5 Makanan Yang Mencetuskan Kolesterol Tinggi & Cara Mengelakkannya

, Jakarta - Kolesterol adalah lemak dalam aliran darah atau sel-sel tubuh yang sebenarnya diperlukan untuk membentuk pelbagai zat dalam metabolisme tubuh. Kolesterol sendiri berfungsi untuk membina dinding sel dan juga untuk membuat hormon. Kolesterol juga merupakan komponen penting dalam pembentukan asam hempedu, hormon steroid dan vitamin D.Jika anda mempunyai kadar kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit serius, anda harus memastikan pengambilan kolesterol dalam makanan dalam jumlah tidak lebih dari 200 mg.

Sebilangan besar orang tidak menyedari jika makanan yang sering dimakan setiap hari ternyata menjadi makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi.

Makanan yang Menyebabkan Kolesterol Tinggi

Berikut adalah senarai 5 makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi dan cara mengatasinya agar tetap sihat dan mengelakkan penyakit.

1. Makanan segera

Makanan seperti burger keju mengandungi 85 hingga 175 mg kolesterol dalam satu hidangan. Selain itu, soda dan kentang goreng juga mengandungi kolesterol tinggi. Cara untuk berkeliling ketika memakan makanan ini adalah dengan makan burger dengan kurang kandungan dan sesekali memakannya.

2. Telur

Telur dapat digunakan sebagai sumber protein yang sihat jika dikonsumsi dengan baik dalam satu hari. Sekiranya anda membuat telur untuk sarapan, jangan makan sumber kolesterol lain, seperti burger dengan keju, untuk makan tengah hari. Perlu diingat bahawa pengambilan 4-6 telur setiap minggu masih normal, termasuk untuk orang dengan kolesterol tinggi.

3. Satu Cawan Ais Krim

Kandungan kolesterol tinggi juga dapat diperoleh dari satu cawan ais krim. Malah satu cawan ais krim boleh mengandungi lebih banyak kolesterol daripada keseluruhan burger dan donat. Cara terbaik boleh dipilih, bukannya makan ais krim sebagai pencuci mulut, anda boleh makan semangkuk buah segar yang mengandungi serat dan nutrien, dan rendah kalori. Buah mempunyai kemampuan untuk menekan kadar kolesterol tinggi di dalam badan.

4. Bangsawan

Kolesterol tinggijuga terdapat pada jeroan seperti hati haiwan. Berbanding dengan mentega, anda harus menggunakan marjerin yang mengandungi lemak tak jenuh kerana ia terbuat dari minyak sayuran. Itik adalah makanan yang mengandungi kolesterol tinggi daripada ayam. Untuk ayam, anda harus membuang kulit sebelum memasak untuk mengurangkan kadar kolesterol tinggi.

5. Makanan Laut

Beberapa jenis makanan laut, seperti lobster, adalah makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi. Ternyata sebelum diproses, lobster seberat 85 gram mengandungi kira-kira 60 mg kolesterol. Cara mengelakkan makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi dalam makanan laut adalah dengan mengurangkan kandungan kolesterol dalam makanan laut dengan memilih menu yang direbus daripada digoreng. Kerang juga dapat menjadi pilihan makanan laut yang memiliki kandungan kolesterol rendah.

Ini tidak bermaksud bahawa jika anda melihat senarai makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi di atas, anda harus mengelakkan semua makanan di atas. Perkara yang paling penting adalah menjaga penggunaan makanan agar sentiasa terjaga dan seimbang. Di samping itu, memproses makanan anda sendiri juga boleh menjadi cara untuk mengurangkan risiko makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi. Sekiranya anda perlu mengubah cara memasak, berapa kerap dan jumlah makanan yang anda makan, anda juga harus mencari pengganti yang lebih sihat.

Kolesterol tinggi tidak boleh dipandang ringan dan mesti diatasi dengan segera. Untuk itu anda boleh mengatasinya dengan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor pilihan anda. Anda boleh memberi kepercayaan untuk membincangkan masalah kesihatan dengan doktor di . Anda boleh memilih kaedahnya sembang, panggilan suara, dan panggilan video. Di samping itu, anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti vitamin atau makanan tambahan menggunakan menu Penghantaran Farmasi. Muat turun sekarang aplikasi di Google Play dan App Store untuk menggunakannya.

BACA JUGA: 5 CARA MUDAH KE KOLESTEROL RENDAH


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found