Kelebihan dan Kekurangan Makan Biji Lele Yang Boleh Menyebabkan Kanser

, Jakarta - Beberapa waktu lalu, media dikejutkan dengan berita bahawa memakan pecel ikan keli boleh menyebabkan barah. Adakah berita ini benar? Ternyata, berita bahawa ikan keli pecel dapat menyebabkan barah bukan hanya karena pengolahannya, tetapi juga kepercayaan bahawa ikan keli adalah sejenis ikan kotor dan memakan segalanya hingga sampah manusia dan semua jenis sampah.

Sebenarnya, tidak semua ikan keli boleh menyebabkan barah, bergantung pada sama ada ikan keli hidup di perairan yang tercemar atau tidak. Kemudian, bagaimana petani memberi makan ikan keli dan menjaga kebersihan juga merupakan faktor lain yang perlu dipertimbangkan.

Oleh itu, tidak benar bahawa semua penggunaan pecel ikan keli secara purata boleh menyebabkan barah. Namun, itu tidak bermakna anda mempunyai pengawasan minimum dan memakan ikan keli selama-lamanya. Dengan maklumat mengenai kebaikan dan keburukan memakan pecel ikan keli ia boleh menyebabkan barah, anda sebenarnya harus lebih berhati-hati sebelum memakan pecel ikan keli.

Mulai sekarang, anda mesti memperhatikan lokasi di mana anda membeli pecel ikan keli, baik itu bersih atau tidak, serta penggunaan minyak masak. Kerana bukan hanya dari segi kebersihan, penggunaan minyak masak yang berulang juga boleh menyebabkan barah. Baca juga: Walaupun berbau, Petai Menjimatkan 5 Khasiat Penting Ini

Sebenarnya, yang terbaik adalah memasak pecel ikan keli yang diproses sendiri, sehingga anda dapat lebih berhati-hati dalam memperhatikan pemprosesannya. Beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk memeriksa sama ada ikan keli hidup dalam keadaan sihat atau tidak, dapat dilihat dari pergerakannya, kemudian sama ada teksturnya kenyal atau tidak lembut, dan jangan juga memilih ikan keli dengan kerosakan fizikal yang memungkinkan kuman memasuki luka terbuka ikan keli dan membolehkan ikan keli dijangkiti penyakit ini.

Untuk cara memproses yang baik adalah membersihkan ikan keli sebersih mungkin, tambahkan asam sehingga tidak berbau amis, dan goreng dalam minyak yang sihat sehingga dimasak dengan sempurna. Semasa memakannya, elakkan memakan kulit.

Kulit ikan keli adalah bahagian terluar yang pertama kali terdedah kepada pencemaran (jika ada) di perairan tempat ia tinggal. Dengan mengelakkan pengambilan kulit ikan keli, anda dapat mengelakkan kemungkinan terkena pencemaran air.

Selain mengenali habitat, memilih jenis ikan keli yang sihat dan memperhatikan pemprosesan, ada baiknya membatasi penggunaan pecel ikan keli sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu. Ini dilakukan semasa anda makan ikan keli di luar rumah. Variasikan jenis makanan yang anda makan akan menjauhkan anda dari kemungkinan penyakit berbahaya melalui makanan yang diproses. Baca juga: 4 Khasiat Makan Aloe Vera untuk Kesihatan Tubuh

Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah akan lebih baik untuk menyeimbangkan pola makan anda yang lain. Anda juga boleh memilih jenis ikan lain seperti pomfret, kembung, mujair untuk pelbagai jenis ikan yang dimakan. Selain menggoreng, boleh digoreng atau dimasak masam-pedas untuk mengelakkan penggunaan minyak berlebihan.

Sekiranya selama ini anda merasa memberi sayur-sayuran segar dapat meminimumkan kesan tidak sihat ketika memakan pecel ikan lele, anda harus mempertimbangkan untuk memeriksa kebersihan sayur-sayuran yang dimakan.

Sebaiknya basuh sayur-sayuran segar sebelum memakannya. Di gerai, banyak menggunakan pisau berkarat untuk mengiris timun, cuba periksa lagi. Sekiranya perlu, anda boleh membawa pisau sendiri untuk mengupas dan mengiris timun, sehingga bersih.

Sudah tentu terdapat banyak persoalan mengenai kebaikan dan keburukan memakan pecel ikan lele yang dikatakan boleh menyebabkan barah. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini atau sebarang pertanyaan berkaitan kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found