Inilah Yang Terjadi Apabila Rasa Bau Anda Hilang

, Jakarta - Kehilangan deria penciuman adalah masalah kesihatan yang dialami oleh seorang wanita berusia 22 tahun bernama Gabriella Sanders. Sejak dilahirkan, wanita yang bekerja sebagai penari kontemporari tidak pernah mengetahui rasa dan bau makanan dan minuman yang dimakannya. Kehilangan deria bau tidak biasa, kerana hanya 5 peratus orang yang mengalaminya.

Walaupun ia berlaku sejak lahir, tetapi hanya dia dan abangnya yang mengalami keadaan yang sama. Gabriella sendiri hanya menyedari kekurangannya ketika dia memasuki sekolah rendah. Ini membuatnya sangat takut, canggung, tidak aman, dan dijauhi oleh rakan-rakannya. Sebenarnya, apa yang berlaku pada badan apabila deria bau hilang? Apakah faktor yang mempengaruhi?

Baca juga: Hubungan antara deria bau dan kepuasan seksual

Hilang Rasa Bau, Inilah Yang Terjadi

Penyakit ini dikenali sebagai anosmia, iaitu ketika hidung tidak dapat menjalankan fungsinya sebagai deria bau. Anosmia Gabriella dikenali sebagai anosmia kongenital. Keadaan ini juga berlaku pada sesetengah orang, yang dilahirkan tanpa deria bau. Ini adalah bagaimana skema deria bau berfungsi:

  1. Molekul dibebaskan dari bahan. Molekul itu sendiri dapat dihasilkan dari bau bunga atau benda yang mengeluarkan bau.

  2. Kemudian molekul merangsang sel saraf yang disebut sel penciuman terletak di hidung atas.

  3. Sel-sel saraf ini kemudian menghantar isyarat maklumat ke otak, sehingga bau dapat dikenali.

Secara amnya, kemampuan deria bau juga mempengaruhi kepekaan deria rasa. Sebabnya, jika deria bau tidak dapat menjalankan tugasnya dengan baik, deria rasa di lidah hanya dapat mengesan beberapa rasa. Pada dasarnya, apa sahaja yang mengganggu proses ini atau merosakkan sel saraf yang menghantar isyarat maklumat ke otak, akan menyebabkan hilangnya deria bau.

Baca juga: 5 Langkah untuk Mencegah Penurunan Keupayaan Rasa Bau

Beberapa Masalah Mencetuskan Kehilangan Rasa Bau

Sekiranya ia berlaku secara genetik dan kongenital, kehilangan deria bau tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, beberapa penyebab kehilangan deria bau berikut masih dapat dielakkan dengan selalu menjaga kesihatan tubuh.

  • Sinusitis, yang merupakan jangkitan dan pembengkakan sinus kerana penyumbatan di dalamnya.

  • Kecacatan hidung, seperti hidung bengkok atau septum.

  • Demam Hay , yang merupakan sekumpulan gejala yang muncul ketika tubuh terdedah kepada alergen tertentu. Keadaan ini akan menyebabkan keradangan pada saluran hidung.

  • Sindrom Cushing, iaitu keadaan yang berlaku apabila tahap hormon kortisol dalam darah terlalu tinggi.

  • Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat yang disebabkan oleh corak aktiviti elektrik otak yang tidak normal.

  • Penyakit Parkinson, yang merupakan penyakit neurologi yang mempengaruhi prestasi otak, sehingga koordinasi pergerakan tubuh akan terganggu.

  • Penyakit Alzheimer, yang merupakan penyakit yang menyebabkan penurunan ingatan, pemikiran, pertuturan, dan perubahan tingkah laku secara beransur-ansur.

Baca juga: 3 Gejala Bell's Palsy Yang Menyebabkan Kelumpuhan Muka

Kehilangan deria bau kadang-kadang dapat diatasi, bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya ini disebabkan oleh selesema, alergi, atau jangkitan sinus, deria bau anda biasanya akan kembali selepas beberapa hari. Namun, jika penyakit itu sembuh dan anda masih tidak dapat menciumnya, segera berjumpa doktor di hospital terdekat, OK! Sebabnya, keadaan ini menunjukkan jika anda menghidapi keadaan perubatan lain yang lebih serius.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Apa itu Anosmia?
NHS. Diakses pada 2020. Rasa Bau yang Hilang atau Berubah.
WebMD. Diakses pada 2020. Apa itu Anosmia?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found