Jadual haid tidak teratur, adakah ia normal?

, Jakarta - Kitaran haid normal pada wanita adalah 28 hari, hanya boleh berbeza bagi setiap individu. Haid tidak teratur adalah ketika panjang kitaran lebih dari 35 hari atau jika jangka masa berbeza. Tempoh haid adalah sebahagian daripada kitaran haid, ketika endometrium, yang merupakan lapisan rahim, ditumpahkan. Ia boleh muncul sebagai pendarahan dari rahim yang dilepaskan melalui vagina.

Tempoh yang tidak teratur, juga disebut oligomenorea, dapat terjadi jika terdapat perubahan dalam kaedah kontrasepsi, ketidakseimbangan hormon, perubahan hormon sekitar waktu menopaus, dan latihan ketahanan. Inilah sebab-sebab yang mengatur kitaran haid:

1. Kesan Hormonal

Perubahan kitaran hidup yang mempengaruhi keseimbangan hormon termasuk akil baligh, menopaus, kehamilan, melahirkan anak, dan penyusuan. Semasa akil baligh, tubuh mengalami perubahan besar. Perlu beberapa tahun sehingga estrogen dan progesteron mencapai keseimbangan dan tempoh yang tidak teratur adalah perkara biasa pada masa ini.

Baca juga : Lebih lanjut mengenai Mitos & Fakta Menstruasi

Sebelum menopaus, wanita sering mengalami tempoh yang tidak teratur dan jumlah darah yang dikeluarkan mungkin berbeza. Menopaus berlaku apabila 12 bulan telah berlalu sejak haid terakhir wanita. Selepas menopaus, seorang wanita tidak akan mempunyai haidnya lagi.

Semasa mengandung, haid berhenti dan kebanyakan wanita tidak mempunyai tempoh ketika mereka menyusu. Kontraseptif boleh menyebabkan pendarahan yang tidak teratur. Peranti intrauterin (IUD) dapat menyebabkan pendarahan berat, sementara pil kontraseptif dapat menyebabkan bintik-bintik antara waktu.

Ketika seorang wanita pertama kali mengambil pil kontraseptif, dia mungkin mengalami pendarahan ringan yang biasanya lebih pendek dan lebih ringan daripada tempoh normalnya. Hanya ini yang akan hilang selepas beberapa bulan.

Perubahan lain yang berlaku dengan tempoh yang tidak teratur termasuk:

  • Penurunan berat badan yang melampau.
  • Peningkatan berat badan yang melampau.
  • Tekanan emosi.
  • Gangguan makan, seperti anoreksia atau bulimia.
  • Latihan ketahanan, seperti menjalankan maraton.

Baca juga: Harus Tahu, Masalah Menstruasi Yang Tidak Boleh Diabaikan

2. Masalah Kelenjar Tiroid

Gangguan tiroid berkait rapat dengan gondok. Masalah tiroid sebenarnya tidak menyebabkan kitaran haid berhenti. Tiroid yang bermasalah ini akan menghasilkan hormon hipertiroid yang terlalu banyak atau terlalu sedikit. Apabila hipertiroidisme terlalu aktif, pengeluaran hormon hipertiroid yang terlalu banyak akan mempercepat kitaran haid. Contohnya, anda mungkin mengalami tempoh lebih dari sekali dalam sebulan.

3. Tekanan

Penting untuk mengetahui bahawa tekanan bukan hanya masalah psikologi. Ketika tekanan meningkat, kesan yang muncul juga dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan fizikal, termasuk membuat kitaran haid yang tidak teratur. Bagaimana ia boleh berlaku?

Di otak terdapat kawasan yang disebut hipotalamus yang berfungsi mengatur hormon dalam badan. Hormon yang diatur merangkumi hormon pembiakan wanita, iaitu estrogen dan progesteron. Apabila anda mengalami tekanan dan mental, pengeluaran kedua-dua hormon ini akan terganggu dan tidak seimbang. Itulah yang menyebabkan kitaran haid menjadi huru-hara.

4. Pendarahan di rahim

Selain masalah hormon, penyebab haid tidak teratur juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain. Sebagai contoh, Pendarahan rahim yang tidak berfungsi ( DUB) atau disfungsi pendarahan rahim. Namun, tidak semua wanita terdedah kepada jangkitan ini. DUB biasanya dialami oleh wanita lebih dari 40 tahun. DUB ini menunjukkan berlakunya disfungsi hormon yang mempengaruhi kestabilan dinding rahim. Ini boleh menyebabkan pendarahan yang berpanjangan, berlimpah, atau tidak teratur.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

5. kekurangan zat makanan

Kekurangan zat makanan bukan sahaja menjadikan seseorang itu kurus. Dalam beberapa kes, kekurangan zat makanan juga boleh mempengaruhi kitaran haid. Untuk mengekalkan kitaran haid yang sihat, tubuh anda memerlukan pelbagai nutrien. Perkara yang perlu diketahui, kekurangan zat makanan juga boleh membuatkan kitaran haid berhenti.

Sekiranya anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur dan terganggu oleh hal ini, anda harus segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut mengenai pengendalian. Anda boleh berkomunikasi dengan doktor di mana sahaja dan bila-bila masa melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa tempoh saya begitu rawak?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 14 kemungkinan penyebab untuk tempoh yang tidak teratur

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found