Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala

, Jakarta - Jika anda tidak berhati-hati, seseorang boleh mengalami kecederaan di kepala. Kecederaan pada kepala boleh menjadi ringan seperti kecederaan pada kulit kepala, dan boleh membawa maut, seperti kerosakan otak kekal. Risiko cedera di kepala lebih tinggi apabila ramai orang tidak memakai topi keledar semasa menunggang motosikal.

Kecederaan kepala boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti pergaduhan, kemalangan kenderaan bermotor, kecederaan sukan, jatuh, atau hanya lebam. Gegar otak adalah jenis kecederaan kepala yang paling biasa.

Risiko gegar otak yang membawa maut adalah kecederaan kepala yang mempengaruhi fungsi otak. Sebagai tambahan kepada hentakan dan kejutan pada kepala, gegaran biasanya berlaku kerana kejutan yang keras pada bahagian atas badan. Otak dilindungi daripada kejutan oleh cecair serebrospinal di kepala. Oleh itu, kejutan dan hentaman keras pada kepala atau bahagian atas badan boleh membuat otak juga bergetar. Keadaan ini boleh menjadi ringan, tetapi juga boleh membawa maut jika menyebabkan pendarahan di dalam atau di sekitar otak.

Berikut adalah dua jenis kecederaan otak maut yang paling biasa:

1. Gegar otak

Gegar otak adalah sejenis kecederaan otak traumatik yang berlaku ketika otak tersentak atau digoncang cukup kuat untuk memukul dinding tengkorak. Ini boleh berlaku apabila dua atlet bertembung antara satu sama lain atau ketika seseorang jatuh dan memukul kepalanya. Gegar otak juga boleh berlaku akibat terkena objek tumpul atau peralatan sukan. Dalam bola sepak, menanduk bola tidak lepas dari risiko gegar otak.

Namun, anda tidak perlu memukul kepala untuk mengalami gegaran otak. Kesan ganas di tempat lain di badan boleh menimbulkan kekuatan memukul yang cukup kuat untuk menggegarkan otak. Gegar otak juga menyebabkan perubahan status mental seseorang, malah mengganggu fungsi otak yang normal.

2. Lebam Otak

Kekejangan otak adalah lebam yang disebabkan oleh pendarahan yang tersimpan di luar saluran darah, menyebabkan pembengkakan. Tengkorak patah adalah sejenis kecederaan kepala yang boleh mempengaruhi otak. Sekiranya anda mengalami patah tulang tengkorak, potongan tengkorak kecil dapat menusuk tulang dan menyebabkan pendarahan.

Kecederaan seperti ini merosakkan, merobek, dan mengasingkan tisu otak yang halus. Kecederaan otak yang menembusi adalah jenis kecederaan otak yang paling mengancam nyawa, dan yang paling membawa maut.

Setiap jenis kecederaan otak adalah kejadian yang unik. Otak boleh menerima beberapa jenis kecederaan bergantung pada jenis dan seberapa kuat pukulan yang diterima oleh kepala. Satu jenis kecederaan kepala hanya boleh mempengaruhi satu kawasan fungsional otak, termasuk kawasan lain di sekitar kawasan kesan atau seluruh kawasan otak.

Anda tidak perlu kehilangan kesedaran ketika mengalami gegaran otak. Kesan dapat dilihat dengan serta-merta, atau mungkin tidak muncul hingga berjam-jam, bahkan beberapa hari kemudian.

Gegar otak boleh membawa kesan kesihatan jangka panjang yang serius. Malah sedikit lebam di kepala akibat kesan kecil boleh menjadi serius. Contohnya, seperti mempengaruhi fikiran, sensasi, bahasa, atau emosi. Kecederaan otak juga boleh menyebabkan epilepsi dan meningkatkan risiko untuk keadaan seperti penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, dan gangguan otak lain yang menjadi lebih biasa dengan usia.

Sekiranya anda pernah mengalami sejarah kecederaan kepala dan timbul masalah serius, anda harus segera berbincang dengan doktor anda di . Perbincangan dengan doktor menjadi lebih praktikal melalui aplikasi tersebut , anda boleh memilih melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

  • Kecederaan Kepala Yang Boleh Menyebabkan Amnesia
  • Kecederaan Otak Boleh Menyebabkan Dysarthria
  • Kepala memukul dinding boleh menyebabkan amnesia?