Cara Yang Betul Memberi Megaderm kepada Kucing Haiwan Peliharaan

"Kucing Megaderm dapat membantu mengatasi masalah keguguran rambut kucing yang disebabkan oleh alahan. Megaderm adalah makanan tambahan vitamin yang dapat menjaga kesihatan haiwan peliharaan. Untuk menjaga kesihatan dan merawat penyakit, berikan produk ini secara berkala kepada kucing.

, Jakarta - Kucing Megaderm adalah makanan tambahan yang digunakan untuk membantu mengatasi masalah alergi pada haiwan ini. Kandungan asid lemak penting dalam megaderm dapat membantu menjaga keadaan kulit dan mengatasi masalah keradangan yang berlaku akibat jangkitan kulit. Kucing Megaderm mengandungi omega-6 dan omega-3 yang baik untuk kesihatan kucing.

Selain kucing, produk ini sebenarnya boleh digunakan juga untuk anjing. Fungsi utama megaderm kucing adalah untuk mengatasi alahan kulit dan keratoseborrheic, yang merupakan keadaan yang menyebabkan masalah kulit, rambut berminyak, dan berbau busuk. Produk ini digunakan untuk membantu merawat dan mencegah dermatitis atopik pada haiwan peliharaan.

Baca juga: Ketahui Petua Mengendalikan Kucing Haiwan Peliharaan Yang Mengalami Kejang

Mengatasi Rambut Gugur dengan Cat Megaderm

Menggunakan megaderm pada kucing dapat membantu menjaga mantel agar tetap sihat dan menjadikannya lebih berkilau. Produk ini dapat membantu mencegah dan merawat keguguran rambut yang berlaku secara bermusim atau disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu. Penyediaan produk ini disesuaikan dengan keadaan kucing dan masalah yang harus diatasi.

Untuk menjaga kesihatan dan perawatan kulit dan bulu, suplemen bulu ini diberikan sebanyak 1 sachet setiap hari atau 1 sachet setiap 2 hari, selama 8 minggu untuk pemeliharaan (menjaga kulit dan rambut yang sihat). Dos atau ukuran produk yang diberikan harus disesuaikan dengan keadaan badan, usia, dan berat kucing. Biasanya untuk anjing dan kucing 10 kg boleh menggunakan bungkusan sachet 8 ml. Sementara itu, untuk merawat penyakit kulit, suplemen ini juga boleh diberikan 1 sachet setiap hari, atau mengikut cadangan doktor haiwan.

Anda boleh membeli megaderm kucing atau makanan tambahan vitamin lain untuk haiwan kesayangan di aplikasi . Terdapat banyak produk yang dapat menyokong kesihatan dan pertumbuhan haiwan peliharaan. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan tambahan akan dihantar segera ke rumah anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Baca juga: Bagaimana Mengendalikan Selesema di Kucing Haiwan Peliharaan?

Alahan dan Perkara Kucing yang Perlu Diketahui

Rambut gugur pada kucing boleh disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah alahan. Keadaan ini juga dapat diatasi dengan megaderm. Alahan pada kucing sebenarnya biasa, dan boleh disebabkan oleh banyak faktor. Keadaan ini sering dicirikan oleh mata merah dan bersin pada kucing. Dalam keadaan teruk, alahan juga boleh menyebabkan keguguran rambut dan gejala penyakit lain.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kucing mengalami alahan, salah satunya adalah makanan yang mereka makan. Alergi pada kucing dapat membuat haiwan ini merasa sangat terseksa, kerana boleh menyebabkan gatal dan kesakitan yang tidak tertahankan. Sekiranya anda mendapat tanda-tanda dan kemungkinan kucing peliharaan anda mempunyai alahan, anda harus segera membawanya ke klinik veterinar terdekat.

Memberi ubat atau makanan tambahan untuk merawat alahan pada kucing juga boleh dilakukan. Salah satunya dengan memanfaatkan megaderm kucing. Makanan tambahan ini diberikan terus kepada kucing setiap hari, sehingga gejala mereda dan haiwan berbulu kembali sihat. Dengan mengatasi alahan, gejala yang muncul, termasuk keguguran rambut juga akan hilang.

Baca juga: Ini adalah 4 Bahaya Bulu Kucing yang Perlu Anda Perhatikan

Sekiranya anda fikir kucing anda mempunyai alahan, anda harus segera mengetahui apa penyebabnya, sama ada makanan, syampu atau sabun yang digunakan, atau ubat-ubatan dan makanan tambahan yang mereka ambil. Setelah mengetahui punca kemunculan alahan, hentikan menggunakannya dan lihat reaksi kucing. Sekiranya tindak balas alergi hilang, anda harus berhenti menggunakan produk dan menggantinya dengan produk lain yang lebih sesuai untuk kucing.

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Alahan Kulit Kucing.
Doktor haiwan langsung. Diakses pada tahun 2021. MEGADERM.
Virbac. Diakses pada tahun 2021. Megaderm 4ml & 8ml.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found