4 Herba Tradisional untuk Kecantikan yang Boleh Anda Cuba

"Ada banyak cara yang dapat Anda lakukan untuk merawat wajah anda. Tidak semestinya mahal, sebenarnya anda boleh menggunakan bahan tradisional untuk kecantikan di rumah, anda tahu. Bermula dari menggunakan kayu manis, putih telur, madu, hingga lemon. Anda boleh menggunakan semuanya mengikut jenis kulit anda dan menggunakannya sebagai topeng muka. "

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat. Bermula dari berjumpa doktor kecantikan, hingga melakukan rawatan diri di rumah. Tidak semestinya mahal, sebenarnya anda boleh menggunakan bahan tradisional untuk kecantikan.

Biasanya, ramuan tradisional untuk kecantikan digunakan agar keadaan kesihatan kulit wajah menjadi lebih optimum. Bukan hanya dengan menggunakan, anda juga harus mengetahui keperluan dan jenis wajah agar kelebihan ramuan tradisional yang anda gunakan lebih optimum. Mari lihat beberapa ramuan tradisional untuk kecantikan yang boleh anda cuba!

Baca juga: Mahukan Wajah Cerah? Cubalah Topeng Semula jadi Ini

Inilah Beberapa Herba Tradisional untuk Kecantikan

Anda tidak perlu menggunakan produk kecantikan dengan harga yang terlalu tinggi, anda juga boleh merawat kulit wajah dengan menggunakan bahan tradisional. Selain lebih semula jadi dan mengurangkan risiko kesan sampingan, anda juga boleh mendapatkan sebilangan bahan tradisional ini dengan mudah di rumah.

Berikut adalah beberapa ramuan tradisional untuk kecantikan yang boleh anda gunakan di rumah:

  1. Topeng Air Madu dan Lemon

Sudah tentu, ramai yang sudah mengetahui bahawa madu mempunyai banyak faedah untuk kecantikan. Madu mempunyai bahan semula jadi yang berfungsi sebagai antibakteria, antioksidan, dan juga pengelupasan. Selain madu, jus lemon juga dianggap mempunyai banyak bahan bermanfaat untuk wajah. Bermula dari antioksidan, antijamur, malah dipercayai berkesan untuk mencerahkan kulit wajah.

Anda boleh menggunakan gabungan air madu dan lemon sebagai topeng muka untuk beberapa keadaan wajah. Contohnya, jerawat dan kemerahan muka. Namun, pastikan sebelum menggunakan topeng air madu dan lemon tidak ada luka di wajah. Jangan menggunakan air lemon terlalu banyak kerana dikhuatiri boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kerengsaan kulit.

Baca juga: Adakah selamat memutihkan wajah anda dengan bahan semula jadi?

  1. Topeng Putih Telur

Tidak ada yang salah dengan menggunakan putih telur sebagai topeng muka. Kandungan protein dalam putih telur dianggap berkesan untuk menegangkan kulit wajah dan mengatasi kulit wajah yang berminyak.

Yang mesti anda buat hanyalah memisahkan putih telur dari kuning telur. Setelah dipisahkan, sapukan putih telur perlahan-lahan dan sekata di wajah. Pastikan wajah telah dibersihkan dan anda juga menggunakan alat steril untuk meletakkan putih telur ke wajah. Biarkan kering secara semula jadi dan bilas dengan air.

  1. Topeng Oatmeal dan Pisang

Bukan hanya untuk sarapan pagi, anda tahu. Sebenarnya, menggunakan campuran oatmeal dan pisang sebagai topeng muka bermanfaat bagi anda yang mempunyai jenis kulit wajah kering. Campuran oatmeal dan pisang untuk topeng muka boleh menjadikan kulit wajah lebih halus dan lembap.

  1. Topeng Kayu Manis dan Madu

Siapa kata anda hanya boleh menggunakan kayu manis untuk membuat makanan atau minuman? Sebenarnya, anda boleh menggunakan kayu manis sebagai topeng muka. Anda boleh menggabungkan kayu manis dengan madu.

Kebaikannya? Anda boleh mengatasi masalah jerawat kerana kandungan antibakteria pada kayu manis. Bukan hanya itu, kandungan antioksidan dalam kayu manis menjadikan kulit lebih sihat dan mencegah munculnya tanda-tanda penuaan pramatang.

Baca juga: 6 Buah-Buahan Yang Boleh Diubah menjadi Bahan Masker Wajah Asli

Adakah anda berminat menggunakan ramuan tradisional untuk kecantikan? Anda harus berhenti menggunakan ramuan tradisional ini jika anda mengalami kemerahan atau kerengsaan pada kulit wajah anda.

Segera periksa dengan pakar dermatologi menggunakan dan mengetahui rawatan yang betul. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Tembakan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya Anda Tidak Menggunakan Dalchini di Muka Anda, Anda Akan Hilang.

Dapatkan Inspirasi Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Topeng Muka Pisang Oatmeal.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah Masker Wajah Putih Telur Baik untuk Kulit Anda?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Manfaat Menggunakan Madu dan Lemon di Muka Anda?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found