Menopaus, ini adalah 5 perkara yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Wanita yang telah memasuki usia tua, alias orang tua, harus bersiap sedia untuk menghadapi putus haid. Keadaan ini adalah akhir kitaran haid yang dialami oleh wanita setiap bulan. Menopaus biasanya berlaku pada wanita yang telah memasuki usia 45 hingga 55 tahun. Seorang wanita dikatakan menopaus sekiranya dia berhenti haid sekurang-kurangnya 12 bulan berturut-turut.

Menopaus bukan sahaja menyebabkan haid berhenti, tetapi juga membuat wanita mengalami banyak perubahan dalam tubuh. Sebenarnya, menghentikan menopaus boleh membuat wanita mengalami perubahan dalam penampilan fizikal, keadaan psikologi, keinginan seksual, dan kesuburan. Satu perkara yang pasti, wanita yang telah melalui menopaus tidak akan dapat hamil lagi. Perubahan akibat menopaus boleh berlaku secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Jadi, apa yang berlaku pada badan ketika memasuki menopaus?

Baca juga: Cara Mengatasi Menopaus Tanpa Kegelisahan

Perubahan Yang Berlaku Selepas Menopaus

Selain penghentian kitaran haid, menopaus juga akan menyebabkan pelbagai perubahan pada tubuh wanita. Tempoh di mana perubahan ini berlaku disebut tempoh perimenopause, biasanya berlangsung beberapa tahun sebelum menopaus. Perimenopause biasanya bermula ketika seorang wanita berusia 40 tahun atau lebih awal.

Tempoh dan keparahan gejala yang muncul sebelum menopaus boleh berbeza dari satu wanita ke wanita yang lain. Memasuki menopaus, terdapat pelbagai perubahan dan gejala yang muncul, termasuk:

1. Kitaran Menstruasi

Salah satu perubahan yang pasti berlaku sebelum menopaus adalah kitaran haid. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami haid yang tidak teratur. Mendekati menopaus, wanita mungkin mengalami haid cepat atau lambat daripada biasa. Tanda-tanda menopaus juga dapat dikenali melalui darah yang keluar menjadi kurang atau lebih banyak.

Baca juga: Sudah Menopaus, Bolehkah Wanita Mengandung?

2. Rupa Fizikal

Nampaknya, menopaus juga menyebabkan wanita mengalami perubahan penampilan fizikal. Pada masa ini, beberapa wanita akan mengalami keguguran rambut, kenaikan berat badan, payudara kendur, dan kulit kering.

3. Perubahan Psikologi

Bukan hanya secara fizikal, menopaus juga boleh menyebabkan seorang wanita mengalami perubahan psikologi. Menjelang akhir kitaran haid, seorang wanita menjadi rentan terhadap gangguan, seperti insomnia, alias sukar tidur pada waktu malam, kemurungan, dan perubahan mood yang tiba-tiba.

4. Perubahan Fizikal

Selain penampilan, menopaus juga boleh menyebabkan perubahan pada fizikal wanita. Dalam kes ini, wanita menjadi lebih mudah merasa panas atau panas kerana mudah berpeluh. Keadaan ini dipanggil kilat panas dan biasanya berlaku lebih kerap pada waktu malam. Keadaan ini juga menyebabkan wanita mengalami pening, berdebar-debar, dan jangkitan berulang saluran kencing.

5. Risiko Osteoporosis

Wanita yang telah memasuki menopaus juga lebih berisiko terkena osteoporosis. Sebenarnya, wanita yang telah memasuki menopaus dikatakan mempunyai risiko hingga 4 kali lebih besar untuk mengalami penyakit ini. Ini dikatakan berkaitan dengan perubahan hormon yang berlaku, terutamanya hormon estrogen. Penurunan hormon estrogen mempengaruhi risiko wanita mengalami gangguan tulang, seperti osteoporosis atau osteoartritis.

Baca juga: Ketahui 4 Punca Osteoporosis pada Wanita

Ketahui lebih lanjut mengenai menopaus dan fakta dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pilihan NHS. Diakses pada tahun 2019. Menopaus.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Menopaus.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found