Apakah Kaedah Berkesan untuk Mencegah Penularan HIV?

Jakarta - AIDS, yang disebabkan oleh infeksi virus HIV, telah lama dikenal sebagai penyakit menular yang mengancam nyawa. Namun, sebenarnya penghidap penyakit ini tidak perlu dijauhi atau dikucilkan. Sebaliknya, ia memerlukan sokongan dari keluarga dan orang terdekat agar penghidapnya tetap dapat menjalani hari dan aktivitinya dengan baik.

Perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh orang lain adalah mencegah penyebaran penyakit. Inilah cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegah penularan HIV / AIDS menurut CDC:

  • Pastikan Hanya Seks yang Selamat

Perkara terpenting yang dapat menyebarkan AIDS dengan mudah adalah hubungan seksual. Ini bermaksud bahawa semua orang, termasuk anda, mesti melakukan hubungan seks yang selamat, yang bermaksud tidak menukar pasangan atau menggunakan alat keselamatan (seperti kondom) ketika melakukan hubungan seks.

Baca juga: Hobi Rakan Berganti, Berhati-hati dengan Penyakit Berbahaya Ini

  • Elakkan Penggunaan Dadah Haram

Selain hubungan seksual, virus HIV yang menyebabkan AIDS juga sangat mudah ditularkan melalui penggunaan jarum. Ini kerana virus itu dapat menular melalui darah, jadi menggunakan jarum suntik atau perkongsian yang digunakan sangat mungkin meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit berbahaya ini.

  • Bincangkan dengan Doktor

Sekiranya anda didiagnosis menghidap AIDS, jangan ragu untuk membincangkannya dengan pakar mengenai rawatan yang boleh dilakukan dan cara mencegah penularan. Ia juga sangat digalakkan untuk wanita hamil. Sebabnya, wanita hamil yang didiagnosis menghidap AIDS sangat mudah menyebarkan penyakit ini kepada janin. Untuk memudahkan soal jawab dengan doktor, pastikan anda menggunakan aplikasi . Pada bila-bila masa, anda boleh meminta doktor atau membuat janji untuk pergi ke hospital melalui permohonan .

  • Jujurlah dengan pasangan anda

Jangan sekali-kali menyimpan rahsia penyakit ini daripada pasangan anda. Oleh itu, pastikan anda memberitahu pasangan anda jika anda dijangkiti virus HIV. Kemudian, pasangan tersebut dapat menjalani pemeriksaan dengan segera. Semakin cepat virus tersebut dikesan, semakin mudah ditangani dan penularannya dapat dicegah.

Baca juga: Jenis Penghantaran untuk Wanita Hamil dengan HIV

Ketahui bagaimana HIV / AIDS ditularkan

Semasa membincangkan cara mencegah penularan HIV / AIDS, anda perlu terlebih dahulu mengetahui bagaimana penyakit ini ditularkan. Penularan virus HIV berlaku apabila darah, cairan vagina atau sperma dari seseorang yang telah dijangkiti virus memasuki tubuh orang lain. Beberapa cara yang menjadikannya sangat mungkin, iaitu:

  • Hubungan seks. Melakukan hubungan seks, baik secara vagina atau dubur dengan seseorang yang menghidap AIDS, adalah kaedah penularan paling mudah. Penyebaran juga boleh berlaku melalui seks oral, walaupun jarang terjadi. Keadaan ini hanya mungkin berlaku jika terdapat luka terbuka di mulut, seperti sariawan atau gusi berdarah.
  • Pemindahan darah. Cara lain yang dapat menyebarkan virus HIV adalah pemindahan darah. Sekiranya anda menerima darah dari orang yang dijangkiti, penularannya pasti.
  • Penggunaan picagari terpakai atau secara bergantian. Menggunakan jarum suntikan yang tidak disterilkan, terutama jarum yang sama dengan penderita AIDS, juga dapat menyebarkan penyakit ini.
  • Kehamilan. Wanita hamil yang dijangkiti HIV / AIDS juga sangat berisiko menyebarkan virus ini ke janin. Virus ini dapat menular semasa melahirkan atau melalui susu ibu semasa menyusui.

Baca juga: Inilah 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Hubungan intim

Itulah pelbagai cara penularan HIV / AIDS dan bagaimana mencegahnya yang perlu diketahui. Jangan bimbang, berjabat tangan atau memeluk tidak akan membuat anda terkena virus, dan juga jika anda terkena air liur dari penghidapnya.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. HIV / AIDS.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Pencegahan HIV / AIDS.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 6 Cara Mencegah AIDS.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found