Inilah Cara Membangun Komunikasi dengan Remaja

, Jakarta - Sudah menjadi pengetahuan umum, ibu bapa sering merasa sukar untuk membina komunikasi dengan remaja. Bukan tanpa sebab, seiring bertambahnya usia, jarak antara anak dan ibu bapa mungkin menjadi lebih besar. Bagi ibu bapa, ini boleh berlaku kerana mereka merasa terkejut dan merasakan ada perubahan pada anak mereka. Sementara itu, remaja sering berfikir bahawa ibu bapa mereka tidak dapat memahami dan memahami apa yang mereka mahukan. Ini dapat mencetuskan jurang antara ibu bapa dan remaja untuk menjadi lebih besar.

Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang boleh anda cuba gunakan untuk memperbaiki masalah komunikasi yang ada. Perkara penting yang perlu difahami adalah penting untuk mengetahui perasaan antara anak dan ibu bapa. Bagi ibu bapa, sangat penting untuk melihat remaja sebagai individu yang mempunyai pemikiran mereka sendiri. Ini adalah sebab kaedah komunikasi ibu bapa selalu betul dan "melakukan segala yang dikatakan oleh ibu bapa anda" tidak sesuai untuk diterapkan.

Baca juga: Keibubapaan Yang Betul Sehingga Remaja Lebih Terbuka

Petua Berkomunikasi dengan Remaja untuk Ibu Bapa

Komunikasi yang sukar antara remaja dan ibu bapa boleh berlaku kerana beberapa sebab. Boleh jadi, ayah dan ibu merasakan mereka tidak lagi dapat mengurus atau tidak lagi mengenali anak itu. Perkara yang perlu difahami, ketika mereka semakin tua, Si Kecil pasti akan mempunyai pemikirannya sendiri dan mengharapkan sokongan dari kedua ibu bapa. Ini sering disalahtafsirkan sebagai tindakan menipu. Sebenarnya, jika ibu dan ayah berusaha memahami remaja dengan lebih baik, komunikasi yang baik mungkin akan terjalin.

Terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba membina komunikasi dengan remaja, termasuk:

1. Dengarkan

Salah satu kunci untuk melancarkan komunikasi adalah dengan senang hati mendengar. Remaja cenderung mempunyai keinginan untuk menyampaikan apa yang mereka fikirkan dan rasakan. Oleh itu, ayah dan ibu boleh berusaha memberi masa dan mendengar apa yang diperkatakan.

2. Jangan dimarahi

Bina percakapan dua hala, bukannya "cakap-cakap" dari ibu bapa dan menghendaki remaja itu hanya mendengar. Daripada komunikasi yang lancar, ini sebenarnya dapat membuatkan anak merasa lebih dinilai. Bukan hanya itu, ibu bapa juga mungkin merasa letih dan akhirnya mengadu bahawa remaja tidak dapat diajak berbual.

Baca juga: Remaja lebih terdedah kepada gangguan psikologi, betul?

3. Jangan Serang

Remaja boleh melakukan perkara yang tidak sesuai dengan kehendak ibu bapa mereka. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bahawa ayah dan ibu boleh menyerang dan menyalahkan anak-anak mereka kerana itu. Elakkan kebiasaan melihat remaja yang tidak memahami apa-apa, hanya kerana mereka tidak mempunyai pengalaman atau kemampuan yang dimiliki oleh ibu bapa mereka. Perlu diingat, ibu bapa tidak selalu betul dan anak-anak tidak selalu salah.

4. Hormati Pendapat Remaja

Ibu bapa juga dinasihatkan untuk menunjukkan rasa hormat ( hormat ) terhadap pendapat yang dikemukakan oleh remaja. Dengan begitu, komunikasi yang lancar dapat dibina dengan lebih mudah.

5. Permudahkan Masalah

Sebaiknya elakkan perkara menjadi lebih buruk hanya kerana ibu bapa dan remaja mempunyai pendapat yang berbeza. Jadikan komunikasi lebih mudah dan ringkas, dan cuba saling memahami. Sekiranya memang remaja atau kanak-kanak itu melakukan kesalahan, sampaikan dengan cara yang boleh diterima. Ibu bapa mungkin pernah berpengalaman menjadi remaja yang selalu diberi kuliah dan merasa tidak selesa. Sudah tentu ibu dan ayah tidak mahu anak-anak mereka merasakan hal yang sama, bukan?

6. Jadilah Diri Anda

Komunikasi yang lancar didasarkan pada persefahaman bersama, tetapi itu bukan alasan untuk berpura-pura. Ibu bapa tidak perlu berusaha menjadi rakan atau remaja. Ibu dan ayah adalah orang dewasa, dan bertindak seperti orang dewasa.

Baca juga: Kesan Media Sosial Terhadap Kesihatan Mental Remaja

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bercakap Dengan Remaja - Petua untuk Berkomunikasi Lebih Baik.
Institut Minda Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Petua Berkomunikasi Dengan Remaja Anda.
Menjangkau. Diakses pada tahun 2020. Komunikasi dan remaja yang berkesan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found