Gendang telinga pecah, bolehkah ia sembuh sendiri?

, Jakarta - Gendang telinga pecah terjadi apabila lubang kecil di gendang telinga atau membran timpani menangis. Membran timpani adalah tisu nipis yang membelah telinga tengah dan saluran telinga luar. Membran ini bergetar apabila gelombang bunyi masuk ke telinga. Gegaran kemudian berterusan melalui tulang telinga tengah. Melalui getaran ini, seseorang dapat mendengar. Apabila gendang telinga pecah, seseorang berisiko mengalami masalah pendengaran.

Baca Juga : Jangan menahan bersin anda, berhati-hati pecah gendang telinga anda

Punca Gegendang telinga yang pecah

1. Jangkitan

Jangkitan telinga adalah penyebab umum gendang telinga pecah. Kes ini sering dialami oleh kanak-kanak, penderita selesema atau selesema, atau orang yang tinggal di kawasan dengan kualiti udara yang buruk. Jangkitan telinga berlaku apabila cecair menumpuk di belakang gendang telinga. Penumpukan cecair ini menimbulkan tekanan yang menyebabkan membran timpani pecah.

2. Perubahan Tekanan

Keadaan ini dikenali sebagai barotrauma, yang berlaku apabila tekanan di luar telinga berbeza secara drastik daripada tekanan di dalam telinga. Penyebabnya adalah menyelam, terbang, memandu di tempat tinggi, gelombang kejutan, dan aktiviti berisiko lain.

3. Kecederaan

Kecederaan pada telinga atau sisi kepala boleh menyebabkan pecah. Perkara berikut boleh menyebabkan gegendang telinga pecah:

  • Kesan pada telinga.

  • Cedera semasa bersenam.

  • Kemalangan kereta.

  • Memasukkan objek seperti sapu kapas, kuku jari, atau pen terlalu jauh ke telinga.

  • Trauma akustik atau kerosakan pada telinga dari bunyi yang sangat kuat.

Gejala Gendang Telinga yang pecah

Kesakitan adalah gejala umum gendang telinga yang pecah. Bagi sesetengah orang, kesakitan mungkin teruk dan boleh meningkat sepanjang hari. Pada ketika ini, telinga keluar disertai dengan darah atau nanah. Orang yang mengalami gendang telinga juga mungkin mengalami gangguan pendengaran sementara. Dalam beberapa kes, penghidap mengalami tinitus, yang berdering atau berdering di telinga dan pening. Apabila telinga mula kering, rasa sakit secara beransur-ansur hilang.

Baca Juga : Kelantangan Suara Merosakkan Pendengaran

Rawatan Gendang telinga pecah

Rawatan untuk gendang telinga yang pecah umumnya bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan mencegah jangkitan. Gendang telinga yang pecah tidak selalu harus dirawat kerana ia dapat menjadi lebih baik sendiri dalam beberapa minggu. Rawatan berikut untuk gendang telinga yang pecah boleh digunakan:

1. Penjagaan Rumah

Ini termasuk kompres hangat di telinga beberapa kali sehari, dan mengelakkan meniup hidung, menahan nafas, dan menutup hidung. Kebiasaan ini boleh menyebabkan tekanan di telinga dan menyakitkan sehingga dapat memperlambat penyembuhan gendang telinga. Elakkan menggunakan titisan telinga di kaunter, kecuali jika doktor mengesyorkannya.

2. Myringoplasty

Sekiranya telinga tidak sembuh sendiri, segera berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan rawatan. Doktor boleh menutup gendang telinga, proses yang disebut myringoplasty. Myringoplasty adalah prosedur operasi yang dilakukan oleh doktor ENT untuk menutup gendang telinga dengan meletakkan tambalan di lubang. Rawatan ini berfungsi untuk mendorong pertumbuhan tisu gendang telinga dan menutup lubang yang ada.

3. Ambil Antibiotik

Antibiotik berguna untuk membersihkan jangkitan yang menyebabkan pecah gendang telinga. Antibiotik juga berfungsi untuk melindungi daripada perkembangan jangkitan baru akibat perforasi. Doktor ENT mungkin menetapkan antibiotik oral atau titisan telinga.

Baca Juga : Ketahui 3 Komplikasi Kerana Gendang Telinga yang pecah

Itu adalah fakta mengenai gendang telinga yang pecah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai gendang telinga yang pecah, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Gunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found