Mitos atau Fakta Menaburkan Kopi Boleh Menghilangkan Kaki Berbau

, Jakarta - Bau kaki tidak hanya mengganggu penderita, tetapi juga orang di sekelilingnya. Sebabnya, bau yang tidak menyenangkan dapat menyebabkan suasana tidak selesa. Bau kaki boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti tidak menjaga kebersihan kaki, malas menukar stoking, dan memakai kasut yang sama selama lebih dari dua hari berturut-turut.

Tapi jangan risau, masalah bau kaki dapat diatasi dengan menukar kasut, stoking, dan menjaga kebersihan kaki secara berkala. Ada juga yang mengatakan bahawa keadaan ini dapat diatasi dengan kopi. Benarkah taburan kopi boleh menghilangkan bau kaki? Jawapannya boleh. Ini kerana biji kopi mempunyai sifat penjerapan. Apa itu? Lihat ulasan dalam artikel ini!

Baca juga: Memakai Kasut Tanpa Stoking Boleh Mendapatkan Kulat Kuku, Benarkah?

Atasi Kaki Berbau dengan Kopi

Mengatasi bau kaki sebenarnya boleh dilakukan dengan cara yang mudah, salah satunya adalah dengan menggunakan kopi. Kopi boleh menghilangkan bau kaki kerana kafein dikatakan dapat mengatasi bau busuk. Kafein dalam kopi mengandungi nitrogen yang secara efektif meningkatkan kemampuan karbon membersihkan bau busuk di udara. Dan ia juga boleh digunakan pada kaki atau kasut.

Proses penyerapan bau di udara oleh kandungan nitrogen disebut penjerapan. Selain itu, kopi boleh juga digunakan untuk merawat masalah kaki kerana antioksidan dalam kopi dan bahan lain dapat menghilangkan sel kulit mati dan meneutralkan bau. Itulah yang menjadikan kopi diyakini dapat membantu mengatasi bau kaki.

Untuk mengatasi bau kaki, anda disarankan untuk kerap merendam kaki anda dengan campuran kopi tanah dan minyak kelapa dara. Campurkan kedua-dua bahan tersebut dalam mangkuk air suam. Kemudian, rendam kedua-dua kaki yang sebelumnya telah dibasuh bersih. Diamkan selama beberapa minit atau sehingga cukup, kemudian angkat dan bilas lagi dengan air bersih. Sebelum membilas, cubalah menggosok kaki terlebih dahulu dengan lembut menggunakan alas kopi yang ada.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Kaki Berbau Secara Semula Jadi

Selain kopi, anda juga boleh mencuci kaki dengan air suam yang dicampurkan dengan garam. Sebenarnya, kunci utama menangani kaki berbau adalah menjaga kebersihan kaki dan kasut anda. Oleh itu, untuk mengelakkan keadaan ini, biasakan menukar stoking setiap hari dan elakkan memakai kasut yang sama lebih dari dua hari berturut-turut.

Di samping itu, disyorkan untuk mencuci kaki dengan kerap. Anda boleh menggunakan sabun ringan dan gosok mencuci kaki sekurang-kurangnya sekali sehari. Pastikan anda fokus membersihkan antara jari kaki dan mengeringkannya dengan betul. Air yang tinggal di kaki dengan mudah menyebabkan bakteria tumbuh dan berbau. Setelah mencuci kaki, biasakan mengeringkannya dengan betul.

Kaki berbau juga boleh disebabkan oleh peluh kaki yang berlebihan. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda mempunyai kaus kaki yang menyerap peluh, seperti kaus kaki tebal dan lembut yang terbuat dari serat semula jadi. Mencegah bau kaki juga dapat dilakukan dengan tidak memakai kasut yang terlalu ketat atau tertutup, kerana tidak mempunyai peredaran udara yang baik.

Baca juga: Jangan Abaikan, 8 Tanda-Tanda Fizikal Depresi

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2020. Kawasan Kopi Berkarbonat Menghilangkan Bau busuk.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pusat kesihatan penjagaan kaki.
Pertama Kami Kenduri. Diakses pada tahun 2020. Cara Menyembuhkan Kaki Berbau: Pakai Stoking yang Disiram Kopi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found