Denyutan jantung yang tidak normal, Apa yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Denyutan jantung yang tidak normal berlaku apabila jantung anda berdegup terlalu laju, terlalu lambat, atau tidak teratur. Keadaan ini juga dikenali sebagai arrhythmia.

Aritmia mungkin terasa seperti jantung berdegup atau berdebar, dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, aritmia kadang-kadang boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa, bahkan mengancam nyawa. Oleh itu, anda perlu menyedari keadaan ini, salah satu caranya adalah dengan mengenali apa penyebabnya. Inilah ulasannya.

Baca juga: Bagaimana mengetahui kadar nadi normal

Apa yang Menyebabkan Aritmia?

Aritmia boleh berlaku apabila impuls elektrik yang menyelaraskan degupan jantung anda tidak berfungsi dengan baik. Irama jantung manusia biasanya dikawal oleh alat pacu jantung semula jadi (sinus node) yang terletak di atrium kanan. Nod sinus menghasilkan impuls elektrik yang biasanya memulakan setiap degupan jantung. Impuls ini menyebabkan otot atrium berkontraksi dan mengepam darah ke ventrikel.

Impuls elektrik kemudian tiba di sekumpulan sel yang disebut nod atrioventricular (AV). Nod AV melambatkan isyarat elektrik sebelum menghantarnya ke ventrikel. Ini membolehkan ventrikel dipenuhi dengan darah. Apabila impuls elektrik mencapai otot ventrikel, mereka berkontraksi menyebabkan otot-otot tersebut mengepam darah ke paru-paru atau ke seluruh badan. Biasanya, degupan jantung rehat orang dewasa adalah antara 60-100 denyutan seminit.

Baca juga: Tanda-tanda Denyutan Jantung Tidak Normal Semasa Bersenam

Apa-apa gangguan yang mempengaruhi impuls elektrik ini dapat merangsang kontraksi di jantung, menyebabkan degupan jantung atau aritmia yang tidak normal.

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan atau menyebabkan aritmia, termasuk:

 • Serangan jantung .
 • Tisu parut pada tisu jantung dari serangan jantung sebelumnya.
 • Perubahan struktur jantung anda, seperti dari kardiomiopati.
 • Penyumbatan pada arteri di jantung (penyakit arteri koronari).
 • Tekanan darah tinggi.
 • Gangguan kelenjar tiroid, seperti kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme) atau kelenjar tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme).
 • Diabetes.
 • Apnea tidur .
 • Jangkitan Covid19.

Selain itu, perkara berikut juga boleh menyebabkan aritmia:

 • Asap.
 • Minum terlalu banyak alkohol atau kafein.
 • Penyalahgunaan dadah.
 • Tekanan atau kegelisahan.
 • Ubat dan suplemen tertentu, seperti ubat selesema dan alergi, dan makanan tambahan.
 • Elektrolit dalam darah tidak seimbang.

Baca juga: Berikut adalah Jenis Aritmia yang Perlu Anda Ketahui

Faktor Risiko untuk Denyutan Jantung Tidak normal

Selain mengetahui penyebab aritmia, penting untuk mengetahui keadaan apa yang dapat meningkatkan risiko anda mengalami degupan jantung yang tidak normal sehingga anda dapat menyedarinya. Faktor risiko berikut untuk aritmia:

 • Berkaitan dengan Gangguan Jantung

Sekiranya anda mempunyai penyakit arteri koronari atau masalah jantung yang lain, anda mungkin mengalami degupan jantung yang tidak normal. Keadaan ini juga boleh berlaku bagi mereka yang pernah menjalani pembedahan jantung sebelumnya.

Arteri jantung yang sempit, serangan jantung, injap jantung yang tidak normal, pembedahan jantung sebelumnya, kegagalan jantung, kardiomiopati, dan kerosakan jantung lain adalah faktor risiko untuk hampir semua jenis aritmia.

 • Penyakit Jantung Kongenital

Sekiranya anda mempunyai penyakit jantung kongenital, anda berisiko tinggi mengalami degupan jantung yang tidak normal.

 • Keadaan Perubatan

Tekanan darah tinggi, diabetes, gula darah rendah, obesiti, apnea tidur dan gangguan autoimun adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan masalah irama jantung.

 • Cara hidup

Mempunyai gaya hidup yang tidak sihat, seperti terlalu banyak minum kafein atau merokok boleh menyebabkan jantung anda berdegup lebih cepat dan boleh menyebabkan aritmia yang lebih serius.

Penggunaan ubat-ubatan haram, seperti amfetamin dan kokain, juga boleh mempengaruhi jantung dan menyebabkan pelbagai jenis aritmia atau kematian secara tiba-tiba akibat fibrilasi ventrikel.

Gaya hidup tidak sihat lain yang juga dapat meningkatkan risiko degupan jantung yang tidak normal adalah minum alkohol berlebihan kerana boleh mempengaruhi impuls elektrik di jantung.

 • Faktor Genetik

Risiko anda mengalami degupan jantung yang tidak normal adalah lebih tinggi jika ada saudara terdekat yang juga mengalami keadaan kesihatan ini. Beberapa jenis penyakit jantung juga boleh berlaku dalam keluarga.

 • Penggunaan Dadah dan Makanan Tambahan

Ubat batuk dan selesema bebas dan ubat preskripsi tertentu boleh menyebabkan perkembangan aritmia.

Itulah sebab-sebab yang mungkin berlaku di sebalik degupan jantung yang tidak normal. Dengan mengenali penyebab aritmia dan faktor risiko mereka, anda dapat menentukan langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan keadaan ini tidak berlaku. Contohnya, seperti merawat keadaan perubatan yang boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak normal, atau mengelakkan faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkan keadaan kesihatan ini.

Sekiranya anda mengalami degupan jantung yang tidak normal, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda melalui aplikasi . Muat turun Permohonan sekarang juga untuk meminta nasihat kesihatan dari doktor yang dipercayai.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Aritmia jantung.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Arrhythmia