Alami Keseleo, Ketahui Cara Mendiagnosis

, Jakarta - Keseleo atau kecederaan taburkan bukan kecederaan yang tidak biasa. Kerana, nampaknya hampir semua orang biasa dengan masalah yang sering dialami oleh atlet ini, terutama atlet bola sepak. Walau bagaimanapun, mereka yang bukan atlet juga boleh dihantui oleh kecederaan yang satu ini.

Keseleo ini boleh terjadi di bahagian luar pergelangan kaki, ketika posisi telapak kaki berubah secara tiba-tiba ke dalam atau di dalam, kerana telapak kaki menghala ke luar. Keseleo adalah kecederaan pada ligamen, tisu penghubung yang menghubungkan tulang dan menyokong sendi.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Bengkak Kerana Keseleo

Keseleo di bola sepak boleh disebabkan oleh pukulan yang tidak dapat dielakkan antara badan pemain, posisi berlari yang salah, atau jatuh ke posisi yang salah. Sekiranya pemain mengalami kecederaan ini, gejalanya akan membengkak dan sakit di pergelangan kaki. Selain itu, kecederaan ini juga boleh menyebabkan lebam, pergerakan kaki yang terhad, dan ketidakstabilan pergelangan kaki.

Awasi Punca dan Faktor Risiko Keseleo

Dalam kebanyakan kes, keseleo biasanya disebabkan oleh aktiviti yang berat, seperti:

  • Berjalan atau bersenam di kawasan yang tidak rata.

  • Melakukan gerakan bulat semasa bersukan, seperti dalam sukan.

  • Mendarat atau jatuh pada kedudukan yang salah.

  • Teknik senaman yang tidak betul semasa melakukan senaman.

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terseliuh:

  • Bentuk badan yang tidak ideal, sehingga otot dan sendi tidak menyokong pergerakan sepenuhnya semasa bersenam.

  • Peralatan yang tidak betul, seperti kasut yang tidak lagi sesuai dipakai.

  • Tidak memanaskan badan, yang berguna untuk meregangkan otot dan membantu mencegah keseleo semasa bersenam.

  • Badan berasa letih, jadi ketika aktiviti tidak menunjukkan prestasi yang baik.

  • Keadaan persekitaran, seperti permukaan tanah yang basah dan licin yang meningkatkan risiko jatuh.

Baca juga: Ini adalah 4 kecederaan yang dilanggan oleh pemain bola sepak

Cara Mendiagnosis Keseleo

Lancarkan Klinik Mayo, Kecederaan keseleo yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Sebagai contoh, ia menyebabkan sakit kronik pada pergelangan kaki, artritis sendi pergelangan kaki, dan ketidakstabilan kronik sendi pergelangan kaki. Jadi, bagaimana anda mendiagnosis keseleo?

Pertama sekali, doktor akan mendiagnosis jenis keseleo dengan melakukan wawancara perubatan, pemeriksaan fizikal dengan menggerakkan bahagian badan yang terseliuh yang disyaki. Langkah ini bertujuan untuk membantu doktor mengenal pasti kawasan ligamen atau otot yang mengalami kecederaan.

Di samping itu, doktor juga akan melakukan pemeriksaan tambahan sekiranya perlu. Contohnya, sinar-X untuk mengesahkan tulang patah atau patah, serta pemeriksaan MRI untuk melihat keadaan sendi secara terperinci.

Sekiranya penghidapnya masih merasakan kesakitan yang teruk setelah enam minggu sejak kecederaan pada keseleo, maka dia disarankan untuk menjalani pemeriksaan sinar-x lanjutan. Ini kerana keadaan ini mungkin disebabkan oleh ligamen yang koyak atau retakan kecil di tulang, yang tidak muncul pada saat kecederaan. Selain itu, ia juga boleh terjadi kerana sendi sangat bengkak, jadi ada beberapa kawasan kecederaan yang sukar dikesan.

Baca juga: Jangan Panik Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Keretakan

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found