Alahan Tomato Semula jadi, Apa yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Alergi terhadap makanan tertentu tidak selalu disebabkan oleh makan makanan laut atau kacang. Keadaan ini boleh disebabkan oleh sayur-sayuran seperti tomato, anda tahu! Apabila orang yang mengalami alahan tomato bersentuhan langsung atau memakannya, histamin dilepaskan ke kawasan yang terdedah seperti kulit, hidung, pernafasan dan saluran pencernaan. Keadaan ini menyebabkan reaksi alahan.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Ini adalah Ujian untuk Mengetahui Alahan Kacang Tanah

Seseorang yang mempunyai alahan tomato juga terdedah kepada reaksi alahan dengan senja malam yang lain, seperti kentang, tembakau, dan terung. Seseorang yang mempunyai alahan tomato juga mempunyai tindak balas silang terhadap susu getah yang disebut sindrom buah lateks.

Gejala yang Disebabkan oleh Alahan Tomato

Gejala alahan tomato biasanya timbul sejurus selepas menyentuh atau memakan tomato. Gejala yang boleh disebabkan termasuk:

  • kulit gatal;
  • Ekzema atau ruam muncul di kulit;
  • Menghidap kekejangan perut, loya, muntah, atau cirit-birit;
  • Terdapat sensasi gatal di tekak;
  • Batuk, bersin, mengi, atau hidung berair;
  • Pembengkakan muka, mulut, lidah, atau tekak (angioedema).

Seseorang yang mempunyai alahan tomato juga boleh mengalami anafilaksis, tetapi keadaan ini jarang berlaku. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul. Sebelum melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui permohonan pertama.

Jadi, apa yang sebenarnya menyebabkan seseorang alah kepada tomato? Adakah benar bahawa ada ramuan tertentu yang boleh mencetuskan alahan? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Alahan Juga Boleh Menular Dari Ibu Bapa

Apa yang Menyebabkan Seseorang Alergi Terhadap Tomato?

Seseorang yang mempunyai alahan serbuk sari sering menjadi sensitif terhadap tomato kerana kedua-duanya mengandungi sejenis protein yang dikenali sebagai profilin. Profilin dalam tomato tidak sama dengan profilin dalam debunga, tetapi ketegangan mungkin cukup dekat untuk mencetuskan tindak balas alergi. Terdapat satu lagi bentuk alergi yang dikenali sebagai sindrom alergi oral (OAS), di mana gejalanya disebabkan oleh alergen tindak balas silang.

Kehadiran OAS menjadikan seseorang yang mempunyai alahan debunga lebih peka terhadap makanan yang mempunyai struktur protein yang serupa. Walau bagaimanapun, alergi tomato tidak dianggap sebagai alergi sebenar kerana ia adalah akibat alergi serbuk sari. Ini bermaksud bahawa seseorang yang alah kepada serbuk sari kemungkinan mengalami alahan tomato, tetapi tidak sebaliknya.

Alahan debunga adalah bermusim dan badan cenderung bertindak balas dengan lebih cepat pada setiap musim yang berlalu. Oleh itu, sistem imun boleh menjadi lebih sensitif terhadap bahan lain, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, rempah-rempah, atau kacang semasa musim alergi. Sebagai tambahan kepada tomato, orang yang mengalami alahan debunga juga dapat menimbulkan kepekaan terhadap buah persik, saderi, tembikai, atau kentang.

Baca juga: Ini adalah Kesan Alahan Makanan Yang Paling Maut

Rawatan untuk Alahan

Bagi penghidap OAS, elakkan makanan yang boleh mencetuskan alergi, terutamanya semasa musim alergi. Sekiranya alergi bertambah buruk, doktor anda mungkin mengesyorkan satu siri tembakan alergi untuk mengurangkan kepekaan anda terhadap alergen secara beransur-ansur. Antihistamin oral boleh diresepkan untuk melegakan gejala dengan menyekat histamin. Kortikosteroid oral dan hidung juga membantu mengurangkan keradangan semasa serangan alergi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Alahan dan Resipi Tomato.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Adakah saya Mengalami Alahan Tomato ?.