Berikut adalah 7 Cara Mengatasi Kecederaan Otot Hamstring

Setiap atlet berisiko mengalami kecederaan otot hamstring. Rawatan otot hamstring boleh berbeza-beza bergantung pada keparahannya. Kecederaan ringan biasanya sembuh dalam beberapa hari. Dalam kes yang teruk, proses penyembuhan boleh memakan waktu beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan. "

, Jakarta - Kecederaan pada otot hamstring adalah keadaan yang sering dialami atlet, seperti pelari, pemain bola sepak atau bola keranjang. Kecederaan otot ini berlaku ketika otot hamstring regangan atau koyakan kerana beban berlebihan. Berlari, melompat dan pergerakan tiba-tiba lain adalah aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan otot hamstring.

Pengendalian otot hamstring Kecederaan itu bergantung pada seberapa parah keadaannya. Sekiranya kecederaannya masih kecil, rawatan tidak diperlukan kerana boleh sembuh dengan sendirinya. Namun, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat penyembuhan.

Baca juga: Inilah Kaedah Untuk Mendiagnosis Kecederaan Hamstring

Petua Mengatasi Kecederaan Otot Hamstring

Walaupun boleh sembuh sendiri, ada beberapa rawatan yang dapat anda lakukan untuk mempercepat penyembuhan otot hamstring, itu dia:

1. Rehatkan Kaki Anda

Apabila anda cedera, anda tidak boleh melakukan aktiviti yang terlalu berat terlebih dahulu. Aktiviti yang terlalu berat boleh membebani otot, menjadikan kesakitan semakin teruk. Sekiranya otot sangat sakit, anda mungkin perlu menggunakan kruk (sokongan kaki) sehingga kaki sembuh sepenuhnya.

2. Pemampat Ais

Sapukan ais yang dibalut tuala untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Anda boleh memampatkan kaki sekurang-kurangnya 20-30 minit setiap tiga hingga empat jam. Lakukan rawatan ini selama dua hingga tiga hari, atau sehingga rasa sakit hilang.

3. Gunakan Pembalut

Bergerak sedikit boleh menjadi sangat menyakitkan apabila anda mengalami kecederaan hamstring. Anda boleh memperbaikinya dengan menggunakan pembalut elastik di sekitar kaki untuk menahan bengkak. Jangan lupa menukar pembalut secara berkala untuk mengelakkan jangkitan bakteria.

4. Angkat Kaki

Posisikan kaki anda lebih tinggi untuk meningkatkan peredaran darah ke otot. Anda boleh menggunakan bantal sambil duduk atau berbaring untuk mendapatkan kedudukan yang selesa. Kekalkan kedudukan ini selama yang anda perlukan.

5. Ambil Rasa Sakit

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen dapat membantu kesakitan dan pembengkakan. Walau bagaimanapun, anda harus menghubungi doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang ubat untuk memastikan keselamatannya. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk bertanya ini.

Baca juga: Jangan hanya mengatasi kecederaan hamstring, berikut petua

6. Latihan Regangan

Walaupun terasa terlalu sukar untuk dilakukan, tetapi anda perlu meregangkan agar otot tidak kaku. Lakukan senaman regangan dan pengukuhan sekiranya doktor atau ahli terapi anda mengesyorkannya.

7. Operasi

Dalam kes yang teruk di mana kecederaan tersebut menyebabkan otot robek, anda mungkin memerlukan pembedahan. Pakar bedah akan memperbaiki otot yang koyak dan menyatukannya kembali.

Berapa lamakah kecederaan Hamstring untuk Sembuh?

Kecederaan ringan mungkin hanya memakan masa beberapa hari. Dalam kes kecederaan sederhana hingga teruk, proses penyembuhan mungkin memakan masa berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan. Sebaiknya jangan melakukan aktiviti fizikal sehingga:

  • Boleh menggerakkan kaki dengan bebas.

  • Kaki kuat.

  • Tiada rasa sakit pada kaki ketika berjalan, berjoging, berlari dan melompat.

Melakukan aktiviti yang berat sebelum kecederaan hamstring penyembuhan sebenarnya boleh mencederakan otot dan berisiko menyebabkan disfungsi otot kekal. Menyembuhkan kecederaan hamstring jauh lebih sukar daripada menghalangnya. Oleh itu, panaskan dan regangkan terlebih dahulu sebelum mula bersenam.

Baca juga: 4 Fakta Hamstring Yang Selalunya Mempengaruhi Atlet

Jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap untuk memantau perkembangan proses penyembuhan. Sekiranya anda bercadang untuk berjumpa doktor, buat temu janji dengan hospital terlebih dahulu melalui aplikasi jadi lebih mudah. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Strain Hamstring.
NHS. Diakses pada tahun 2021. kecederaan Hamstring.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found