Kekurangan testosteron, ini adalah tanda-tanda yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Testosteron adalah hormon yang mempengaruhi penampilan dan perkembangan seksual seorang lelaki, seperti merangsang pengeluaran sperma dan dorongan seks. Selain itu, hormon ini juga dapat membentuk jisim dan kekuatan otot, sehingga berubah watak ketika memasuki masa baligh.

Seiring bertambahnya usia, tubuh mungkin mengalami kekurangan testosteron. Walau bagaimanapun, bukan hanya usia yang dapat mempengaruhi pengeluaran testosteron, banyak perkara lain yang dapat mempengaruhinya. Oleh itu, penting untuk mengetahui tanda-tanda seorang lelaki mengalami kekurangan testosteron. Inilah ulasannya!

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kekurangan Testosteron pada Lelaki

Beberapa Tanda Lelaki Kekurangan Testosteron

Sebenarnya, pengeluaran testosteron dapat menurun seiring bertambahnya usia. Disebutkan kira-kira 2 dari 10 lelaki yang berusia lebih dari 60 tahun cenderung mempunyai testosteron rendah. Angka ini meningkat kepada 3 dari 10 lelaki ketika mereka mencapai 70 hingga 80 tahun.

Untuk julat normal, testosteron seorang lelaki sekitar 300 hingga 1.000 nanogram per desiliter (ng / dL). Sekiranya keputusan ujian berada di bawah nombor ini, anda boleh yakin bahawa anda mempunyai kekurangan testosteron di dalam badan anda. Pemeriksaan yang biasa dilakukan adalah ujian testosteron serum untuk melihat tahap hormon yang beredar.

Sebelum pemeriksaan, anda mungkin mengalami beberapa tanda sekiranya tubuh anda kekurangan hormon testosteron. Walaupun begitu, tanda-tanda rendahnya testosteron pada lelaki sering tidak jelas. Walau bagaimanapun, anda dapat mengetahui dengan melihat gejala berikut:

1. Pemacu Seks Rendah

Tanda pertama kekurangan testosteron pada lelaki adalah penurunan dorongan seks. Ini kerana testosteron memainkan peranan penting dalam libido pada lelaki. Memang, pada umumnya lelaki yang telah berumur akan mengalami penurunan dorongan seks. Walau bagaimanapun, seseorang yang mengalami kekurangan testosteron cenderung mengalami penurunan libido yang lebih drastik.

Baca juga: Kesan Lebihan dan Kekurangan Hormon Testosteron

2. Ereksi yang sukar

Seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan ereksi ketika tubuhnya kekurangan hormon testosteron. Sesungguhnya, hormon ini tidak menyebabkan ereksi, tetapi dapat merangsang reseptor di otak untuk menghasilkan reaksi kimia yang diperlukan agar ereksi dapat terjadi. Apabila tahap testosteron terlalu rendah, lelaki itu mungkin mengalami kesukaran untuk mencapai ereksi sebelum hubungan seks atau ereksi spontan. Walau bagaimanapun, gangguan ini mungkin disebabkan oleh gangguan lain.

3. Isipadu Air mani yang rendah

Anda mungkin masih boleh mengalami ereksi, tetapi perkara lain yang perlu diperhatikan adalah jumlah air mani yang dihasilkan. Seseorang yang mempunyai kekurangan testosteron boleh menghasilkan air mani yang kurang. Ini berlaku kerana kurangnya dorongan dari hormon ini dalam penghasilan air mani.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kekurangan testosteron, doktor dari sedia menolong. anda cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

4. Rambut gugur

Testosteron juga memainkan peranan penting dalam beberapa fungsi badan, termasuk pengeluaran rambut. Botak adalah bahagian semula jadi penuaan bagi kebanyakan lelaki. Tetapi, jika seseorang mempunyai kadar testosteron yang rendah, ada risiko mengalami keguguran rambut muka dan badan.

5. Keletihan

Lelaki dengan kekurangan testosteron mungkin mengalami keletihan yang melampau dan penurunan tahap tenaga. Jadi, anda mungkin sering merasa letih sepanjang masa, walaupun anda sudah cukup tidur. Di samping itu, anda juga sukar mendapat motivasi untuk bersenam.

Baca juga: Punca Testosteron Rendah pada Lelaki

6. Kehilangan jisim otot

Oleh kerana testosteron berperanan dalam membina otot, lelaki yang kekurangan testosteron mungkin mengalami penurunan jisim otot. Dikatakan bahawa testosteron boleh mempengaruhi jisim otot, tetapi tidak semestinya dari segi kekuatan atau fungsi.

Itulah beberapa perkara yang boleh berlaku sebagai tanda kekurangan testosteron pada lelaki. Sekiranya anda mengalami beberapa gejala ini, adalah idea yang baik untuk memeriksa diri anda dengan segera. Sekiranya kelainan itu benar, rawatan awal dapat dilakukan dengan segera.

Rujukan:
Kesihatan Urologi. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Testosteron Rendah?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 12 Tanda Testosteron Rendah

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found