Ketahui Penjagaan Betul untuk Beagles

, Jakarta - Tidak sukar untuk jatuh cinta dengan baka Beagle. Anjing ini adalah salah satu jenis anjing yang ramah, baik kepada haiwan lain, pintar, berani, dan juga mempunyai keperibadian yang ceria. Sudah tentu, memilih Beagle untuk menjadi haiwan peliharaan di rumah adalah keputusan yang tepat untuk memberi warna baru kepada rumah.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Karakter Anjing Berdasarkan Bangsa

Walaupun mempunyai banyak nilai positif, tentu anda juga perlu mengetahui perkara lain mengenai baka Beagle ini. Dengan mengetahui lebih banyak mengenai jenis anjing ini, akan lebih mudah bagi anda untuk melakukan penjagaan yang betul untuk Beagle anda. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui lebih banyak mengenai baka Beagle, di sini!

Inilah Penjagaan Betul untuk Beagles

Sudah tentu, apabila anda memiliki haiwan kesayangan, keinginan terbesar adalah melihat haiwan kesayangan anda tumbuh dengan sihat dan dapat hidup berdampingan dengan baik. Walau bagaimanapun, tidak mudah untuk membuat semua keinginan anda menjadi kenyataan.

Semasa memilih anjing baka Beagle untuk dipelihara, sudah tentu anda harus mengambil kira dan memikirkan keselesaan dan kesihatan anjing. Di samping itu, anda juga harus mengetahui penjagaan yang tepat untuk anjing Beagle dalam kehidupan seharian. Ini dapat menjadikan anjing kesayangan anda lebih sihat.

Baca juga : Ingin Memakai Anjing? Ketahui 6 Jenis Perlumbaan Terkenal

Inilah penjagaan yang betul untuk anjing Beagle:

  1. Pastikan Beagle berada dalam persekitaran yang selamat. Ini untuk mengelakkan kemalangan dan masalah kesihatan kerana menggigit pelbagai perkara yang memudaratkan kesihatan anjing.
  2. Walaupun Beagle adalah anjing yang tidak memerlukan perawatan yang rumit, pastikan anda menyikat dan menyikat Beagle dengan kerap.
  3. Beagle adalah anjing yang sangat mudah diserang penyakit gigi. Untuk menjaga kesihatan gigi, pastikan anda membersihkan gigi dan gusi Beagle anda sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
  4. Bersihkan kawasan telinga dengan teliti dan teliti. Sentiasa pastikan kawasan telinga anjing kering.
  5. Beagle adalah salah satu anjing paling pintar dan penuh tenaga. Untuk itu, pastikan anda selalu membawa anjing anda melakukan aktiviti fizikal atau bermain.
  6. Lakukan aktiviti fizikal ringan dengan Beagle di kawasan yang cukup besar dan terbuka.
  7. Beagle adalah baka anjing yang terdedah kepada penyakit sendi. Ini menjadikan pemilik anjing perlu memperhatikan pemakanan dan pemakanan anjing. Pastikan anda dapat memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan Beagle. Oleh itu, anjing kesayangan mempunyai kesihatan yang optimum. Elakkan memberi makanan manusia kepada haiwan peliharaan.
  8. Sesekali anda boleh mengajaknya bersenam dengan membawanya berlari atau berjalan-jalan santai di luar rumah. Pastikan Beagle tidak terlalu banyak bersenam.
  9. Tanpa latihan biasa, Beagle dapat menjadi anjing dengan watak yang sukar. Untuk meningkatkan hubungan baik dengan pemilik anjing, tidak ada salahnya melakukan latihan berkala pada anjing kesayangan anda. Ini dapat meningkatkan disiplin Beagle.
  10. Elakkan meninggalkan Beagle di rumah sendirian. Keadaan ini dapat membuat Beagle menjadi tertekan yang membawa kepada peningkatan risiko pelbagai masalah kesihatan.

Baca juga : 5 Jenis Anjing yang Mesra Kanak-kanak

Itulah beberapa penjagaan yang tepat untuk Beagles. Anda boleh menggunakan dan minta maklumat langsung kepada doktor haiwan mengenai baka anjing yang ingin anda jaga. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!Rujukan:
Hospital Haiwan Prestige. Diakses pada tahun 2021. Beagle.
PDSA Menyimpan Haiwan Peliharaan Mengubah Kehidupan. Diakses pada tahun 2021. Beagle.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found