Keperluan Pemakanan yang betul untuk Kanak-kanak Awal

“Untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, setiap ibu bapa mesti memberikan yang terbaik dari segi makanan. Keperluan pemakanan anak dapat dipenuhi dengan memberi mereka makanan yang sihat, seperti sayuran, buah, dan daging yang kaya dengan protein. "

, Jakarta - Setiap ibu bapa mesti memperhatikan keperluan pemakanan anak-anak mereka dengan memastikan memberi makanan terbaik. Dengan cara ini, ibu dapat memastikan proses pertumbuhan dan perkembangan anak tetap optimum. Walaupun begitu, tidak semua ibu bapa tahu nutrien apa yang perlu dipenuhi yang mesti ada dalam makanan mereka. Nah, inilah perbincangan yang lebih lengkap!

Semua Keperluan Pemakanan Awal Kanak-kanak Yang Perlu Dipenuhi

Setiap kanak-kanak perlu mendapat pemakanan yang baik dalam 2 tahun pertama kehidupan untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Memulakan amalan pemakanan yang baik lebih awal juga dapat membantu anak-anak mengembangkan diet yang sihat. Memang ini tidak mudah dilakukan, tetapi tetap harus dipenuhi.

Baca juga: 19 Keadaan yang Dirawat oleh Pakar Pemakanan Pediatrik

Pada awal kelahiran, bayi mungkin hanya perlu diberi susu ibu dan / atau formula yang menjadi sumber pemakanan bagi anak. Apabila anak dapat makan makanan pejal, ibu dapat memberinya pelbagai jenis makanan yang dapat membuatnya merasa banyak jenis rasa. Oleh itu, ibu mesti mengetahui keperluan pemakanan anak yang betul ketika memasuki usia dini:

Umur 0–6 Bulan

Pada bayi berusia 0-6 bulan, keperluan pemakanan anak-anak yang perlu dipenuhi berasal dari susu ibu dan / atau susu formula. Seiring bertambahnya usia setiap bulan, jumlah cecair yang dimakan oleh anak ibu akan terus meningkat. Apabila anak sudah memasuki usia 6 bulan, ibu boleh mula mengajarnya makan makanan padat sehingga tubuhnya terbiasa.

Umur 7–12 Bulan

Pada masa anak anda berumur 7-12 bulan, dia masih mendapat sebahagian besar kalori dan nutrien dari susu ibu dan / atau formula. Walaupun begitu, kanak-kanak juga perlu makan makanan pejal. Sebilangan bayi seawal 7 bulan secara perkembangannya bersedia untuk tidur sepanjang malam tanpa perlu memberi makan terlebih dahulu. Walaupun begitu, keputusan ini berada di tangan ibu sebagai ibu bapa, dibantu dengan berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Baca juga: Masalah Pemakanan Kanak-kanak Yang Perlu Diatasi oleh Pakar Pediatrik

Perincian keperluan pemakanan kanak-kanak adalah seperti berikut:

Umur 7 tahun8 bulan

Kanak-kanak berumur 7 hingga 8 bulan mungkin boleh mengambil kira-kira 680-1000 gram susu ibu atau susu formula atau setara dengan tiga hingga enam sesi makan sehari. Anda juga boleh menambah kira-kira 4-9 sudu makanan pejal, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Di samping itu, ibu juga boleh menambahkan beberapa sudu kandungan protein dari daging.

Umur 9–10 bulan

Kanak-kanak berumur 9 hingga 10 bulan juga perlu memenuhi keperluan susu mereka sebanyak 680-850 gram sehari atau setara dengan tiga hingga lima sesi penyusuan. Keperluan pemakanan anak ini juga harus dipenuhi dengan 1/4 hingga 1/2 cawan buah, sayur-sayuran, biji-bijian, hingga daging kaya protein.

Berumur 11 bulan

Dengan bertambahnya usia, keperluan untuk susu terus menurun. Apabila memasuki usia 11 bulan, ibu hanya perlu memberi 450680 gram susu ibu atau susu formula setiap hari atau setara dengan tiga hingga empat sesi penyusuan. Pada usia ini, kanak-kanak harus makan lebih banyak makanan pejal, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan sumber protein.

Baca juga: Pemakanan Kanak-kanak Yang Perlu Dipenuhi semasa MPASI

Berumur 12 bulan

Ketika memasuki usia 12 bulan, jumlah susu ibu atau formula yang perlu dipenuhi adalah sekitar 680 gram sehari atau setara dengan tiga sesi penyusuan. Sebilangan ibu menyapukan anak mereka dari susu ibu dan mula memberi susu lembu. Sebaliknya, keperluan hariannya untuk makan makanan pejal terus meningkat. Ibu boleh memberinya lebih banyak buah dan sayur, ditambah daging lembu atau ikan.

Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan mengenai keperluan pemakanan anak, doktor dari sedia membantu memberikan nasihat yang paling sesuai untuk makanan yang harus dimakan oleh si kecil. Muat turun permohonan untuk mendapatkan kemudahan dalam interaksi pakar perubatan hanya dengan menggunakan telefon pintar!

Nah, itulah perbincangan mengenai keperluan pemakanan anak-anak yang perlu dipenuhi oleh setiap ibu bapa untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Ini juga berguna untuk memastikan anak dilindungi dari serangan dari penyakit. Dengan melakukan kebiasaan ini, anak-anak akan terbiasa makan semua jenis makanan sihat sehingga mereka dewasa.

Rujukan:
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2021. Keperluan Pemakanan Bayi: 12 Bulan Pertama.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan Bayi dan Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found