Ini adalah pemeriksaan yang dapat mengesan anemia

Jakarta - Pernahkah anda merasa pening, lemah, dan sering mengantuk? Sekiranya demikian, anda mungkin menghidap anemia. Anemia berlaku apabila tubuh kekurangan sel darah merah yang sihat untuk membawa cukup oksigen ke tisu badan. Anemia terbahagi kepada beberapa jenis berdasarkan penyebabnya.

Walau bagaimanapun, kebanyakan anemia disebabkan oleh kekurangan zat tertentu yang menyokong pembentukan sel darah merah. Selain itu, anemia juga dapat bersifat sementara atau jangka panjang, dan dapat berkisar dari ringan hingga parah. Oleh itu, walaupun anemia mudah dirawat, anda tetap tidak boleh mengabaikan keadaan ini kerana masih berpotensi serius.

Kadang-kadang gejala anemia sangat serupa dengan keadaan perubatan lain. Yang pasti, doktor perlu melakukan beberapa ujian untuk mendiagnosis anemia.

Baca juga: Menstruasi Boleh Menyebabkan Anemia pada Kanak-kanak Perempuan

Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Anemia

Untuk mendiagnosis anemia, doktor biasanya akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan sejarah perubatan keluarga anda. Selepas itu, doktor akan terus melakukan pemeriksaan fizikal dan menjalankan ujian kiraan darah lengkap atau ujian untuk menentukan ukuran dan bentuk sel darah merah.

Ujian kiraan darah lengkap digunakan untuk mengira jumlah sel darah melalui sampel darah anda. Khusus untuk mendiagnosis anemia, doktor biasanya akan lebih memperhatikan tahap sel darah merah yang terdapat dalam darah (hematokrit) dan hemoglobin dalam darah. Pada orang dewasa, nilai hematokrit boleh berbeza-beza, tetapi umumnya antara 40-52 persen untuk lelaki dan 35-47 peratus untuk wanita.

Sementara itu, nilai hemoglobin dewasa normal biasanya 14-18 gram per desiliter untuk lelaki dan 12-16 gram per desiliter untuk wanita. Doktor juga boleh memeriksa ukuran, bentuk dan warna sel darah merah. Sebabnya, anemia juga dapat dicirikan oleh jumlah ukuran, bentuk dan warna sel darah yang tidak normal.

Baca juga: Mengalami Anemia Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

Pilihan Rawatan Anemia

Setelah doktor mendiagnosis anemia, rawatan akan disesuaikan berdasarkan penyebabnya. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk anemia mengikut penyebabnya:

  • Sekiranya doktor mendiagnosis anda dengan anemia aplastik, rawatan boleh merangkumi ubat, pemindahan darah atau pemindahan sumsum tulang dalam kes yang serius.
  • Anemia hemolitik dapat diobati dengan ubat-ubatan untuk menekan sistem imun.
  • Sekiranya anemia disebabkan oleh kehilangan darah, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk mencari dan memperbaiki pendarahan.
  • Anemia kekurangan zat besi adalah jenis anemia yang paling biasa. Jenis ini mudah dirawat dengan pengambilan makanan kaya zat besi atau makanan tambahan zat besi.
  • Rawatan anemia sel sakit termasuk ubat penahan sakit, suplemen asid folik, antibiotik sekejap, atau terapi oksigen.
  • Sekiranya anemia disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 atau folat, doktor anda biasanya akan menetapkan suplemen.
  • Talasemia biasanya tidak memerlukan rawatan, tetapi jika kondisinya parah, orang dengan talasemia mungkin perlu menjalani transfusi darah, pemindahan sumsum tulang, atau pembedahan.

Baca juga: Buah Meningkatkan Darah untuk Mencegah Anemia

Sekiranya anda memerlukan makanan tambahan tertentu untuk merawat anemia, sekarang anda boleh membelinya melalui aplikasi . Tidak perlu beratur di farmasi, cukup klik ubat yang anda perlukan dalam permohonan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Mudah bukan? Ayuh, gunakannya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Anemia.