4 Cara Pengesanan Awal Kanser Kolorektal

, Jakarta - Kanser kolorektal mungkin masih terasa asing bagi masyarakat umum. Kanser jenis ini adalah barah yang tumbuh di usus besar (usus besar) yang bersambung dengan rektum (dubur). Kanser kolorektal sendiri mempunyai nama lain, iaitu barah rektum atau barah usus besar, bergantung pada lokasi barah.

Agar dapat dirawat dengan betul, barah ini harus dikesan lebih awal. Sebelum terlambat, ketahui bagaimana mengesan barah kolorektal lebih awal dengan kaedah berikut.

Baca juga: 9 Jenis Ujian untuk Mengesahkan Diagnosis Kanser Kolon

Beberapa Cara Pengesanan Awal Kanser Kolorektal

Kanser ini memang dapat dikesan lebih awal melalui beberapa siri pemeriksaan. Namun, seseorang yang semakin tua disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin untuk menghindari sejumlah penyakit yang timbul seiring bertambahnya usia. Beberapa jenis ujian dapat dilakukan untuk mengesan barah kolorektal, termasuk:

Pemeriksaan sigmoidoskopi

Pemeriksaan ini dilakukan dengan memasukkan tiub nipis yang dilengkapi dengan sigmoidoscope (kamera kecil) dan lampu yang dimasukkan melalui dubur ke kolon bawah. Sigmoidoskopi sendiri dilakukan untuk melihat kehadiran barah atau polip yang dilengkapi dengan alat untuk mengambil sampel tisu untuk diperiksa di bawah mikroskop.

Pemeriksaan kolonografi CT

Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan Imbasan CT untuk menunjukkan gambaran yang jelas mengenai usus secara keseluruhan, untuk analisis yang mudah. Kemudian, setelah disahkan bahawa peserta menghidap barah kolorektal, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengetahui tahap (tahap) barah tersebut. Sebilangan peperiksaan sokongan dijalankan setelah dijalankan Imbasan CT , dalam kalangan yang lain Imbasan PET , sinar-X dada dan MRI.

Baca juga: 5 Faktor Yang Mencetuskan Kanser Kolon

Pemeriksaan najis

Pemeriksaan najis ini akan merangkumi beberapa peperiksaan, termasuk:

  • Pemeriksaan FIT atau FIT-DNA. Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggabungkan beberapa pemeriksaan untuk mengesan perubahan DNA pada tinja yang tidak dapat dilihat hanya dengan menggunakan mikroskop.

  • Ujian darah tersembunyi atau ujian darah ghaib fecal (FOBT). Pemeriksaan ini bertujuan untuk menentukan kehadiran darah di dalam najis. Pemeriksaan ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  1. Ujian imunokimia janin (FIT), yang merupakan pemeriksaan yang dilakukan dengan mencampurkan tinja dengan cairan khusus ke dalam mesin yang mengandung antibodi untuk memeriksa keberadaan darah di dalam tinja.

  2. guaiac FOBT, iaitu pemeriksaan yang dilakukan dengan meletakkan tinja pada kad khas yang diberi bahan kimia. Sekiranya najis positif darah, kad akan berubah warna.

Pemeriksaan Kolonoskopi

Pemeriksaan ini adalah pemeriksaan yang hampir sama dengan sigmoidoskopi, tetapi menggunakan tiub yang lebih panjang untuk mencapai semua bahagian usus besar.

Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui tahap barah dan lokasi sebenar barah tersebut. Selain beberapa kaedah ini, ada ujian lain yang dilakukan, yaitu pemeriksaan tahap CEA dalam darah. Pemeriksaan ini akan menunjukkan tahap CEA dalam darah penderita barah, jika tahap CEA tinggi, maka peserta positif untuk kanser kolorektal.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, barah usus juga menyerang kanak-kanak

Sementara itu, untuk menjangkakan kehadiran penyakit berbahaya lain, ujian darah lengkap juga diperlukan. Ujian darah lengkap akan merangkumi jumlah bilangan sel darah merah, sel darah putih, platelet, dan hemoglobin.

Anda boleh meminta doktor pakar dalam aplikasi dengan jelas untuk mengetahui langkah-langkah yang harus anda ambil sebelum melakukan beberapa pemeriksaan ini. Oleh itu, jangan sesat, cari maklumat lebih lanjut sebelum melakukan beberapa pemeriksaan ini, OK!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kanser Usus.
Kesihatan Emedicine (Diakses pada tahun 2019). Kanser kolon.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found