Ketahui Petua Memilih Tali Anjing yang Betul

Jakarta - Jika anda berkomitmen untuk membesarkan anjing, anda juga harus membawanya berjalan-jalan. Membawa anjing anda berjalan-jalan mempunyai banyak faedah, salah satunya adalah mencegah anjing anda stres. Tidak menggunakan tali bukan masalah besar jika anjing anda tidak agresif terhadap haiwan lain. Tetapi jika anjing anda mempunyai sikap agresif, berjalan tanpa tali boleh menjadi masalah besar. Jadi, apakah petua untuk memilih tali anjing yang tepat? Lihat ulasan berikut.

Baca juga: Perjalanan Darat dengan Anjing Haiwan, Sediakan 4 Perkara Ini

Berikut adalah Petua Memilih Tali Anjing yang Disyorkan

Sebelum memutuskan untuk membeli tali leher anjing, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, salah satunya memilih berdasarkan bentuk tali itu. Secara umum, tali anjing terbahagi kepada tiga jenis, iaitu: Berbentuk 8 , bahu , dan fesyen . Agar tidak keliru, berikut adalah kelebihan setiap jenisnya. Jangan lupa memilih mengikut jenis dan keturunan anjing anda, ya.

  • Gantung di Leher (Berbentuk 8)

Leash pertama berbentuk seperti angka lapan, dengan satu gelung tali yang dipakai di leher anjing. Leash ini sesuai untuk anjing besar, dan anjing yang memiliki kebiasaan menarik tali ketika berjalan. Selain itu, tali jenis ini sesuai untuk melatih disiplin anjing, dan memudahkan anda melakukan kawalan.

  • Melepasi Kedua Bahu

Leash jenis ini sesuai untuk anjing dengan sistem pernafasan yang lemah atau anjing yang lebih tua. Tali jenis ini tidak memampatkan trakea, sehingga tidak membuat anjing batuk. Tetapi jika anjing itu cuba menarik, anda akan menghadapi sedikit masalah, kerana tidak ada tekanan pada leher. Inilah yang menjadikan tali jenis ini sesuai untuk anjing dengan sistem pernafasan yang lemah atau anjing yang lebih tua.

  • Jenis Bergaya

Jenis tali leher anjing fesyen biasanya hanya dibuat dalam jumlah terhad atau mengikut permintaan pelanggan. Leash dog jenis ini mempunyai reka bentuk yang dilengkapi dengan gelung besi untuk memasukkan tali di bahagian belakang badan. Tetapi masalahnya adalah, tali jenis ini mempunyai daya tahan yang lemah kerana terbuat dari pakaian biasa.

Baca juga: Berapa Banyak Air Minum Yang Perlu Anjing?

Sebagai tambahan kepada jenisnya, petua memilih tali anjing harus disesuaikan dengan penggunaannya. Adakah anda membeli tali leher anjing untuk mengawal haiwan atau dengan struktur yang senang dipasang dan dimatikan. Tidak kurang pentingnya tali dengan pita reflektor , jadi selamat membawa anjing anda berjalan-jalan pada waktu malam. Sekiranya anjing itu memberontak dan melarikan diri, pita reflektor akan menghalangnya lari dengan menahannya.

Juga, anda perlu mempertimbangkan tali dengan pemegang di bahagian belakang untuk mengelakkan situasi yang memerlukan kawalan pantas. Untuk anjing sederhana dan besar yang sangat aktif dan suka berlari, kami mengesyorkan menggunakan tali yang melekat pada moncong atau tulang dada. Leash jenis ini akan membuat anjing memalingkan wajahnya ke arah Anda ketika tali yang dilampirkan ditarik, menjadikannya berkesan untuk mengendalikan anjing yang memiliki kebiasaan menarik tali.

Baca juga: Petua Mengatasi Nafas Berbau pada Anjing Haiwan Peliharaan

Itulah beberapa petua untuk memilih tali anjing yang disyorkan. Anda harus memilih mengikut jenis dan jenis anjing anda, ya. Jangan terlalu kecil untuk anjing besar, dan sebaliknya. Sekiranya anjing peliharaan anda mengalami sejumlah masalah kesihatan, bincangkannya dengan doktor haiwan anda di dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Vet Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Memilih Tali Anjing Anda.
Anjing Daerah. Diakses pada tahun 2020. ASAS LATIHAN LEASH CARA MEMILIH LEASH TERBAIK UNTUK ANJING ANDA.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found