Cubalah Sukan Air, Ketahui 8 Jenis Freediving! Lihat ulasannya

Freediving adalah rahsia vokalis Yovie & Nuno, Dikta semakin kurus sekarang. Ini kerana sukan air dapat membakar lebih banyak kalori daripada jenis latihan lain. Freediving pada dasarnya adalah sukan menyelam tanpa menggunakan alat pernafasan. Sukan ini mempunyai banyak jenis dengan tahap kesukaran yang berbeza.

, Jakarta - Merdeka kini menjadi sukan yang popular. Sejumlah selebriti Indonesia, salah satunya adalah vokalis kumpulan Yovie & Nuno, Pradikta Wicaksono atau yang lebih dikenali sebagai Dikta, diketahui terlibat dalam sukan air ini.

Melancarkan dari Kedua, Dikta mengakui dia boleh melakukannya aktiviti bebas hingga 3-4 kali seminggu. Ini akhirnya menjadikan tubuhnya kelihatan lebih kurus dan kulitnya lebih gelap. Dikta menjelaskan bahawa aktiviti bebas adalah senaman anaerob yang dapat membakar lebih banyak kalori daripada latihan biasa, jadi tidak hairanlah dia dapat menurunkan berat badan. Nah, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan dan suka sukan air, terdapat 8 jenis aktiviti bebas yang boleh anda cuba.

Baca juga: Inilah latihan yang dilakukan Adele untuk menurunkan berat badan

Jenis-Jenis Freediving

Merdeka Pada dasarnya berenang adalah sukan yang dilakukan dengan menyelam sedalam mungkin ke dasar air tanpa menggunakan alat pernafasan. Biasanya, sukan air ini dilakukan di perairan terbuka, seperti laut. Namun, sekarang ada beberapa tempat yang memudahkan aktiviti bebas.

Tidak semudah berenang biasa, aktiviti bebas memerlukan teknik pernafasan yang baik dan fokus yang tinggi, jadi anda perlu mempelajari teknik ini terlebih dahulu dan berlatih untuk melakukan sukan air ini. Merdeka juga mempunyai beberapa jenis dengan tahap kesukaran yang berbeza. Dilaporkan dari Biru Dalam, berikut adalah beberapa jenis aktiviti bebas:

  1. Berat Tetap (CWT)

Jenis aktiviti bebas ini adalah yang paling biasa, di mana penyelam turun ke bawah air menggunakan berat badannya sendiri dibantu oleh kekuatan otot. Namun, penyelam juga dibenarkan menggunakan sandal dwi-sirip atau monofin sebagai alat.

  1. Berat berterusan tanpa sirip (CNF)

Berat Tetap Tanpa Sirip (CNF) disebut sebagai jenis aktiviti bebas yang paling suci. Ini kerana penyelam turun dan naik ke bawah air tanpa menggunakan sirip apa pun, tetapi hanya bergantung pada kekuatan otot.

  1. Freediving Percuma (FIM)

Jenis aktiviti bebas ini serupa dengan CNF kerana penyelam tidak menggunakan alat bantu seperti sirip, tetapi sebaliknya menggunakan tali untuk membantu naik dan turun di dalam air. Kaedah ini dapat membantu penyelam untuk tidak menggunakan oksigen mereka terlalu cepat, kerana mereka tidak perlu menggunakan kaki untuk mendorong badan ke atas dan ke bawah. Menyelam rendaman percuma Ini juga boleh menjadi kaedah yang baik untuk anda mempelajari teknik penyamaan (pressure equalization) selangkah demi selangkah.

  1. Dinamik Dengan Sirip (DYN)

Pada disiplin aktiviti bebas Dalam kes ini, penyelam berenang di bawah air dalam kedudukan mendatar menggunakan sirip atau monofin, dengan usaha untuk membuat liputan sejauh mungkin.

Baca juga: 8 Faedah Positif dari Berenang Berkala

  1. Dinamik Tanpa Sirip (DNF)

Dalam disiplin ini, penyelam berusaha menyelam sedalam mungkin, tetapi kali ini tanpa bantuan sirip. Jadi, penyelam hanya menggunakan tangan dan kaki untuk melonjakkan diri.

  1. Apnea Statik (STA)

Apnea statik Ini dilakukan dengan menahan nafas selama mungkin di dalam air. Penyelam mungkin dapat melayang dalam keadaan rawan dengan saluran pernafasan di bawah air. Jenis aktiviti bebas ia adalah satu-satunya yang mengukur prestasi mengikut jangka masa.

  1. Berat berubah-ubah (VWT)

Dihidupkan berat berubah, penyelam turun di bawah air dengan bantuan beban berat ke kedalaman yang telah dipersetujui sebelumnya. Kemudian, mereka kembali ke permukaan dengan kekuatan otot mereka sendiri, dan dengan sirip jika mereka mahu.

  1. Tiada Had (NLT)

Jenis aktiviti bebas ini mungkin yang paling berbahaya. Sebabnya, penyelam menggunakan beban untuk menyelam sedalam mungkin, kemudian kembali ke permukaan dengan bantuan alat terapung.

Baca juga: 4 Cara Mengatasi Sakit Telinga dari Menyelam

Itulah jenisnya aktiviti bebas perlu tahu. Bagaimana, berminat untuk mencuba? Sekiranya anda ingin mencuba sukan air ini, anda harus terlebih dahulu belajar dari pakar. Sebabnya, terdapat sebilangan risiko kesihatan di belakang aktiviti bebas, seperti deringan di telinga atau penyakit penyahmampatan. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah menyelam, cubalah berjumpa doktor. Anda boleh membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Biru Dalam. Diakses pada tahun 2021. Disiplin Freediving Dijelaskan
Menyelam Tiram. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Freediving? Semua Yang Perlu Anda Ketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found