Kepentingan Penggunaan Vitamin untuk Memelihara Kekebalan Tubuh

, Jakarta - Vitamin adalah unsur penting makanan yang telah lama diketahui mempengaruhi sistem imun. Vitamin A dan D mendapat perhatian khusus dalam beberapa tahun terakhir kerana terbukti mempunyai kesan yang tidak dijangka dan penting pada tindak balas imun.

Walaupun vitamin larut air mempunyai banyak tugas dalam tubuh, salah satu yang paling penting adalah membantu membebaskan tenaga yang terdapat dalam makanan yang anda makan. Sementara itu, faedah lain adalah membantu menjaga kesihatan tisu dan menguatkan sistem ketahanan badan.

Baca juga: Mula Menjaga Ketahanan Tubuh Anda untuk Menghindari Virus

Manfaat Penting Diperolehi Dari Vitamin

Berikut adalah beberapa kelebihan vitamin untuk membantu menjaga kesihatan tubuh, iaitu:

  1. Membebaskan Tenaga. Sebilangan vitamin B adalah komponen utama koenzim tertentu (molekul yang membantu enzim) yang membantu membebaskan tenaga dari makanan.
  2. Menjana Tenaga. Thiamin, riboflavin, niasin, asid pantotenik, dan biotin terlibat dalam pengeluaran tenaga.
  3. Membina protein dan sel. Vitamin B6, B12, dan asid folik membantu memetabolisme asid amino (blok protein) dan membantu sel membiak.
  4. Buat Kolagen. Salah satu daripada banyak peranan yang diberikan oleh vitamin C adalah membantu membuat kolagen, menahan luka bersama, menyokong dinding saluran darah, dan membentuk asas untuk membuat dan menguatkan gigi dan tulang.

Vitamin Penting untuk Mengekalkan Kekebalan Tubuh

Vitamin boleh diperoleh dari pelbagai makanan yang dimakan atau makanan tambahan khas. Walau bagaimanapun, sebelum anda mengambil suplemen vitamin khas, anda harus meminta doktor melalui aplikasi tersebut mengikut keperluan badan untuk vitamin.

Anda boleh mendapatkan peningkatan daya tahan melalui vitamin berikut:

  • Vitamin C. Merupakan salah satu nutrien terbaik untuk meningkatkan sistem imun. Kekurangan vitamin C boleh menjadikan tubuh mudah diserang penyakit. Vitamin C menguatkan sistem ketahanan badan dan melindungi tubuh daripada pelbagai jangkitan. Antioksidan yang terkandung dalam vitamin C mampu melindungi tubuh dari radikal bebas.
  • Vitamin D: Vitamin ini baik untuk menjaga ketahanan badan. Ia mampu menguatkan badan melawan bahan patogen. Pengambilan vitamin D dapat mengurangkan risiko jangkitan pernafasan. Ini tentunya penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat pada masa wabak seperti ini.

Baca juga : 6 Petua untuk Memelihara Daya Tahan Tubuh pada Musim Peralihan

  • Vitamin E: Vitamin E mempunyai sifat antioksidan yang baik untuk melawan serangan radikal bebas. Anda boleh mendapatkan vitamin E dalam makanan seperti kacang, biji, bayam, dan biji bunga matahari.
  • B Kompleks vitamin: Ini termasuk B6 dan B12, yang keduanya memainkan peranan penting dalam menjaga sistem imun badan. Sebilangan besar orang dewasa kekurangan vitamin ini. Anda boleh mencarinya dalam bijirin, anda tahu.
  • Zinc: Zinc berguna untuk menguatkan sistem imun. Vitamin ini diperlukan dalam proses pengembangan sel-sel imun yang berfungsi untuk melawan peradangan. Orang yang kekurangan nutrien ini biasanya berisiko tinggi mendapat pelbagai jangkitan dan penyakit, termasuk radang paru-paru. Anda boleh mendapatkan zink dalam tiram, ketam, daging tanpa lemak, kacang buncis, dan yogurt.

Vitamin Larut Lemak

Sebilangan besar vitamin larut dalam air. Vitamin larut lemak memasuki darah melalui saluran limfa di dinding usus. Banyak vitamin larut lemak bergerak melalui badan hanya di bawah kawalan protein yang bertindak sebagai pembawa.

Baca juga: Pengambilan kencur secara berkala, ini adalah kebaikan untuk badan

Makanan berlemak dan berminyak adalah takungan untuk vitamin larut lemak. Di dalam badan, tisu lemak dan hati berfungsi sebagai takungan utama vitamin dan membebaskannya jika diperlukan.

Anda boleh menganggap vitamin ini sebagai mikronutrien. Anda mungkin mengambil suplemen vitamin sekali-sekala, atau dalam dos mingguan atau bulanan. Kerana badan akan menyingkirkan lebihan dan menyingkirkannya secara beransur-ansur untuk memenuhi keperluan badan anda.

Rujukan:

Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Vitamin dan Mineral

Kajian semula jadi Imunologi. Diakses pada tahun 2020. Kesan vitamin pada sistem imun: vitamin A dan D menjadi pusat

Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Faedah makanan tambahan vitamin


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found