Jemput Bayi Berenang, Perhatikan 9 Perkara Ini

Jakarta - Selain bersenang-senang, berenang mempunyai pelbagai manfaat untuk bayi. Contohnya, melatih otot ke seluruh tubuh bayi, meningkatkan kemahiran motorik bayi, dan mengeratkan ikatan antara anak dan keluarganya.

Walaupun aktiviti ini mempunyai banyak faedah, terdapat pelbagai perkara yang perlu anda ketahui sebelum mengambil bayi anda berenang. Pendek kata, ibu memerlukan persiapan yang rapi ketika mereka ingin membawa bayi mereka berenang.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil bayi anda berenang.

Baca juga: Zaman Ideal untuk Mengajar Bayi Berenang

1. Bermula dari Kolam Renang Sederhana

Sekiranya usia bayi masih di bawah 6 bulan, ibu harus memperkenalkan aktiviti berenang melalui media kolam renang plastik. Sekiranya tidak ada, ibu boleh memperkenalkan aktiviti berenang menggunakan tab mandi di rumah. Sebelum mengisi air, pastikan kolam renang plastik atau tab mandi bersih dari kotoran.

2. Pilih Kolam Renang yang Tepat

Memilih kolam renang yang betul adalah sesuatu yang mesti dipertimbangkan sebelum mengambil bayi. Contohnya, jika bayi anda berusia di bawah 6 bulan, jangan sekali-kali membawanya ke kolam renang umum (semua peringkat umur). Sebab apa?

Ingat, air di kolam renang awam terlalu sejuk untuk bayi pada usia ini. Bayi berumur 6 bulan ke atas hanya boleh berenang di mana suhu air sekitar 32 darjah Celsius. Apabila ibu melihat tubuh si kecil mula menggigil, segera angkatnya dan panaskan badannya dengan tuala.

Di samping itu, kolam renang awam pastinya dipenuhi oleh pelbagai orang dengan pelbagai kesihatan dan kebersihan. Nah, keadaan ini boleh menyebabkan masalah pada bayi kelak. Sebabnya, sistem imun bayi tidak cukup kuat. Oleh itu, pilihlah kolam renang yang benar-benar bersih untuk mengurangkan risiko jangkitan.

3. Tanya Doktor

Sebelum mengambil bayi anda berenang, cuba tanyakan kepada doktor keselamatan dan kesihatan si kecil anda. Anda harus tahu, air kolam renang awam biasanya mengandungi klorin. Bahan ini harus dielakkan sekiranya bayi mempunyai kulit kering atau eksim. Dikhuatiri klorin boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi kelak.

Oleh itu, tanya doktor anda mengenainya. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

4. Fahami Teknik CPR

Adakah anda biasa dengan CPR atau resusitasi kardiopulmonari? Ringkasnya, CPR memberikan pernafasan buatan. Tidak ada salahnya mempelajari teknik CPR sebelum membawa bayi atau anak anda berenang. Tujuannya jelas, untuk mengelakkan perkara berisiko yang tidak diingini.

5. Gunakan Pelampung

Pakai jaket keselamatan pada bayi atau anak, walaupun ibu selalu berada berdekatan. Gunakan pelampung yang disyorkan oleh profesional. Jangan sekali-kali menggunakan mainan kembung untuk menjaga bayi di dalam air.

Baca juga: Untuk menjadi lebih baik di dalam air, pastikan usia bayi tepat sebelum berenang

6. Jangan Kepala

Jangan masukkan seluruh badan (kepala hingga kaki) bayi ke dalam air. Walaupun bayi secara semula jadi menahan nafas, ada kemungkinan air ditelan atau memasuki hidungnya. Nah, inilah yang membuat bayi lebih rentan terhadap bakteria dan virus di air kolam renang.

  1. Profesional diawasi

Sebelum memutuskan untuk berenang di kolam renang atau tempat lain, pastikan tempat itu diawasi oleh profesional dan mempunyai kemudahan menyelamat yang mencukupi.

8. Jangan mudah terganggu

Ibu mesti betul-betul fokus ketika menemani bayi atau anak-anak berenang. Jangan mudah terganggu oleh perkara, terutamanya telefon pintar. Beri tumpuan hanya pada anak untuk keselamatan dan keselesaannya.

9. Perhatikan Pembetung

Untuk kolam rumah dan spa, pastikan saluran air mempunyai penutup anti-jebakan atau sistem keselamatan longkang lain, seperti pam automatik dimatikan.

Menurut A.S. Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna, longkang kolam adalah salah satu daripada lima perkara berbahaya yang tersembunyi di kawasan rumah. Penyedut air di kolam cukup kuat untuk menahan orang dewasa di bawah air. Ingat, penutup longkang kolam yang hilang atau rosak sering menimbulkan masalah.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri sembang dan panggilan suara / video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Keselamatan air.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Cara Memperkenalkan Bayi untuk Berenang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found