Pilihan MPASI yang Betul ketika Bayi Mengalami Cirit-birit

, Jakarta - Dari pelbagai masalah kesihatan yang boleh menyerang bayi, cirit-birit adalah salah satu keluhan yang tidak boleh dipandang remeh. Cirit-birit pada bayi atau kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Bermula dari serangan virus, bakteria, atau parasit. Dalam beberapa kes, pemberian MPASI (makanan tambahan kepada susu ibu) juga boleh mempengaruhi pencernaan bayi, menyebabkan perubahan najis menjadi cair.

Jadi, apakah jenis makanan pelengkap apabila bayi anda mengalami cirit-birit?

Baca juga: Kanak-kanak yang mengalami cirit-birit kerana makanan pejal, apa yang harus dilakukan oleh ibu?

Pilihan makanan pelengkap semasa cirit-birit

Sebenarnya, terdapat pelbagai pilihan makanan pelengkap yang dapat diberikan oleh ibu ketika bayi mereka mengalami cirit-birit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peraturan yang perlu diberi perhatian. Cara memberi makanan ketika bayi mengalami cirit-birit tidak boleh sewenang-wenangnya.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), berikan mereka sedikit makanan sehingga mudah dicerna dan diterima oleh mereka. Walau bagaimanapun, bahagian kecil makanan ini perlu diberikan lebih kerap. Contohnya, setiap 3-4 jam untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi semasa cirit-birit.

Pendapat yang sama juga datang dari pakar di Institut Kesihatan Nasional. Apabila bayi mengalami cirit-birit, mereka perlu makan makanan kecil sepanjang hari dan bukannya tiga makanan besar. Di samping itu, ibu juga mesti terus menyediakan susu ibu untuk dirinya sendiri.

Jadi, apakah pilihan MPASI apabila bayi anda mengalami cirit-birit yang boleh anda berikan kepadanya? Nah, berikut adalah beberapa pilihan makanan pelengkap yang boleh dimakan ketika bayi mengalami cirit-birit, menurut IDAI dan Institut Kesihatan Nasional (hanya untuk bayi lebih dari 12 bulan):

 • Sup.
 • Yogurt.
 • Pisang.
 • Kentang bakar
 • Terus menyusu.
 • Daging lembu, ayam, atau ikan dimasak sehingga habis.
 • Telur yang dimasak hingga masak.
 • Produk roti yang diperbuat daripada tepung gandum halus.
 • Pasta atau nasi putih.
 • Pancake dan wafel dibuat dari tepung gandum.
 • Roti jagung, disediakan atau dihidangkan dengan sedikit madu atau sirap.
 • Sayuran yang dimasak, seperti wortel, kacang hijau, dan cendawan.

Baca juga: 6 Makanan Sihat untuk Kanak-kanak Yang Memulakan MPASI

Yang perlu diingat, elakkan pengambilan buah segar atau jus buah. Sebabnya, sebilangan buah mengandungi sukrosa, fruktosa, dan sorbitol yang menyebabkan peningkatan osmolalitas, sehingga membuat cirit-birit lebih berkembang.

Kepentingan Keperluan Cecair

Cirit-birit pada bayi berusia kurang dari dua tahun biasanya disebabkan oleh jangkitan virus, dan untungnya akan bertambah baik dalam masa kurang dari seminggu. Nah, selain harus memperhatikan pilihan makanan pelengkap ketika bayi mengalami cirit-birit, ibu juga tidak boleh mengabaikan keperluan cairannya.

Menurut IDAI, pertolongan pertama untuk bayi yang mengalami cirit-birit adalah pemberian cecair rehidrasi oral (CRO) yang dibungkus dalam botol. Ini juga boleh menjadi cairan rumah tangga seperti sup, minuman tidak manis, yogurt, atau air. Sekiranya bayi muntah, berikan cecair sedikit demi sedikit menggunakan sudu.

Ibu boleh memberi ORS kira-kira 10 ml / kg berat badan. Sebagai contoh, berat badan kanak-kanak adalah 10 kg, jadi dia perlu mengambil 100 ml ORS setiap kali dia mengalami cirit-birit. Sekiranya anak muntah setelah mengambil ORS, tunda pemberian ORS terlebih dahulu, dan kembalikan semula sedikit demi sedikit.

Baca juga : Kelebihan Alpukat sebagai MPASI untuk Bayi

Bagaimana dengan bayi yang masih menyusu atau baru mula memakan makanan pejal? Sekiranya bayi tidak mahu menyusu, tanyakan kepada doktor mengenai pemberian ORS. Jangan lupa untuk bertanya tentang dos yang boleh digunakan atau jenama dan dos ORS yang disyorkan sesuai dengan usia bayi.

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Ingat, jangan sekali-kali memberi ubat untuk melegakan gejala cirit-birit pada bayi tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rujukan:
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Pencernaan pada Bayi (2)
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Cara Memberi Makan Anak Anda Apabila Anda Mengalami Cirit-birit
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengubati Cirit-birit pada Kanak-kanak
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Apabila anak anda mengalami cirit-birit

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found