Ini adalah perbezaan antara gangguan imunodefisiensi primer dan sekunder

, Jakarta - Gangguan imunodefisiensi boleh menyebabkan tubuh tidak dapat melawan jangkitan dan penyakit. Jenis gangguan ini memudahkan seseorang dijangkiti virus dan bakteria. Gangguan imunodefisiensi boleh berlaku sebagai penyakit kongenital atau sejak lahir (primer) dan diperoleh (sekunder).

Apa-apa yang melemahkan sistem imun boleh menyebabkan gangguan imunodefisiensi sekunder. Perlu diingat bahawa sistem imun merangkumi organ limfa, tonsil, sumsum tulang, dan kelenjar getah bening. Maklumat lebih lanjut mengenai gangguan imunodefisiensi boleh dibaca di bawah!

Fakta Mengenai Gangguan Imunodefisiensi

Organ yang disebutkan di atas membuat dan melepaskan limfosit. Ini adalah sel darah putih yang diklasifikasikan sebagai sel B. dan sel T. Sel B dan T. melawan penyerang yang disebut antigen. Sel B melepaskan antibodi khusus untuk penyakit yang dikesan oleh badan. Sel T memusnahkan sel asing atau tidak normal.

Contoh antigen yang perlu dilancarkan sel B dan T termasuk bakteria, virus, sel barah, dan parasit. Gangguan imunodefisiensi merosakkan keupayaan tubuh untuk mempertahankan diri daripada antigen ini.

Baca juga: Bagaimana Gangguan Imunodefisiensi Dapat Dikesan?

Penyakit kekurangan imun berlaku apabila sistem imun tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya anda dilahirkan dengan kekurangan atau jika ada sebab genetik, keadaan ini disebut penyakit imunodefisiensi primer. Terdapat lebih daripada 100 gangguan imunodefisiensi utama.

Contoh gangguan imunodefisiensi utama termasuk:

 1. Agammaglobulinemia berkait X (XLA).
 2. Kekurangan imuniti pemboleh ubah umum (CVID).
 3. Imunodefisiensi gabungan (SCID), yang dikenali sebagai limfositosis atau penyakit "kanak-kanak dalam gelembung"

Gangguan imunodefisiensi sekunder berlaku apabila sumber luaran, seperti bahan kimia beracun atau jangkitan menyerang tubuh. Perkara berikut boleh menyebabkan gangguan imunodefisiensi sekunder:

 1. luka bakar teruk;
 2. Kemoterapi;
 3. Sinaran;
 4. Diabetes; dan
 5. Kekurangan zat makanan,

Contoh gangguan imunodefisiensi sekunder termasuk:

 1. BANTUAN.
 2. Kanser sistem imun, seperti leukemia.
 3. Penyakit kompleks imun, seperti hepatitis virus.
 4. Multiple myeloma (barah sel plasma, yang menghasilkan antibodi).

Mereka yang Berisiko untuk Gangguan Imunodefisiensi

Orang yang mempunyai riwayat keluarga gangguan imunodefisiensi primer mempunyai risiko lebih tinggi daripada biasa untuk mengembangkan gangguan primer. Apa-apa yang melemahkan sistem imun boleh menyebabkan gangguan imunodefisiensi sekunder.

Contohnya, pendedahan kepada cairan tubuh yang dijangkiti HIV terhadap penyingkiran limpa. Pembuangan limpa mungkin diperlukan kerana keadaan, seperti sirosis hati, anemia sel sabit, atau trauma pada limpa.

Penuaan juga melemahkan sistem imun. Seiring bertambahnya usia, sebahagian organ yang menghasilkan sel darah putih menyusut dan menghasilkan lebih sedikit dari mereka. Protein penting untuk imuniti. Tidak cukup protein dalam diet yang dapat melemahkan sistem imun.

Baca juga: Akhirnya, Punca Lupus Kini Terungkap

Tubuh juga menghasilkan protein ketika anda tidur yang membantu tubuh melawan jangkitan. Atas sebab ini, kurang tidur mengurangkan pertahanan imun badan. Ubat barah dan kemoterapi juga dapat mengurangkan imuniti.

Penyakit dan keadaan berikut dikaitkan dengan gangguan imunodefisiensi utama:

 1. Ataxia-telangiectasia.
 2. Sindrom Chediak-Higashi.
 3. Penyakit imunodefisiensi gabungan.
 4. Sindrom DiGeorge.
 5. Hypogammaglobulinemia.
 6. Kecacatan lekatan leukosit.
 7. Panhypogammaglobulinemia.
 8. Penyakit Bruton.
 9. Agammaglobulinemia kongenital.
 10. Kekurangan IgA selektif.
 11. Sindrom Wiskott-Aldrich.

Memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai gangguan imunodefisiensi, anda boleh bertanya terus di aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Imunodefisiensi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gangguan Kekurangan Imun?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found