Ais dari Air Mentah atau Rebus: Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Ketika cuaca panas, minum air ais pasti menyegarkan. Sensasi sejuk dan suara es yang renyah dapat menjadi pakej lengkap untuk menjadikan mood anda lebih baik. Malangnya, tidak semua orang memperhatikan ais dalam minuman. Kerana selama anda merasa kurang haus, air es akan selalu menjadi pilihan. Sebenarnya, minum ais dari air rebus dan mentah mempunyai kesan yang berbeza terhadap kesihatan, anda tahu. Agar tidak tersilap, anda perlu mengetahui perbezaan antara ais dari air rebus dan mentah di sini, ayuh!

Bahaya Ais dari Air Mentah

Ais yang terbuat dari air rebus dan mentah dapat membuat anda merasa kurang dahaga. Tetapi bezanya, ais yang terbuat dari air mentah juga boleh membuat anda sakit. Ini kerana air mentah berisiko terkontaminasi dengan patogen penyebab penyakit. Pencemaran ini berlaku kerana proses pembekuan pada amnya tidak membunuh bakteria di dalam air mentah. Jadi, apabila ais yang mengandungi bakteria larut ke dalam minuman, sama seperti menuangkan air mentah ke dalam minuman yang anda minum. Itulah sebabnya ada orang yang mengalami sakit perut, cirit-birit, muntah, dan juga kepialu setelah minum air ais.

Bahaya ais dari air mentah juga disebut dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Britain . Kajian mendapati bahawa air minum yang tercemar bakteria Escherichia coli meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, masalah buah pinggang, dan penyakit jantung di kemudian hari. Walaupun pada anak kecil yang sistem kekebalannya masih lemah, minum ais dari air mentah meningkatkan risiko gangguan pencernaan yang serius seperti cirit-birit dan muntah, merosakkan buah pinggang, dan melemahkan dinding usus. Oleh itu, sangat disarankan agar anda minum ais dari air rebus untuk mengelakkan masalah kesihatan.

Ciri-ciri Ais dari Air Rebus

Secara amnya, penampilan ais yang terbuat dari air rebus jelas seperti kristal. Ini kerana gas yang terdapat di dalam air rebusan menguap semasa proses mendidih. Tetapi itu tidak bermaksud ais yang terbuat dari air rebus akan sangat jelas, ya. Kerana untuk mengeluarkan gas terlarut dan kekotoran lain yang menetap di dalam air memerlukan proses pensterilan dan pendidihan hingga dua kali. Selain itu, ais yang terbuat dari air rebus juga akan terasa segar jika anda menghidu aroma dan kelihatan jernih kerana tidak ada kekotoran di dalamnya.

Ciri-ciri Ais dari Air Mentah

Berlainan dengan ais yang dibuat dari air rebus, penampilan ais yang terbuat dari air mentah cenderung putih seperti susu dan terdapat gelembung di dalamnya. Ini kerana masih banyak gas atau oksigen terperangkap di dalam ais. Biasanya, ais yang terbuat dari air mentah akan dibungkus dalam bentuk ketulan ais, rasanya kurang segar ketika dicium, dan ada kotoran di dalamnya.

Sebenarnya, ujian makmal diperlukan supaya anda lebih yakin bahawa ais yang anda minum selamat untuk dimakan. Tetapi sekurang-kurangnya, anda tahu perbezaan antara ais dan air rebus dan mentah sehingga anda lebih berwaspada dan mengelakkan diri dari sakit. Tetapi, jika anda sudah sakit setelah minum air ais, anda boleh berjumpa doktor dengan memanfaatkan ciri-ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play supaya anda boleh bercakap dengan doktor anda melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video bila-bila masa dan di mana sahaja.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found