Hati-hati, Inilah Punca Akromegali Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Acromegaly adalah gangguan hormon yang berlaku kerana kelenjar pituitari menghasilkan terlalu banyak hormon yang berfungsi untuk pertumbuhan ketika dewasa. Pada seseorang yang mengalami akomegali, tulang akan bertambah besar, termasuk tangan, kaki, dan muka. Penyakit ini secara amnya menyerang orang dewasa sekitar usia pertengahan.

Acromegaly biasa berlaku pada orang dewasa pertengahan umur. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku pada orang-orang dari segala usia. Gangguan ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak yang masih tumbuh apabila terdapat terlalu banyak hormon pertumbuhan, menyebabkan gigantisme. Seorang kanak-kanak yang menderita keadaan ini, pertumbuhan tulangnya akan berlebihan dan tingginya tidak seperti kanak-kanak seusianya.

Gangguan ini jarang berlaku dan perubahan fizikal yang menyerang akan berjalan perlahan. Ini memerlukan masa yang lama untuk mengetahui. Akromegali yang berlaku pada seseorang mesti segera mendapat rawatan, kerana boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa. Penghidapnya mesti menjalani rawatan yang dapat mengurangkan risiko komplikasi dan pembesaran badan.

Baca juga: Perbezaan Antara Gigantisme dan Acromegaly

Punca Acromegaly

Acromegaly adalah gangguan hormon pertumbuhan yang umumnya disebabkan oleh tumor di kelenjar pituitari dan tumor diklasifikasikan sebagai bukan kanker atau jinak. Kira-kira 95 peratus orang dengan akomegali disebabkan oleh tumor hipofisis jinak dan sekitar 5 peratus disebabkan oleh tumor bukan hipofisis. Tumor ini biasanya terletak di bahagian tubuh, seperti otak, pankreas, atau paru-paru, yang membuat tubuh mengeluarkan hormon pertumbuhan terlalu banyak.

Baca juga: Tanpa menyedarinya, ini adalah gejala gigantisme yang tidak boleh diabaikan

Tumor Pituitari (Pituitari)

Tumor hipofisis jinak atau biasa, disebut sebagai adenoma hipofisis. Keadaan ini terbahagi kepada 2 kategori, bergantung kepada besarnya penyakit, iaitu mikro-adenoma dan makro-adenoma. Pada mikro-adenoma, ukuran tumor kurang dari 1 sentimeter, sedangkan pada makro-adenoma, ukuran tumor lebih dari 1 sentimeter.

Untuk makluman, kelenjar pituitari berukuran kira-kira 1 sentimeter. Jadi, jika ukurannya sama dengan kelenjar, ia dianggap besar.

Sebilangan besar tumor pituitari yang mengeluarkan hormon pertumbuhan terlalu banyak adalah adenoma makro. Sel-sel tumor di hipofisis tumbuh secara spontan dan membiak yang tidak berlaku pada orang normal. Ini disebabkan oleh mutasi genetik dalam sel-sel ini yang boleh disebabkan oleh keturunan. Gen ini boleh bermutasi secara tiba-tiba dan tidak dapat dilihat semasa lahir.

Selain itu, lokasi tumor yang berlaku dapat mempengaruhi gejala yang berlaku. Tumor boleh menekan bahagian kelenjar pituitari yang lain, menyebabkannya mengeluarkan terlalu banyak atau kekurangan hormon. Sebagai contoh, tumor boleh menekan pada bahagian badan yang mengawal hormon tiroid, menyebabkan gangguan tiroid. Oleh kerana itu, doktor harus memeriksa semua hormon jika seseorang mengalami akomegali.

Baca juga: Ketahui Komplikasi Yang Boleh Disebabkan oleh Gigantisme

Tumor Bukan Pituitari (Pituitari)

Ini biasanya berlaku apabila seseorang mempunyai tumor di bahagian badan selain daripada kelenjar pituitari. Secara amnya, tumor ini berlaku di otak, pankreas, atau paru-paru, menyebabkan terlalu banyak hormon pertumbuhan dihasilkan. Tumor akan menghasilkan hormon pelepasan pertumbuhan (GHRH), hormon yang berfungsi untuk mengarahkan kelenjar pituitari untuk membuat lebih banyak hormon pertumbuhan.

Kemudian, jika tumor bukan hipofisis mengeluarkan GHRH, kelenjar pituitari akan bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak GH daripada yang diperlukan oleh tubuh. Akibatnya, keadaan tersebut boleh menyebabkan akromegali pada seseorang.

Itulah yang menyebabkan seseorang menderita akomegali. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai akomegali, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found