala untuk mengelakkan percambahan cacing kremi.
  3. Basuh pakaian, sprei, dan selimut dengan menggunakan air suam atau panas untuk membunuh telur cacing kremi. Jangan lupa kering di tempat yang panas.
  4. Jangan menggaru kawasan dubur yang gatal.
  5. Sentiasa basuh tangan anda selepas menggunakan bilik mandi atau sebelum makan.

Baca juga: Terkena cacing kremi, inilah rawatan yang boleh dilakukan

Itulah beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan cacing kremi. Keadaan ini yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan beberapa komplikasi kesihatan, seperti vaginitis, penurunan berat badan, dan jangkitan saluran kencing. Pastikan juga selalu makan makanan yang bersih dan sihat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Pinworm.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Pinworm.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Pinworm.