Kandungan daging babi dalam perubatan, mengapa dilarang?

Jakarta - Penggunaan daging babi untuk makanan atau produk ubat telah lama menjadi perdebatan. Selain faktor kepercayaan, beberapa kajian juga menyebutkan bahawa daging babi tidak digalakkan untuk dimakan. Kajian yang diterbitkan oleh Laporan Pengguna malah menyebutkan bahawa 69% sampel babi mentah yang diuji tercemar dengan bakteria Yersinia enterocolitica yang boleh menyebabkan demam, cirit-birit, muntah, dan kekejangan perut.

Bagaimana dengan kandungan enzim trypsin babi dalam ubat? Seperti produk makanan, kebanyakan orang akan mengelakkan produk yang mengandungi daging babi. Malah, berita mengenai kandungan enzim trypsin babi dalam vaksin juga membuat beberapa orang gugup dan takut menggunakannya. Persoalannya, adakah ubat yang mengandungi daging babi dilarang? Mengapa kandungan daging babi tidak digalakkan untuk digunakan dalam pembuatan vaksin? Adakah memakan minyak babi berbahaya? Ayuh, lihat beberapa penjelasan di bawah!

Dadah yang Mengandung Babi, Dilarang atau Tidak?

Dalam peraturan BPOM Nombor HK.00.05.1.23.3516 dinyatakan bahawa produk ubat yang bersumber, mengandung, atau sedang dalam proses pembuatan bersentuhan dengan bahan tertentu dapat diberikan izin pengedaran jika keadaan darurat alam semula jadi. Walau bagaimanapun, perlu memasukkan maklumat "Sumber Babi" di dalam kotak pembungkusan untuk produk perubatan yang bersumberkan daging babi. Dan juga perlu memasukkan informasi "Dalam proses pembuatannya, ia bersentuhan dengan ramuan yang berasal dari daging babi dan telah disucikan sehingga tidak dapat dikesan pada produk akhir" di dalam kotak pembungkusan untuk produk yang bersentuhan dengan daging babi di proses pembuatan.

Enzim Babi Trypsin dalam Dadah / Vaksin, untuk Apa?

Seperti dikutip dari laman web Persatuan Dokter Indonesia, dinyatakan bahwa dalam pembuatan vaksin polio menggunakan enzim trypsin babi. Namun, tidak semua vaksin memerlukan enzim trypsin babi dalam proses pembuatannya. Enzim ini mesti "dibersihkan" atau "dikeluarkan" agar tidak mengganggu tahap seterusnya proses pengeluaran vaksin.

Enzim babi babi diperlukan sebagai pemangkin untuk memecah protein menjadi peptida dan asid amino yang menjadi makanan bagi kuman. Kuman akan dikultur dan ditapai, kemudian polisakarida kuman diambil sebagai antigen untuk bahan pembentuk vaksin. Selanjutnya, proses pemurnian dan ultrafiltrasi dilakukan yang mencapai pengenceran 1 / 67.5 bilion kali sehingga akhirnya produk vaksin terbentuk.

Pada akhir proses sama sekali tidak ada bahan yang mengandungi enzim babi. Sebenarnya, antigen vaksin ini tidak berinteraksi dengan enzim trypsin babi sama ada secara langsung atau tidak langsung. Pemangkin adalah bahan yang dapat mempercepat atau memperlambat tindak balas yang pada akhir reaksi dilepaskan kembali ke bentuk asalnya dalam proses pemangkin.

Adakah Penggunaan Minyak Babi Berbahaya?

Dalam kesihatan, penggunaan minyak babi dalam makanan atau ubat tidak digalakkan. Pengambilan minyak babi boleh memudaratkan kesihatan, kerana dapat menyebabkan kegemukan, meningkatkan kadar kolesterol darah, gangguan saluran darah, dan dalam jangka panjang dapat menyebabkan penyakit kronik seperti hipertensi, penyakit jantung, gangguan ginjal, dan lain-lain. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai bahaya minyak babi, anda boleh bertanya kepada doktor dalam permohonannya melalui Panggilan Video / Suara dan berbual.

Oleh kerana keselamatan produk ubat telah diatur oleh BPOM, Anda tidak perlu risau. Anda boleh menyemak nombor pendaftaran pada bungkusan ubat dan komposisi ubat melalui laman web Pegawai BPOM.

Selain bertanya kepada doktor, anda juga dapat memeriksa kadar kolesterol, kadar gula darah, dan lain-lain melalui aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found