Inilah yang harus dilakukan apabila kanak-kanak demam

, Jakarta - Tidak peduli seberapa pintar ibu bapa dalam menjaga kesihatan anak-anak mereka, akan ada saat-saat ketika anak itu jatuh sakit. Aktiviti yang terlalu padat, cuaca tidak baik, atau terdedah kepada virus dari rakan bermain mereka adalah beberapa perkara yang menyebabkan kanak-kanak jatuh sakit. Ketika sakit, biasanya anak akan demam.

Ibu bapa tidak perlu risau kerana keadaan ini biasanya hanya sementara. Demam pada anak adalah tanda bahawa tubuhnya berusaha melawan jangkitan yang ingin menyerang anak itu. Tidak semua demam mesti dirawat oleh doktor, kadang-kadang ibu bapa dapat merawat demam pada anak-anak dengan rawatan di rumah sahaja.

Sekiranya demam kanak-kanak tinggi dan sukar untuk reda, ada baiknya segera berjumpa doktor. Panas tinggi biasanya menjadikan kanak-kanak tidak selesa dan boleh menyebabkan dehidrasi teruk pada kanak-kanak.

Baca juga: Mitos Kesihatan Anak Anda Harus Berhenti Percaya

Cara Mengatasi Demam pada Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa rawatan pertama untuk mengatasi demam pada kanak-kanak. Kaedah ini boleh dilakukan sebelum akhirnya memutuskan sama ada anak memerlukan rawatan lebih lanjut atau tidak, seperti berikut:

  • Kompres Panas

Demam pada anak-anak biasanya beransur pulih apabila ibu memampatkannya dengan menggunakan air suam. Kaedah ini mudah dan telah lama dilakukan. Namun, sayangnya kaedah ini memang kaedah sementara, atau dalam kes yang lebih teruk kaedah ini sama sekali tidak memberi kesan. Beberapa kanak-kanak juga mungkin tidak selesa dengan kompres di dahi mereka. Kaedah ini masih boleh dilakukan sebagai usaha mengurangkan demam anak.

  • Pancuran Air Panas

Apabila anda demam, anak anda mungkin berasa sejuk. Tetapi ini bukan alasan untuk kanak-kanak tidak mandi. Untuk mengatasi masalah ini, ibu boleh meminta anak untuk mandi air suam. Air suam yang menyentuh kulit anak ketika mandi akan membantu menyejukkan badan dan menjadikan suhu badan anak sedikit menurun. Elakkan menggunakan air sejuk kerana suhu air sejuk sebenarnya dapat membuat anak menggigil dan membuat suhu badannya meningkat kerana dia dapat menahan sejuk yang dirasakan oleh anak.

Baca juga: Mengapa Demam pada Kanak-kanak Boleh Menyebabkan Kelumpuhan?

  • Gunakan pakaian yang nipis tetapi tertutup

Meminta anak-anak memakai pakaian yang terlalu tebal ketika mereka demam adalah salah kerana ini mengelakkan panas badan anak dari melepaskan diri sehingga demam anak tidak turun. Sebaliknya, ibu boleh meletakkan pakaian pada anak yang menutupi seluruh badan tetapi pastikan pakaian itu mempunyai bahan yang nipis. Pakaian yang lebih nipis dapat membantu memanaskan badan dari dalam dengan lebih mudah sehingga demam pada kanak-kanak secara beransur-ansur akan turun.

  • Makan banyak

Apabila anda sakit, badan anda memerlukan lebih banyak nutrien untuk melawan jangkitan dari dalam. Oleh itu, makan banyak makanan berkhasiat dapat membantu demam anak pulih lebih cepat. Semakin tinggi demam anak, semakin besar keperluan pemakanan anak. Biarkan anak makan makanan yang diinginkannya, kerana ketika mereka demam mereka biasanya tidak mempunyai selera makan. Tawarkan anak anda pelbagai makanan kegemaran mereka, tetapi jangan memaksanya jika mereka tidak mahu memakannya. Sekiranya dia lapar, dia pasti akan mencari makanan.

  • Banyak minum

Selain makan, ketika anak demam dia juga memerlukan banyak cecair untuk membantu mengeluarkan panas dari tubuhnya. Tidak perlu segera minum banyak dalam satu minuman, sedikit tetapi lebih kerap lebih baik. Minum air yang banyak juga dapat mengelakkan anak anda mengalami dehidrasi kerana demam pada amnya menyebabkan anak kehilangan lebih banyak cecair daripada biasa. Tidak hanya melalui air, kanak-kanak juga dapat memperoleh cecair dari makanan atau minuman lain, seperti sup, jus, dan sebagainya. Selain mencegah dehidrasi, ais krim atau minuman sejuk lain dapat membantu menyejukkan badan anak dari dalam, sehingga membantu mengatasi demam anak. Agar anak-anak tidak mengalami dehidrasi, hindarkan anak-anak dari minuman yang mengandungi kafein, seperti teh, kopi, dan minuman ringan. Minuman ini boleh membuat kanak-kanak membuang air kecil lebih kerap.

Baca juga: Wah! Ini adalah 5 penyakit yang boleh mempengaruhi kecerdasan kanak-kanak

Walau bagaimanapun, jika kaedah di atas untuk mengatasi demam pada kanak-kanak tidak berfungsi atau demam yang dialami anak disertai dengan gejala lain seperti muntah, ruam, atau lain-lain, maka bawa anak ke doktor. Ibu juga boleh berbincang dengan pakar pediatrik melalui: muat turun permohonan di App Store dan Google Play. Tanyakan sebarang aduan anda mengenai kesihatan melalui sembang, panggilan suara , walaupun panggilan video secara percuma hanya bersama .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found