Ketahui Cara Mencegah Osteoartritis

, Jakarta - Osteoartritis biasanya dialami oleh sendi di pinggul, lutut, tangan, dan tulang belakang. Walau bagaimanapun, ini tidak menolak kemungkinan sendi lain mengalami keadaan ini. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau, kerana selama anda tetap aktif dalam kegiatan, menjaga berat badan, dan menjalani gaya hidup yang sihat, penyakit ini dapat dihambat. Selain itu, rasa sakit pada sendi yang anda alami dapat diatasi.

Baca juga: Punca Osteoartritis Ini Yang Perlu Anda Ketahui

Osteoartritis, penyakit sendi yang sering dialami

Osteoarthritis (OA) adalah salah satu jenis masalah sendi yang paling biasa dialami oleh orang. Penyakit ini adalah penyakit sendi yang mempengaruhi tulang rawan sendi. OA boleh berlaku apabila tulang rawan yang melindungi dan meregangkan sendi rosak. Nah, keadaan ini akan menyebabkan tulang menggosok antara satu sama lain. Inilah yang menyebabkan kesakitan dan kekakuan. Osteoartritis adalah salah satu penyakit yang paling biasa di dunia. Penyakit ini malah boleh menyebabkan kecacatan pada penghidapnya.

Ini adalah Gejala yang Muncul pada Orang dengan Osteoartritis

Gejala utama pada orang dengan keadaan ini dicirikan oleh rasa sakit dan kekakuan pada sendi. Sekiranya keadaan ini berlaku, aktiviti harian dapat terganggu. Ini kerana rasa sakit dan kelembutan pada sendi akan terasa ketika sendi digerakkan. Rasa sakit biasanya akan bertambah teruk ketika anda bangun. Di samping itu, beberapa gejala yang merupakan tanda-tanda osteoartritis termasuk:

  • Sendi menjadi sakit dengan mudah.
  • Fleksibiliti sendi menurun.
  • Otot yang lemah, serta pengurangan jisim otot.
  • Semasa digerakkan, anda akan mendengar bunyi geseran pada sendi.

Gejala di atas biasanya akan berkembang dengan perlahan, dan akan bertambah buruk dari masa ke masa. Keterukan juga akan berbeza, bergantung pada lokasi pengalaman.

Baca juga: 5 Faktor Risiko untuk Osteoartritis

Ketahui Cara Mencegah Osteoartritis

Pencegahan boleh dilakukan dengan membuat perubahan gaya hidup. Beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan termasuk:

  1. Bagi anda yang mempunyai berat badan berlebihan, segera lakukan diet yang sihat, ya! Kerana berat badan berlebihan akan memberi tekanan pada sendi tertentu yang boleh menyebabkan sakit sendi. Selain menjalani diet yang sihat, anda boleh menggabungkannya dengan senaman biasa.
  2. Sapukan salap atau krim penahan sakit. Anda boleh membeli krim jenis ini di farmasi terdekat. Krim ini dapat membantu anda mengurangkan gejala anda. Beberapa krim yang dijual akan memberikan kesan panas atau sejuk pada kulit. Sapukan krim ini pada bahagian sendi yang menyakitkan.
  3. Bersenam secara berkala untuk menguatkan otot-otot pada sendi, dan meningkatkan daya tahan. Bersenam secara berkala dapat menjadikan sendi anda lebih stabil. Anda boleh mula bersenam dengan berjalan kaki, berbasikal, atau berenang.
  4. Lakukan terapi panas dan sejuk. Anda boleh melakukan terapi ini sekiranya timbul gejala kesakitan. Anda boleh menggunakan sensasi panas atau sejuk untuk melegakan sakit sendi. Panas akan mengurangkan kekejangan pada sendi, dan sejuk akan melegakan ketegangan pada otot sendi.

Baca juga: 6 Gejala Osteoartritis Lutut yang Perlu Diperhatikan

Sekiranya anda menghadapi masalah mengambil langkah berjaga-jaga untuk melegakan gejala anda, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found