Syampu Kuda Mitos atau Fakta Boleh Memanjangkan Rambut?

"Adakah anda mahu rambut panjang berkilat? Kemudian anda boleh mencuba khasiat syampu kuda. Walaupun belum terbukti kuat secara ilmiah, penggunaan syampu kuda dianggap sama baiknya untuk rambut manusia, berkat bahan-bahan tertentu di dalamnya. Namun, penggunaannya juga perlu dibatasi untuk mencegah kesan sampingan. ”

, Jakarta - Anda ingat pada tahun 2014 ada trend perawatan tubuh yang cukup popular, iaitu penggunaan shampoo kuda untuk memanjangkan dan menyuburkan rambut? Syampu ini yang pada awalnya ditujukan untuk kuda sebenarnya juga mempunyai manfaat untuk rambut manusia. Bahkan, ia juga diklaim menjadikan rambut lebih kuat, lebih tebal, dan berkilau seperti rambut kuda.

Syampu kuda pada mulanya dirumus khas untuk rambut kuda. Rawatan rambut kuda atau surai ini tidak boleh diabaikan, kerana mane kuda lebih sihat dan kuat, semakin tinggi nilainya di mata peminat kuda. Oleh itu, penternak kuda di Amerika Syarikat telah lama menggunakan produk syampu khas untuk dandanan rambut dan rambut kuda mereka.

Namun, adakah benar bahawa syampu ini sama berkesannya apabila digunakan oleh manusia?

Baca juga: 3 Petua Memilih Syampu Mengikut Jenis Rambut

Kelebihan Syampu Kuda untuk Manusia

Kerana keberkesanan shampoo campuran untuk memanjangkan dan menebalkan surai kuda, beberapa orang akhirnya berusaha menggunakan shampoo kuda pada rambut mereka untuk mendapatkan hasil yang sama. Tidak disangka, syampu yang pada awalnya hanya ditujukan untuk kuda ternyata menghasilkan kesan yang sama baik ketika manusia mencubanya. Dari situ, syampu kuda mula dipasarkan secara meluas untuk manusia juga.

Beberapa kelebihan syampu kuda yang dikatakan dapat merawat kesihatan rambut manusia, termasuk:

 • Membantu pertumbuhan rambut;
 • Membantu memperbaiki hujung pecah;
 • Mencegah kerosakan rambut lebih lanjut;
 • Membantu menjadikan rambut lebih lembut dan berkilau;
 • Membantu melindungi warna rambut juga
 • Membantu mengelakkan rambut lemas.

Manfaat ini berasal dari kandungan asid amino yang juga merupakan bahan untuk memanjangkan rambut. Anda juga akan mendapat faedah ini dari kandungan minyak sayuran di dalam syampu.

Selain itu, syampu ini juga dapat membantu anda dalam memperbaiki bahagian hujung. Namun, anda harus rajin memotong hujung rambut anda setiap 6 hingga 8 minggu untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Malangnya, setakat ini belum ada kajian yang cukup kuat untuk membuktikan kebaikan syampu kuda. Sehingga kini hanya terdapat sedikit laporan mengenai kesan penggunaan syampu untuk haiwan ini dalam jangka pendek atau jangka panjang.

Baca juga: 3 Petua Memilih Syampu yang Betul untuk Kelemumur

Ketahui Kesan Sampingannya

Sekiranya anda ingin mencuba syampu kuda, anda boleh menggunakannya. Namun, lebih baik menggunakannya sedikit terlebih dahulu dan lihat kesannya setelah digunakan. Sekiranya sesuai dan anda merasakan tidak ada kesan sampingan yang buruk, anda boleh teruskan. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan kesan sampingan yang buruk, anda harus berhenti.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan negatif yang mungkin berlaku semasa anda menggunakan syampu kuda, jadi anda perlu mempertimbangkannya semasa anda ingin terus menggunakannya:

 • Rambut menjadi lebih mudah dikeringkan.
 • Sekiranya anda mempunyai rambut yang dirawat warna, warnanya akan semakin pudar.
 • Rambut akan tumbuh, terutama jika anda mempunyai rambut kerinting.
 • Rambut rosak kerana terlalu banyak terkena keratin yang terdapat dalam syampu.
 • Kulit kepala mudah gatal dan ruam muncul kerana kandungannya benzalkonium klorida.

Baca juga: 4 Cara Mencegah Jangkitan Kulat pada Kulit Kepala

Itulah beberapa faedah dan kesan sampingan menggunakan syampu kuda. Namun, jika anda menghadapi masalah rambut yang anda anggap cukup serius dan mengganggu, seperti kebotakan, keguguran rambut, dan lain-lain, maka anda boleh berjumpa doktor di hospital. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di jadi lebih mudah. Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Jurnal Dermatologi British. Diakses pada 2021. Pendekatan Kosmetik Novel untuk Merawat Rambut yang Menipis.
Kulit Dalam EWG. Diakses pada tahun 2021, Mane 'n Tail Body The Original Shampoo (Formulasi 2014).
Jurnal Perubatan Antara Disiplin. Diakses pada tahun 2021. Syampu Kuda untuk Rambut Manusia?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found