Rambut Kelabu tumbuh Lebih Awal, Apa Tanda?

Jakarta - Rambut beruban kadang-kadang dianggap sesuatu yang tidak menyenangkan, terutama jika kita sudah memiliki uban pada usia muda. Adakah ini bermaksud ada yang tidak kena dengan kesihatan kita?

Pada dasarnya, warna rambut kita berwarna kelabu atau putih. Sedangkan warna rambut hitam dan coklat disebabkan kerana rambut mempunyai pigmen yang disebut melanin. Jadi apabila rambut berubah menjadi putih, ini bermakna kandungan pigmen rambut pada rambut mulai berkurang.

(Baca juga: Cara merawat keguguran rambut secara semula jadi )

Pengurangan Pengambilan Oksigen

Penampilan uban juga boleh terjadi kerana kekurangan pengambilan oksigen ke batang rambut. Ini menyebabkan peredaran jus makanan yang dibawa oleh darah ke seluruh batang rambut terhambat. Itulah yang menyebabkan unsur-unsur membentuk rambut tidak baik dan menyebabkan penurunan melanin sehingga uban tumbuh.

Faktor Keturunan

Perubahan rambut hitam menjadi putih bukan hanya kerana usia. Menurut Profesor Madya Sekolah Perubatan NYU, Roshini Rajapaksa, masalah uban juga boleh dipengaruhi oleh ras seseorang. Penampilan uban pada perlumbaan Caucasoid cenderung lebih pantas daripada bangsa Asia dan Afrika. Selain itu, keturunan masih menjadi sebab mengapa anda beruban pada usia yang sangat muda, menurut Roshini. Sekiranya ibu bapa anda juga mempunyai uban pada usia 20-an, maka tidak mustahil anda juga boleh mengalami perkara yang sama seperti ibu bapa anda.

Gaya Hidup dan Persekitaran

Bukan hanya keturunan, gaya hidup dan persekitaran yang dapat membuat anda beruban pada usia yang sangat muda. Tabiat merokok nampaknya boleh membuat anda beruban pada usia 20-an. Kerana bukan hanya perokok aktif yang dapat mengalami hal ini, perokok pasif dapat mengalami perubahan warna rambut pada usia muda kerana mereka terdedah kepada pencemaran udara dari asap rokok. Selain pencemaran udara, pendedahan cahaya matahari langsung juga dapat menjadikan rambut hitam anda menjadi kelabu. Lebih baik jika anda keluar pada waktu siang, jangan lupa memakai penutup kepala.

Elakkan Tekanan

Sementara itu, banyak yang mengaitkan pertumbuhan uban pada usia muda dengan keadaan tekanan atau banyak pemikiran sehingga proses pengeluaran melanin menjadi terhambat. Namun, menurut Dr. James Kirkland, tidak ada hubungan antara uban dan tekanan. Baiklah, tetapi tidak ada yang salah, jika anda tidak mahu beruban dengan cepat, anda harus mengelakkan tekanan dan bersenang-senang dengan diri sendiri.

Gejala Penyakit

Tetapi dalam beberapa kes, rambut uban awal boleh menjadi gejala yang tidak baik untuk kesihatan anda. Contohnya, penyakit vitiligo atau kehilangan pigmentasi kulit kepala, maka terdapat juga anemia yang merosakkan yang disebabkan oleh tubuh yang tidak dapat menyerap vitamin B12. Selain itu, beberapa penyakit lain juga dapat dikesan dengan adanya uban pada usia muda. Bagi anda yang mempunyai penyakit jantung dan sudah beruban pada usia yang cukup muda, ini boleh menjadi tanda bahawa penyakit ini semakin teruk.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan uban pada usia yang agak muda, anda boleh menghubungi doktor anda untuk bertanya secara langsung mengenai cara mencegah uban tumbuh dan bagaimana merawat rambut anda dengan baik. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam untuk berbincang dengan doktor dan dapatkan jawapan untuk masalah rambut anda. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di Stor aplikasi atau Google Play.