Bolehkah Jerawat Menjadi Tanda Penyakit Berat?

, Jakarta - Jerawat biasanya terjadi pada seseorang yang memasuki usia remaja. Keadaan ini yang menyerang wajah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Tidak sedikit yang berpendapat bahawa jerawat disebabkan oleh hormon dan kurang menjaga kebersihan wajah. Sebenarnya, jerawat boleh disebabkan oleh perkara lain.

Salah satu perkara yang boleh menyebabkan jerawat muncul adalah penyakit yang serius. Dengan kata lain, jerawat boleh berlaku sebagai tanda penyakit serius. Mengapa perkara ini berlaku? Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut!

Jerawat Adalah Tanda Sebilangan Penyakit Yang Berat

Secara amnya, jerawat adalah keadaan kulit yang melibatkan perubahan hormon. Jerawat yang berlaku boleh dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu ringan (jerawat kadang-kadang), sederhana (papula meradang), atau parah (nodul dan sista).

Jerawat yang berlaku bermula apabila pori-pori wajah tersumbat. Ia boleh berkembang, menyebabkan lesi pada kulit. Lesi yang tidak menyebabkan keradangan boleh menyebabkan komedon. Apabila keradangan berlaku, jerawat akan muncul.

Nampaknya, jerawat yang tumbuh di wajah boleh menjadi gejala penyakit serius. Beberapa penyakit serius yang menyebabkan gejala ini berkaitan dengan gangguan hormon. Berikut adalah beberapa penyakit serius yang boleh berlaku:

  1. Sindrom Ovari Polikistik

Sindrom ovarium polikistik adalah keadaan yang menyebabkan gangguan fungsi ovari pada wanita. Gangguan ini boleh menyebabkan hormon wanita terganggu. Oleh itu, jerawat boleh muncul sebagai gejala penyakit ini. Oleh itu, jika anda mengalami jerawat yang teruk, tidak ada salahnya berjumpa doktor.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Jerawat dengan Kaedah Semula jadi

  1. Kanser kulit

Dalam kes yang jarang berlaku, barah kulit boleh menyebabkan jerawat. Sekiranya anda mengalami jerawat dan gangguan itu berterusan untuk jangka masa panjang, segera berbincang dengan doktor anda.

Anda juga boleh menggunakan untuk membincangkan keadaan kesihatan anda. Dengan aplikasi ini, anda boleh bercakap dengan doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh membeli ubat di . Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal kan? Ayuh, muat turun aplikasi dalam telefon pintar -kamu sekarang!

  1. Impetigo

Sekiranya anda mempunyai jerawat berwarna madu yang terletak di dekat mulut atau hidung anda, anda mungkin mengalami impetigo. Kelainan ini serupa dengan jerawat, tetapi sebenarnya tidak. Gangguan ini adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Jerawat

  1. Gangguan Sistem Pencernaan

Jerawat yang tumbuh di dahi anda boleh menjadi tanda penyakit serius. Keadaan ini boleh menjadi tanda gangguan pada sistem pencernaan. Jerawat di dahi boleh terjadi kerana terlalu banyak makan makanan berlemak. Oleh itu, sentiasa perhatikan makanan yang anda makan.

  1. Hiperplasia adrenal kongenital

Penyakit ini boleh menyebabkan gejala seperti jerawat. Akibat penyakit ini, seorang wanita boleh kelihatan lebih maskulin kerana hormon testosteron menjadi lebih dominan. Akhirnya, jerawat dapat tumbuh dengan mudah di wajah.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Jerawat Pasir di Muka

  1. Gangguan buah pinggang

Jerawat yang tumbuh di sekitar mata dan telinga boleh menjadi tanda masalah buah pinggang. Kerana kulit di sekitar mata disambungkan ke buah pinggang. Selain itu, jerawat di kawasan telinga juga berkaitan dengannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found