Kepentingan Kerjasama Ibu Bapa dalam Keibubapaan

Jakarta - Kerjasama ibu bapa dalam pengasuhan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Terdapat hubungan antara tindakan ibu bapa yang bekerjasama untuk membesarkan anak-anak dan tingkah laku anak-anak pada masa akan datang. Sekiranya ibu bapa tidak bersatu dalam melaksanakan keibubapaan, maka ini boleh memberi kesan kepada anak kemudian.

Sekiranya ibu bapa tidak bersatu dan tidak bekerjasama dalam membesarkan anak, maka anak tidak dapat menentukan bagaimana dia harus bersikap dan siapa yang harus dia percayai. Kerjasama ibu bapa ini merangkumi strategi untuk disiplin, kemesraan, dan memupuk dan gaya komunikasi. Setidaknya ibu bapa telah menentukan gaya keibubapaan yang telah dipersetujui. Setiap gaya keibubapaan mempunyai kesan yang berbeza terhadap tingkah laku anak.

Baca juga: 4 Bahagian Tubuh Ini Adalah Petunjuk Kecerdasan Kanak-kanak

Bagaimana Membina Kerjasama antara Bapa dan Ibu dalam Pengasuhan?

Ibu dan bapa mungkin tertanya-tanya bagaimana mengembangkan perkongsian yang berkesan dalam memelihara, membesarkan, dan menjaga anak-anak. Sokongan antara ayah dan ibu bukan sahaja penting untuk perkembangan anak-anak yang sihat, malah menjadikan pekerjaan keibubapaan menjadi kurang mengecewakan dan lebih bermanfaat.

Kerjasama ibu bapa dalam membesarkan anak adalah komitmen timbal balik antara ayah dan ibu dalam membesarkan anak. Komitmen yang mesti dipegang antara ayah dan ibu, seperti:

  • Berkongsi kedudukan falsafah asas mengenai keibubapaan.
  • Sokong dan hormati kepercayaan, keperluan, kekuatan, dan usaha masing-masing.
  • Saling fleksibel.
  • Berikan maklum balas dan kritikan membina antara satu sama lain secara sihat dan menyokong. Setiap ibu bapa tidak perlu bersetuju antara satu sama lain dalam pendekatan atau idea. Namun, sebagai pasangan ibu bapa, bapa dan ibu perlu saling mendengar pandangan masing-masing.
  • Rancang bersama bagaimana menangani masalah besar atau berterusan, membincangkan peraturan, harapan, dan masalah disiplin.

Baca juga: Adakah benar kanak-kanak kidal lebih pintar?

Menentukan Bersama Jenis Keibubapaan untuk Anak

Pada asasnya, terdapat tiga jenis keibubapaan yang boleh disepakati oleh ibu dan bapa. Pilih corak keibubapaan yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak yang dapat membentuk watak dan sikap positif, iaitu:

  • Berautoriti

Melalui gaya keibubapaan ini, anak-anak diharapkan dapat mengikuti peraturan ketat yang ditetapkan oleh ibu bapa mereka. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini biasanya mengakibatkan hukuman. Ibu bapa autoritarian tidak menjelaskan sebab di sebalik setiap peraturan. Gaya keibubapaan ini selalunya sangat kasar. Namun, kanak-kanak sering dibiarkan bertanya-tanya apa sebenarnya kesalahan mereka.

  • Berwibawa

Keibubapaan yang berwibawa menetapkan peraturan dan garis panduan yang diharapkan diikuti oleh anak-anak. Walau bagaimanapun, gaya keibubapaan ini jauh lebih demokratik. Dalam gaya keibubapaan ini, ibu bapa memantau dan memberikan standard yang jelas untuk tingkah laku anak-anak. Ibu bapa tegas, tetapi tidak mengganggu dan menyekat. Kaedah disiplin ini dalam menyokong ibu bapa, bukan menghukum. Tujuan pola keibubapaan ini adalah agar anak-anak bersikap tegas dan bertanggungjawab secara sosial dan berdikari.

  • Keibubapaan Permisif

Ibu bapa yang permisif kadang-kadang disebut sebagai memanjakan dan permintaan yang sangat kecil terhadap anak-anak mereka. Ibu bapa juga jarang mendisiplinkan anak-anak mereka kerana mereka mempunyai jangkaan kematangan dan kawalan diri yang agak rendah.

Ibu bapa yang permisif lebih responsif daripada permintaan mereka. Mereka tidak tradisional dan lemah lembut, tidak memerlukan tingkah laku yang matang, membiarkan peraturan diri dan mengelakkan konfrontasi.

Baca juga: Fakta Menarik Tentang Kanak-kanak Tangan Kiri

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai bekerjasama dalam keibubapaan. Pada asasnya, penjagaan anak memberi kesan yang baik terhadap pertumbuhan dan perkembangan watak anak-anak. Ingatlah bahawa apa yang disemai adalah apa yang akan dituai.

Sekiranya ibu bapa masih mahu banyak membincangkan mengenai keibubapaan, bapa dan ibu boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut , bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

Pusat Pendidikan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. RAKAN-RAKAN DALAM IBU BAPA

Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Gaya Keibubapaan Penting Semasa Membesarkan Anak