Si Kecil Menggunakan Ubat Gigi Terlalu Banyak, Inilah Kesannya

, Jakarta - Ubat gigi atau lebih dikenali sebagai ubat gigi di Indonesia adalah agen pembersih gigi yang digunakan setiap kali menggosok gigi. Ubat gigi sendiri diformulasikan menggunakan bahan kimia, seperti perasa, pewarna, kalsium, deterjen, fluorida, dan triclosan. Bahan kimia ini tentu tidak selamat jika digunakan secara berlebihan, terutama untuk si Kecil.

Baca juga: 5 Cara Merawat Sakit Gigi

Anak Kecil Anda Menggunakan Ubat Gigi Terlalu Banyak, Adakah Kesan Terhadap Kesihatan?

Kandungan fluorida dalam pasta gigi mempunyai banyak faedah, iaitu melapisi struktur gigi dan mengekalkan kekuatan gigi, menjadikannya tahan terhadap proses pembusukan. Selain itu, unsur kimia dalam fluorida dapat membantu mengeras enamel gigi, supaya gigi tidak mudah berlubang. Namun, jika ramuan yang satu ini sering ditelan ketika si kecil menggosok gigi, kesan berikut akan terasa:

1. Penyerapan Kalsium yang dihambat

Ubat gigi kanak-kanak rasanya manis, jadi mereka sering menelannya. Walau bagaimanapun, terlalu kerap menelan ubat gigi yang mengandungi fluorida boleh menyebabkan penghambatan proses penyerapan kalsium dalam badan. Sekiranya ini berlaku, anak anda mungkin mengalami gangguan sistem saraf, gangguan sistem imun, kerapuhan tulang, penurunan IQ, dan pertumbuhan badan yang terbantut.

2. Kemasukan Toksin ke dalam Badan

Fluorida adalah bahan kimia dalam ubat gigi yang mempunyai kesan kimia toksik yang berbahaya bagi tubuh. Oleh kerana itu, kandungan fluorida dalam ubat gigi selalu terhad. Sekiranya bahan kimia ini sering ditelan dan masuk ke dalam badan, tubuh boleh diracun dan menyebabkan sejumlah gejala, seperti sakit kepala, mual dan muntah, dan bahkan kehilangan kesedaran.

Baca juga: 4 Cara Merawat Sakit Gigi Secara Semulajadi

3. Menyebabkan Titik Kuning Muncul di Gigi

Apabila fluorida sering dimakan, ia dapat menyebabkan sejumlah gejala. Biasanya, gejala disebabkan oleh adanya noda kecoklatan atau bintik kuning yang merebak di permukaan gigi. Ini berlaku kerana pembentukan enamel gigi tidak sempurna. Pembentukan yang tidak sempurna ini dapat mencetuskan kerosakan akibat serpihan makanan yang terperangkap di kawasan itu, sehingga bakteria dan kuman terkumpul. Ini adalah permulaan tartar.

4. Mempunyai Kelainan Tulang dan Gigi

Apabila anak anda menggunakan ubat gigi yang terlalu banyak, kelebihan fluorida ini akan menyebabkan kelainan pada gigi dan tulang. Sebabnya, separuh daripada fluorida yang masuk ke dalam badan akan disimpan di dalam tulang dan akan terus meningkat seiring bertambahnya usia. Sekiranya keadaan ini dibiarkan, kelainan tulang boleh berlaku.

Baca juga: Adakah kesan kesihatan gigi terhadap kecerdasan kanak-kanak?

Adakah Ubat Gigi Fluorida Selamat untuk Anak Kecil Anda?

Penggunaan ubat gigi fluorida seukuran kacang polong disyorkan untuk kanak-kanak berumur 3-6 tahun. Dengan saiz yang kecil, masih selamat jika bahan tersebut ditelan ketika si kecil menggosok gigi. Jangan biarkan si kecil menggunakan ubat gigi sendiri atau menggosok gigi tanpa pengawasan ibu bapa. Ini kerana kanak-kanak di bawah usia 6 tahun lebih cenderung menelan ubat gigi kerana refleks menelannya masih belum berkembang sepenuhnya.

Atas sebab ini, pengawasan penuh diperlukan semasa anak kecil anda menggosok gigi untuk mengelakkan kesan berbahaya. Dalam kes ini, ibu boleh terus meminta doktor pakar melalui aplikasi tersebut mengenai teknik memberus gigi yang baik untuk si Kecil. Ibu juga boleh berbincang secara langsung sekiranya anak anda mempunyai beberapa aduan mengenai kesihatan pergigian.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Fluorida.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Sekiranya Anda Bimbang Mengenai Ubat Gigi Fluorida?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found