Penjelasan Selera Bertambah Selepas Vaksinasi Corona

Jakarta - Baru-baru ini, Menteri Kesehatan, Budi Gunadi Sadikin, menerima dosis kedua vaksinasi korona di Istana Merdeka. Setelah suntikan, Menteri Kesihatan Budi menyampaikan pesan dan kesannya kepada masyarakat, serta pekerja kesihatan. Menurutnya, sama seperti kali pertama, suntikan vaksin korona dos kedua juga tidak menyakitkan.

Menteri Kesihatan Budi mengakui bahawa selera makannya meningkat dan dia ingin makan banyak setelah mendapat suntikan pertama vaksin korona, pada 13 Januari 2021. Selain itu, tidak ada aduan atau kesan sampingan yang ketara. Jadi, adakah benar bahawa vaksin korona dapat meningkatkan selera makan?

Baca juga: Mitos atau Fakta, Jenis Darah A berisiko dijangkiti COVID-19

Selera makan yang meningkat bukanlah kesan sampingan dari Corona Vaccine

Kesan yang disampaikan oleh Menteri Kesihatan Budi menimbulkan sedikit kekeliruan dalam masyarakat. Adakah benar bahawa vaksin korona mempunyai kesan sampingan dalam bentuk peningkatan selera makan?

Vaksin korona memang boleh menyebabkan kesan sampingan ringan pada sesetengah orang, dan ada yang tidak mengalami kesan sampingan. Keadaan ini bergantung pada keadaan dan reaksi setiap badan.

Namun, tidak ada penyelidikan yang membuktikan bahawa peningkatan selera makan adalah salah satu kesan sampingan vaksin korona. Oleh itu, tidak dapat dikatakan bahawa apa yang berlaku kepada Menteri Kesihatan Budi adalah kesan sampingan dari vaksin korona.

Namun, mengingat kesan sampingan yang dialami oleh setiap orang yang divaksin dapat berbeda, mungkin yang dirasakan oleh Menteri Kesihatan adalah bentuk reaksi tubuhnya, dalam membentuk kekebalan. Selagi anda tidak merasakan kesan sampingan negatif, itu pasti tidak menjadi masalah.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLOS One, seperti dikutip dari halaman Telegraf , mendedahkan bahawa pemakanan memainkan peranan penting dalam keberkesanan vaksin. Kajian menunjukkan bahawa pemakanan yang baik adalah kunci untuk memperkuat tindak balas imun terhadap vaksin BCG tuberkulosis (TB) dan rawatan TB itu sendiri.

Baca juga: Ini adalah tempat yang berisiko tinggi menyebarkan COVID-19

Jadi, jika kemudian anda mendapat giliran vaksinasi korona, dan mengalami peningkatan selera makan, tanpa gejala negatif yang lain, tidak perlu panik. Menyokong prestasi imun badan untuk membentuk imuniti dengan makan makanan berkhasiat seimbang setelah diberi vaksin.

Selain memakan makanan berkhasiat, penting untuk mendapatkan rehat yang cukup, bersenam secara teratur, dan mematuhi protokol kesihatan pencegahan COVID-19. Setelah diberi vaksin, itu tidak bermaksud kekebalan tubuh terbentuk dengan serta-merta, tetapi memerlukan masa sekitar 2 minggu, dan anda perlu mendapatkan dua suntikan, agar lebih optimum.

Mengenal Pelbagai Kesan Sampingan Vaksin Corona

Vaksinasi korona akan membantu melindungi daripada COVID-19. Anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan, yang merupakan tanda biasa bahawa tubuh sedang membina imuniti. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini biasanya akan hilang dalam beberapa hari.

Baca juga: Kacamata Boleh Mencegah Virus Corona, Mitos Atau Fakta?

Berikut adalah beberapa kesan sampingan biasa dari vaksin korona:

  • Sakit dan bengkak di kawasan kulit yang disuntik.
  • Demam.
  • Keletihan.
  • Sakit kepala.

Sekiranya anda mengalami kesakitan atau ketidakselesaan setelah disuntik dengan vaksin korona, berbincanglah dengan doktor anda di aplikasi untuk mendapatkan preskripsi ubat sakit.

Untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan ketika mengalami kesan sampingan vaksin korona, pastikan minum air dan berehat secukupnya, bersenam sederhana, dan atasi tekanan dengan baik. Hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan anda bertambah teruk atau tidak hilang selepas beberapa hari.

Rujukan:
Kompas. Diakses pada tahun 2021. Menteri Kesihatan Mengakui Nafsu Makan Meningkat Setelah Suntikan Vaksin Covid-19
CDC. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Harus Diharapkan setelah Mendapatkan Vaksin COVID-19.
Telegraf. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan yang baik sangat penting agar Vaksin Coronavirus berfungsi dengan berkesan.