Kelebihan Makan Rumpai Laut untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Ketika seorang wanita hamil, cara yang tepat untuk memenuhi pemakanan selain dengan makan secara teratur adalah dengan makan makanan ringan yang sihat. Sekarang wanita hamil tidak perlu keliru, kerana di pasar ada banyak yang menyediakan makanan ringan yang sihat dan berkhasiat. Salah satu makanan ringan yang sihat ini adalah rumput laut.

Manfaat rumput laut untuk wanita hamil tidak bergurau. Walaupun kebanyakan air, rumput laut mengandungi asid lemak dan yodium yang penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan.

Selain dapat dijadikan makanan ringan, anda juga boleh mendapatkan rumput laut dalam masakan khas Jepun seperti sushi, ramen, atau onigiri. Makanan ini adalah sumber nutrien berkualiti tinggi dan semula jadi. Beberapa nutrien penting dalam rumput laut termasuk vitamin, mineral, protein, serat, dan pelbagai enzim lain. Nah, inilah kelebihan rumput laut untuk wanita hamil yang sangat disesalkan:

Mengekalkan Berat

Semasa mengandung, secara amnya berat badan akan meningkat tetapi sayangnya, walaupun selepas melahirkan, berat badan tidak mudah kembali seperti sebelumnya sebelum hamil. Oleh itu, menjaga diet agar tidak menambah berat badan adalah disyorkan. Sebenarnya, semangkuk rumput laut mentah atau rumput laut wakame mengandungi kurang dari 20 kalori. Jadi, pengambilan rumput laut tidak akan membuat anda bertambah berat badan secara drastik. Selain itu, jenis rumput laut coklat ini juga mengandungi pigmen fucoxanthin yang membantu metabolisme badan untuk mengubah lemak menjadi tenaga. Rumpai laut mengandungi serat semula jadi atau alginat dalam rumput laut coklat yang membantu menyekat penyerapan lemak dalam usus hingga 75 peratus.

Mengoptimumkan Pertumbuhan Bayi dalam kandungan

Semasa mengandung, nutrien yang memainkan peranan penting dalam menyokong pembentukan dan pengembangan sel saraf janin adalah asid folik. Bahan ini berguna untuk pembentukan sel darah merah yang berkualiti dan mencegah kelainan pada perkembangan selubung sistem saraf. Wanita hamil memerlukan vitamin untuk mencegah anemia semasa mengandung. Anda tidak perlu bingung bagaimana mendapatkan nutrien ini, kerana anda boleh mendapatkan dua nutrien ini melalui rumput laut.

Menyokong Perkembangan Otak Bayi dalam kandungan

Rumpai laut menyediakan sumber asid lemak omega-3 yang sihat dan selamat untuk wanita hamil. Jadi, bagi wanita hamil yang tidak dapat makan ikan kerana alergi atau tidak menyukai bau amis yang melekat pada ikan, mereka boleh menggunakan rumput laut sebagai alternatif pengambilan omega-3. Asid lemak omega-3 dapat membantu dalam perkembangan otak janin.

Menjaga Kesihatan Kerana Mengandungi Antioksidan

Rumpai laut boleh dipilih sebagai makanan ringan harian agar tubuh wanita hamil sihat dan tidak mudah sakit. Rumpai laut mengandungi banyak antioksidan mulai dari karotenoid, flavonoid, dan alkaloid. Antioksidan berguna untuk meneutralkan radikal bebas. Antioksidan seperti vitamin C dan mineral seperti mangan dan zink dalam rumput laut coklat bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung.

Itulah kelebihan rumput laut yang sesuai untuk dimakan oleh ibu hamil. Adakah anda mempunyai aduan mengenai pemakanan terbaik semasa mengandung dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat agar cepat sembuh dan petua menjaga kesihatan semasa hamil. Ayuh, muat turun sekarang aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Wanita Hamil Mesti Mengelakkan 4 Makanan Ini pada Trimester Pertama
  • 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan
  • Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found