Tekanan Menjadikan Rambut Gugur, Benarkah?

, Jakarta - Tumpukan kerja dan kepadatan aktiviti harian dapat meningkatkan risiko tekanan. Perkara ini tidak boleh dipandang ringan. Tekanan yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah kesihatan, termasuk keguguran rambut yang menyebabkan kebotakan.

Secara amnya, kebotakan berlaku secara semula jadi, misalnya kerana penuaan. Rambut di kepala juga boleh rontok kerana kesan sampingan dari rawatan, memilih produk rawatan yang salah, hingga tekanan yang berpanjangan. Sebenarnya, mengapa tekanan boleh menyebabkan keguguran rambut?

Baca juga: 3 Kesan Tekanan Boleh Menyebabkan Kebotakan pada Usia Muda

Kebotakan Kerana Tekanan

Rambut kepala secara semula jadi boleh gugur, biasanya disebabkan oleh proses penuaan. Namun, tekanan psikososial juga boleh menyebabkan keguguran rambut menjadi kebotakan. Tekanan psikososial adalah tekanan yang timbul kerana terdapat rasa "tekanan" atau perasaan terancam dari persekitaran sosial.

Perasaan kesunyian dan pengabaian juga termasuk dalam jenis tekanan psikososial. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental. Orang yang mengalami keadaan ini mungkin mengalami perasaan kesepian, pengasingan, dan kurangnya semangat dan merasa tidak ada yang menyokongnya.

Tekanan akhirnya boleh memberi kesan pada keguguran rambut dan menyebabkan kebotakan. Terdapat tiga jenis kebotakan yang boleh timbul akibat tekanan, iaitu:

  • Alopecia areata

Apabila badan mengalami tekanan atau masalah emosi, risiko mengembangkan alopecia areata menjadi lebih besar. Keadaan ini menyebabkan kebotakan akibat keradangan atau penyakit autoimun. Selain keadaan emosi, terdapat pelbagai perkara yang boleh mencetuskan alopecia areata, termasuk penyakit autoimun, genetik, dan faktor persekitaran.

Baca juga: Hati-hati, tekanan boleh menyebabkan alopecia areata

Kebotakan biasanya mempengaruhi kulit kepala, tetapi juga boleh berlaku di kawasan lain badan yang ditutup dengan rambut. Kerontokan rambut dalam keadaan ini umumnya mempunyai corak bulat dan progresif. Selain itu, kebotakan juga boleh berlaku di seluruh kawasan kepala. Masih belum diketahui apa yang menyebabkan keadaan ini, tetapi kebotakan dianggap berkaitan dengan tekanan.

  • Telogen Effluvium

Rambut gugur sebenarnya adalah perkara semula jadi yang berlaku. Dalam satu hari, secara amnya 100 helai rambut akan rontok. Walau bagaimanapun, ada keadaan tertentu yang boleh membuat seseorang kehilangan lebih dari itu dan biasanya disertai dengan tekanan. Keadaan ini dikenali sebagai telogen effluvium.

Dalam keadaan normal, keguguran rambut akan diganti dengan pertumbuhan rambut baru. Malangnya, telogen effluvium dapat menghalang proses pertumbuhan ini. Ini biasanya akan bertambah buruk jika seseorang mengalami tekanan atau kemelut emosi negatif. Apabila anda mengalami tekanan, rambut anda akan gugur dengan lebih mudah.

  • Trichotillomania

Tekanan boleh membuat seseorang melakukan perkara yang boleh meningkatkan risiko keguguran rambut, ia disebut trichotillomania. Ini menyebabkan penghidap terbiasa menarik rambut tanpa menyedarinya. Kebiasaan ini boleh merosakkan rambut dan mengakibatkan rambut botak kerana terlalu kerap ditarik.

Kebotakan di kepala tidak berbahaya, tetapi boleh membuat penghidapnya tidak selamat. Selain itu, keguguran rambut yang berlebihan tidak boleh dipandang ringan. Mungkin, keguguran rambut muncul kerana ada yang tidak kena dengan keadaan badan.

Baca juga: Tukar Fikiran Anda Sering? Berhati-hati dengan penyakit ini

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keguguran rambut yang berlebihan. Atau anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonan tersebut . Beritahu gejala yang muncul dan dapatkan nasihat pakar. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turunsekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Tekanan Menyebabkan Rambut Gugur?
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Hubungan Antara Tekanan dan Rambut Gugur.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pengurusan tekanan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found