Rheumatoid Arthritis Remaja Boleh Mengganggu Pertumbuhan dan Perkembangan Anak

, Jakarta - Semua ibu bapa mahu anak-anak mereka aktif dan tangkas. Kerana ini mempengaruhi mereka dalam proses pembelajaran agar dapat menjadi anak pintar di masa depan. Namun, gangguan penyakit tertentu boleh menjadikannya tidak aktif seperti kanak-kanak normal.

Rheumatoid arthritis remaja, adalah penyakit yang menyukarkan kanak-kanak untuk melakukan aktiviti harian. Bermula dari menulis, berpakaian, dan membawa barang (tangan, pergelangan tangan), berjalan, bermain, dan berdiri (pinggul, lutut, kaki), dan memusingkan kepala (leher). Ini mengakibatkan pertumbuhan dan perkembangan terganggu.

Rheumatoid arthritis remaja boleh bertahan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Namun, kemungkinan anak pulih cukup besar, iaitu sekitar 75 peratus. Walaupun tidak ada rawatan khusus untuk penyakit ini, tetapi jika ibu bapa dapat mengesannya lebih awal, pemberian ubat yang lebih berkesan, dan rawatan yang baik dapat meningkatkan peluang hidup aktif secara drastik.

Baca juga: Menjaga Kesihatan, ini adalah perbezaan antara Rheumatoid Arthritis dan Juvenile Rheumatoid Arthritis

Gejala Rheumatoid Arthritis Juvana

Gejala arthritis rheumatoid remaja yang paling biasa adalah sakit dan kekejangan pada sendi. Gejala ini boleh bertambah teruk pada waktu pagi tetapi bertambah baik pada waktu petang atau petang. Kanak-kanak sering memegang otot yang sakit dekat dengan badan atau membongkok.

Sementara itu, berdasarkan gejala, penyakit ini terbahagi kepada tiga jenis, termasuk:

  • Praciarticular JRA hanya mempengaruhi beberapa sendi (lutut, siku, dan pergelangan kaki) dan berlaku pada 50 peratus kanak-kanak dengan penyakit ini. JRA jenis ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan. Penyakit juga boleh menimbulkan beberapa penyakit lain, seperti penyakit mata (radang, atau bengkak).

  • Polyarticular JRA, yang mempengaruhi banyak sendi dan berlaku pada kira-kira 30 peratus kanak-kanak yang didiagnosis dengan JRA. Seperti jenis sebelumnya, penyakit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan. Leher, lutut, pergelangan kaki, kaki, pergelangan tangan, dan tangan adalah lokasi biasa untuk kesakitan berlaku. Kanak-kanak dengan jenis ini juga cenderung mengalami radang mata.

  • JRA sistemik, keadaan ini hanya berlaku pada kira-kira 20 peratus kanak-kanak dengan JRA. Kanak-kanak lelaki dan perempuan mempunyai peluang yang sama untuk mendapat penyakit jenis ini. JRA sistemik sering bermula dengan demam, ruam, perubahan sel darah, dan sakit sendi.

Penyebab Rheumatoid Arthritis Juvana

Hingga kini tidak diketahui dengan tepat mengapa penyakit ini boleh muncul. Tetapi para pakar percaya bahawa keadaan ini adalah akibat penyakit autoimun, atau keadaan ketika sistem kekebalan tubuh menyerang dirinya sendiri. Faktor genetik dan persekitaran dapat meningkatkan peluang kanak-kanak mengembangkan rheumatoid arthritis remaja.

Selain itu, penting untuk mengetahui bahawa penyakit ini tidak dapat menular dari orang lain. Rawatan yang betul dapat merawat keadaan ini, sehingga kanak-kanak dengan penyakit ini dapat menjalani kehidupan yang normal lagi.

Rawatan Rheumatoid Arthritis Juvenil

Rawatan akan menumpukan pada pengurangan bengkak, melegakan kesakitan, membantu anak mengekalkan pergerakan di sendi, dan menguruskan komplikasi. Doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk merawat keradangan dan melambatkan atau mencegah kerosakan sendi.

Semasa tempoh rawatan, kanak-kanak harus mencuba beberapa jenis ubat sebelum mendapatkan ubat yang paling berkesan dengan kesan sampingan yang paling sedikit. Doktor juga mengesyorkan agar kanak-kanak melakukan aktiviti fizikal seperti sukan atau terapi fizikal yang lain untuk membantu kanak-kanak mengekalkan kelenturan otot dan pergerakan sendi. Latihan seperti berenang dan latihan lain yang tidak berat pada sendi boleh sangat bermanfaat.

  • Terapi fizikal

Terapi fizikal yang sesuai adalah penting untuk merawat sebarang jenis artritis. Ahli terapi fizikal menerangkan kepentingan aktiviti tertentu dan latihan fizikal yang disyorkan yang sesuai dengan keadaan spesifik kanak-kanak. Ahli terapi boleh mengesyorkan latihan untuk kelenturan, sakit sendi, dan latihan lain untuk membantu kekuatan dan daya tahan.

  • Latihan Berkala

Apabila kesakitan berlaku, adalah wajar bagi seorang kanak-kanak untuk hanya duduk diam, tetapi penting untuk meneruskan program senaman fizikal secara berkala. Otot mesti dijaga kuat dan sihat untuk menyokong dan melindungi sendi.

Sama ada di rumah atau di sekolah, kanak-kanak perlu menjalani latihan kecergasan fizikal secara berkala. Aktiviti seperti berjalan, berenang, dan berbasikal adalah selamat untuk mereka lakukan. Namun, pastikan anak memanaskan otot melalui peregangan sebelum bersenam. Aktiviti ini dapat dilakukan bersama keluarga untuk membina semangat anak-anak.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Akibat Rheumatoid Arthritis Juvenil

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan kesihatan anak. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found