Bolehkah anda minum alkohol setelah mendapat vaksin terhadap COVID-19?

“Setelah vaksin COVID-19 disuntik, tubuh akan bekerja untuk membentuk imuniti. Persoalan sama ada dibenarkan minum alkohol setelah diberi vaksin masih menjadi perbincangan hingga kini. Namun, tidak ada bukti bahawa pengambilan minuman ini dapat mempengaruhi keberkesanan vaksin COVID-19. "

Jakarta - Anda pasti pernah mendengar bahawa minuman beralkohol boleh memberi kesan negatif kepada tubuh, bukan? Sebenarnya, kajian yang diterbitkan di Kajian Semasa Alkohol menyatakan bahawa alkohol boleh memberi kesan buruk pada sistem imun, dan dikaitkan dengan jangkitan pernafasan yang lebih teruk. Jadi, bolehkah anda minum alkohol setelah diberi vaksin terhadap COVID-19?

Sebenarnya, tidak ada bukti bahawa pengambilan alkohol secara sederhana (dua atau kurang minuman sehari) boleh mempengaruhi keberkesanan vaksin COVID-19. Namun, itu tidak bermaksud alkohol tidak boleh memberi kesan buruk, jadi anda tidak boleh meminumnya selama beberapa hari setelah mendapat vaksin.

Baca juga: Inilah faedah berhenti minum alkohol selama sebulan untuk badan

Minum alkohol setelah mendapat vaksin terhadap COVID-19

Tujuan vaksinasi COVID-19 adalah untuk membantu sistem kekebalan tubuh mengenali virus yang menyebabkan COVID-19 sebagai bahan asing yang perlu dibanteras. Pada masa ini, belum diketahui sepenuhnya apakah minum alkohol selepas vaksinasi dapat mempengaruhi tindak balas vaksin.

Vaksin COVID-19 yang diluluskan untuk penggunaan kecemasan di Amerika Syarikat mesti melalui ujian klinikal yang ketat untuk menilai keselamatan mereka sebelum FDA membenarkannya. Percubaan ini tidak mengkaji sama ada alkohol mempengaruhi keberkesanan vaksin.

Kajian sebelumnya pada tahun 2014 yang diterbitkan dalam jurnal Ulasan Pakar Vaksin, dilakukan pada monyet, tikus, dan manusia, menemui beberapa bukti bahawa pengambilan alkohol sederhana dikaitkan dengan peningkatan kesihatan kardiovaskular dan imun. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyokong penemuan ini.

Sebagai langkah berjaga-jaga, sebaiknya minum alkohol dalam jumlah sederhana selepas vaksin COVID-19 atau elakkan meminumnya selama beberapa hari selepas suntikan sebanyak mungkin. Kerana, di sebalik kontroversi, alkohol dapat memicu keradangan dan jangkitan pada tubuh, terutama jika berlebihan.

Baca juga: Kesan Alkohol terhadap Kesihatan Jantung dan Hati

Beberapa jenis vaksin mempunyai peraturan tersendiri

Lancarkan Reuters, seorang pegawai kesihatan Rusia mengeluarkan peringatan pada bulan Disember 2020, bahawa orang yang menerima vaksin Sputnik V COVID-19 harus menghindari alkohol selama 2 minggu sebelum suntikan pertama dan selama 4 minggu setelah suntikan kedua. Sebabnya ialah alkohol dapat mengurangkan kemampuan tubuh membina imuniti terhadap virus yang menyebabkan COVID-19.

Walau bagaimanapun, dr. Alexander Gintsburg, ketua pasukan penyelidik yang menghasilkan vaksin Sputnik V, sejak itu telah berkongsi di akaun media sosial rasmi Sputnik V bahawa larangan menyeluruh terhadap alkohol tidak diperlukan dan penggunaan sederhana adalah baik. Dia menasihatkan agar tidak mengambilnya selama 3 hari setelah menerima suntikan atau vaksin lain.

Selain Sputnik V, jenis vaksin COVID-19 tertentu, seperti Johnson & Johnson dan AstraZeneca, berpotensi dikaitkan dengan keadaan yang disebut trombosis sinus vena serebral (CVST), walaupun kesnya sangat jarang berlaku. CVST adalah gumpalan darah di sinus otak.

mengikut Persatuan Itali mengenai Alkohol, alkohol dikaitkan dengan fungsi platelet negatif yang boleh meningkatkan risiko gangguan pembekuan seperti CVST. Ada kemungkinan bahawa minum alkohol setelah vaksinasi berlebihan dapat menyumbang kepada perkembangan komplikasi yang jarang berlaku ini, walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan.

Itulah perbincangan mengenai keselamatan minum alkohol setelah diberi vaksin terhadap COVID-19. Telah diketahui bahawa alkohol secara sederhana tidak akan mempengaruhi tindak balas terhadap keberkesanan vaksin COVID-19. Namun, sekiranya berjaga-jaga, mungkin adalah idea yang baik untuk mengelakkan peningkatan pengambilan alkohol, atau lebih baik lagi jika anda dapat menjauhinya.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Alkohol Boleh Mencetuskan Kegagalan Ginjal

Oleh itu, lebih baik mengelakkan minum minuman keras atau minum berlebihan sekurang-kurangnya beberapa hari setelah menerima setiap dos vaksin COVID-19. Tubuh anda berusaha membina kekebalan tubuh anda, jadi cubalah menyokongnya dengan melanggar tabiat buruk, seperti minum alkohol. Di samping itu, gunakan diet yang sihat, dan cukup rehat setiap hari.

Sekiranya anda mengalami aduan yang tidak hilang setelah mendapat vaksin, cuba berbincang dengan doktor anda di aplikasi melalui sembang, atau buat janji temu dengan doktor di hospital, untuk pemeriksaan.

Rujukan:
Kajian Semasa Alkohol. Diakses pada tahun 2021. Alkohol dan Sistem Imun.
Ulasan Pakar Vaksin. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Pengambilan Alkohol Sedang Disarankan Untuk Meningkatkan Respons Vaksin?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat Meminum Alkohol Setelah Mendapatkan Vaksin COVID-19?
CDC. Diakses pada tahun 2021. Alkohol dan Kesihatan Awam.
Reuters. Diakses pada tahun 2021. Jangan Campurkan Vaksin Sputnik Dengan Alkohol, kata Pegawai Rusia. Beberapa Recoil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found