Cara Dapatkan Dadah Isoman Percuma dari Rujukan Telemedicine dari Kementerian Kesihatan

"Kementerian Kesehatan Indonesia telah membuat kebijakan baru, yaitu memberikan obat isoman percuma untuk pasien coronavirus dengan atau tanpa gejala. Dengan akses yang lebih mudah ke ubat-ubatan, diharapkan bilangan positifnya akan berkurang secara perlahan. "

Jakarta - Pemberian ubat isoman percuma untuk COVID-19 adalah program Pemerintah melalui Kementerian Kesehatan Indonesia yang telah dilaksanakan sejak Selasa lalu (6/7). Percubaan perkhidmatan telemedicine ini merangkumi konsultasi, serta ubat-ubatan dan vitamin percuma. Seperti yang kita semua ketahui, semakin banyak orang dijangkiti virus korona setiap hari.

Dengan program pengedaran ubat isoman percuma, rakan serumah yang juga mengalami pengasingan diri tidak perlu meninggalkan rumah atau beratur di farmasi untuk mendapatkan ubat yang mereka perlukan. Soalan seterusnya ialah, bagaimana anda mendapatkan ubat isoman percuma? Berikut adalah beberapa syarat yang diperlukan.

Baca juga: 5 Jenis Vaksin COVID-19 Disyorkan untuk Wanita Hamil

Inilah Cara Dapatkan Dadah Isoman Percuma Melalui Telemedicine

Untuk mendapatkan ubat isoman percuma melalui perkhidmatan telemedicine, pesakit mesti mengikuti prosedur yang diberikan. berita baik, menjadi salah satu telemedicine yang dipercayai untuk menjalani program ini. Namun, buat masa ini, perkhidmatan ini hanya berlaku untuk pesakit virus korona yang tinggal di Jakarta. Inilah prosedur yang perlu dilakukan:

  1. Langkah pertama, pesakit harus melakukan ujian PCR atau antigen swab di makmal yang telah bekerjasama dengan Kementerian Kesehatan Indonesia. Sekiranya hasilnya positif, makmal akan melaporkan hasilnya kepada Kementerian Kesehatan Indonesia. Sebagai bukti pengesahan, pesakit akan menerima pesanan Whatsapp dari Kementerian Kesihatan Indonesia secara automatik.
  2. Selepas itu, pesakit boleh melakukan konsultasi di talian dengan doktor di secara percuma dengan mengklik pautan yang dikongsi oleh Kementerian Kesihatan Indonesia. Kementerian Kesehatan Indonesia juga menyebarkan kod baucar aplikasi, yang dapat Anda masukkan di bahagian pembayaran narkoba.
  3. Semasa melakukan perundingan di talian, jangan lupa untuk memberitahu jika anda adalah sebahagian daripada program Kementerian Kesihatan RI.

Baca juga: Berhati-hatilah Keletihan Empati Dapat Berlaku Semasa Pandemik COVID-19

  1. Setelah berunding di talian, doktor akan memberikan preskripsi digital mengikut simptom yang dialami oleh pesakit. Sekiranya pesakit tergolong dalam kategori OTG (Orang Asimptomatik) atau orang yang mempunyai gejala ringan yang boleh melakukan isomanisme, ubat tersebut boleh ditebus secara percuma.
  2. Untuk menebus ubat preskripsi secara percuma, pesakit mesti menghantar pesanan Whatsapp ke salah satu kedai farmasi yang telah bekerjasama dengan Kementerian Kesehatan Indonesia.
  3. Kemudian, pesakit mesti menghantar preskripsi digital (PDF atau tangkapan skrin) diberikan oleh doktor. Kirimkan bersama foto KTP anda, dan alamat penghantaran ke nombor Whatsapp farmasi di kawasan tempat tinggal.
  4. Selepas preskripsi diterima, anda hanya perlu menunggu ubat dan / atau vitamin tiba. Obat yang telah diberikan oleh dokter akan ditanggung oleh Kementerian Kesehatan Indonesia sesuai dengan ketentuan, sebagaimana disebutkan dalam poin sebelumnya. Pakej ubat dan multivitamin berikut diterima:
  • Pakej A OTG (Orang Tanpa Simptomatik). Orang dengan keadaan ini akan mendapat 10 vitamin C, D, E, dan zink dengan dos 1 × 1.
  • Gejala Pakej B Ringan. Orang dengan keadaan ini akan mendapat 10 vitamin C, D, E, dan zink dengan dos 1 × 1. Pesakit virus korona dengan gejala ringan akan diberi beberapa ubat tambahan, seperti ubat jangkitan bakteria, ubat jangkitan virus, dan juga parasetamol.
  1. Kementerian Kesehatan Indonesia bekerjasama dengan layanan pengiriman untuk mengambil pesanan ubat dari farmasi, dan mengirimkannya ke alamat pasien.

Harus diingat bahawa vitamin dan ubat isoman percuma hanya dapat diperoleh oleh pasien dengan nomor yang telah didaftarkan di pangkalan data Kementerian Kesehatan Indonesia. Dengan perkhidmatan telemedicine ini, semua pesakit virus korona positif yang disahkan dapat mendapatkan perkhidmatan perubatan tepat pada masanya. Dengan cara itu, perkhidmatan hospital dapat diutamakan untuk pesakit dengan gejala yang teruk.

Baca juga: Penyusuan Ibu Boleh Mencegah COVID-19? Inilah Fakta

Sekiranya anda mempunyai keluarga dengan gejala yang teruk dari virus korona, disarankan untuk segera membawanya ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan segera. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai masalah kesihatan yang lain, sila berbincang dengan doktor anda sebagai langkah pertama dalam menangani.

Rujukan:
detik.com. Diakses pada tahun 2021. Perhatikan! Cara Dapatkan Ubat Isoman COVID-19 Percuma Melalui Telemedicine.
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. PERKHIDMATAN TELEMEDIKIN UNTUK PESAKIT DIRI.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found