Dipanggil Anak Haram, Inilah Kesan Psikologi

, Jakarta - Keadaan keluarga yang harmoni adalah asas utama dalam membesarkan anak. Sebabnya, walaupun sekolah adalah institusi utama di mana anak-anak mendapat pendidikan, keluarga memainkan peranan terbesar dalam mendidik anak-anak. Tetapi sayangnya tidak semua kanak-kanak bernasib baik dilahirkan dalam keluarga yang 'baik'.

Sebagai berita yang baru-baru ini menjadi viral di Twitter, seorang pengguna berkongsi kisah sedih tentang seorang kanak-kanak yang mengalami penurunan nilai akademik kerana tekanan yang dialaminya dalam keluarganya. Akaun dengan nama pengguna @ *** tan * ie * menceritakan tentang jiran yang masih di kelas 3, mengalami penurunan akademik yang ketara. Ternyata ketika psikolog di sekolahnya bertanya apa yang telah terjadi, anak itu menjawab bahawa dia merasakan bahawa apa yang dia lakukan tidak berguna kerana keluarganya tidak bangga dengannya kerana dia hanya anak haram. Tiba-tiba, ramai netizen mengkritik apa yang dilakukan keluarganya.

Baca juga: Anak-anak Mengalami Kesukaran Tidur, Mungkinkah Tanda Mangsa Pembuli?

Anak itu telah ditinggalkan oleh ayahnya sejak kecil, jadi keluarganya sering menyinggung perasaannya dengan memasukkan kata-kata yang tidak boleh didengar untuk anak itu. Walaupun ibu itu baik dan bekerja keras untuk anaknya, malangnya abang anak itu selalu mengejeknya dan memandang rendah terhadap anaknya. Sebilangan besar netizen menyesali sikap keluarganya dan bimbang dengan keadaan budak lelaki itu selepas kejadian itu.

Adakah anda pernah mendengar kes seperti ini di kawasan kejiranan anda? Jangan hanya diam, segera ajak anak berjumpa dengan ahli psikologi. Membuat temu janji dengan ahli psikologi di hospital kini lebih mudah dilakukan .

Baca juga: 5 Petua untuk Ibu Bapa Semasa Anak Menjadi Mangsa Buli

Jadi, apa kesan melabel "anak haram" terhadap psikologi kanak-kanak?

Sebelum membincangkan kesan pelabelan 'anak haram' kepada anak-anak, sebenarnya ketika ibu mengandung anak yang ditinggalkan oleh bapanya, anak itu memberi kesan negatif terhadap perkembangannya. Contohnya, bimbangkan kekurangan zat makanan semasa mengandung kerana ibu harus mengurus dirinya sendiri semasa proses kehamilan. Keadaan ibu yang mengalami tekanan semasa mengandung juga tidak baik untuk perkembangan janin. Proses bersalin boleh terganggu kerana ibu tidak mendapat sokongan orang terdekat. Walaupun ibu berjaya membesarkan anaknya secara besar-besaran, akan lebih baik jika anak itu dilahirkan dalam keluarga yang harmoni.

Mendengar kes ini, pakar psikiatri dikejutkan oleh keluarga terdekat yang menggelar anak itu sebagai 'anak haram'. Kerana sebagai keluarga, ini bukan tindakan yang wajar dilakukan. Ini dikhuatiri kesan psikologi yang akan dialaminya dapat bertahan sehingga dia dewasa sehingga menyebabkannya tidak tumbuh dengan optimum.

Baca juga: Agar anak-anak tidak menjadi pengganggu, inilah cara untuk mendidik mereka

Menurut ahli psikologi, kesannya boleh berupa kemurungan. Secara klinikal, kemurungan dapat dicirikan oleh kesedihan yang berterusan, menjauhkan diri dari persekitaran luar, merasa tidak berguna atau tidak berharga, dan mungkin mempunyai pemikiran untuk membunuh diri. Atau mungkin seseorang yang diejek seperti itu merasa terus menjadi orang yang tidak berguna dengan menjadi anak lelaki yang jahat, kerana dia telah dilabel sebagai buruk oleh persekitarannya. Dalam kes ini, kesan seperti ini mungkin berlaku, kerana ia bermula dari penurunan akademik yang dialaminya.

Sebenarnya, kemungkinan kesannya bukan hanya ini. Dalam kes lain, anak mungkin merasa marah, dan akan berusaha membuktikan bahawa orang lain salah menilai dirinya. Dia akan didorong untuk menjadi anak yang pintar dan membuat ibunya bangga sehingga dia tidak lagi dipandang rendah oleh orang lain. Untuk kes seperti ini, ahli psikologi dapat berkembang sehingga anak-anak dapat melepaskan kekecewaan atau kebencian mereka menjadi perkara positif. Dengan cara ini, anak dapat tumbuh dengan baik.

Rujukan:

Momjunction (Diakses pada 2019). 8 Kesan Negatif Yang Berat Daripada Penyalahgunaan Verbal Pada Kanak-kanak.
Mind Kanak-kanak (Diakses pada 2019). Berurusan dengan Malu pada Anak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found