Ini adalah jenis blepharitis yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Hampir semua bahagian badan dapat mengalami radang, termasuk mata. Gangguan keradangan ini juga dikenali sebagai blepharitis di mana mata yang terkena boleh menjadi bengkak dan merah. Penyakit mata ini terbahagi kepada beberapa jenis dan perlu diperhatikan kerana boleh memberi kesan buruk kepada penglihatan. Untuk maklumat lebih lanjut, baca di sini!

Beberapa Jenis Blepharitis Yang Perlu Diperhatikan

Blepharitis adalah gangguan yang disebabkan oleh keradangan mata dan biasanya berlaku pada kedua-dua belah kelopak mata. Masalah ini secara amnya berlaku apabila kelenjar minyak kecil di dekat pangkal bulu mata menjadi tersumbat. Kerana ini, mata mengalami kegatalan dan kemerahan. Ia juga boleh menyebabkan gumpalan dan lekatan di sekitar bulu mata.

Baca juga: Menghidap Blepharitis? Berikut adalah 5 cara untuk mengubatinya

Penyakit mata ini selalunya merupakan keadaan kronik yang sukar diubati. Selain itu, blepharitis juga boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan tidak sedap dipandang. Memang, penyakit ini pada amnya tidak menyebabkan kerosakan kekal pada penglihatan, tetapi tidak menular. Namun, lebih baik mengetahui jenis-jenis blepharitis yang berisiko menyebabkan gangguan lain yang lebih teruk.

Berikut adalah beberapa jenis blepharitis yang perlu anda ketahui:

1. Blepharitis Anterior

Gangguan mata anterior jenis ini berlaku apabila bahagian luar kelopak mata di mana pelekat bulu mata terjejas. Blepharitis jenis ini dapat dibahagikan kepada dua, iaitu:

  • Seborrheic: Masalah mata ini boleh berlaku kerana kelemumur dan biasanya menyebabkan kelopak mata menjadi merah dan menghasilkan sisik pada bulu mata dan merasa gatal. Timbangan ini pada mulanya berkembang kerana bilangan dan jenis filem air mata yang tidak normal yang dihasilkan oleh kelenjar kelopak mata.
  • Ulseratif: Jenis ini kurang biasa dan biasanya bermula pada masa kanak-kanak. Gangguan ini disebabkan oleh bakteria dan boleh menyebabkan pembentukan kerak keras di sekitar bulu mata. Kerak ini dapat mengeras semasa tidur, sehingga sukar untuk membuka mata pada waktu pagi.

Sekiranya anda mengalami keadaan yang menyerupai blepharitis, ada baiknya anda segera mendapatkan pemeriksaan. Anda boleh membuat pemeriksaan mata hanya dengan menggunakan aplikasi yang telah bekerjasama dengan banyak hospital di seluruh Indonesia. Oleh itu, nikmati semua kemudahan dalam mengakses kesihatan hanya dengan muat turun satu aplikasi sahaja!

Baca juga: 12 Gejala Blepharitis, Keradangan pada Kelopak Mata

2. Blepharitis posterior

Blepharitis jenis ini boleh berlaku apabila kelenjar minyak di kelopak mata dalam mengandungi bakteria yang terus membiak. Ini boleh berlaku kerana keadaan kulit, seperti rosacea jerawat dan kelemumur di kulit kepala. Gangguan ini juga dikenali sebagai disfungsi kelenjar meibomian yang agak biasa. Kelenjar meibom berguna untuk merembeskan minyak yang akan disembunyikan sehingga menangis. Ini berguna untuk mengelakkan penyejatan filem air mata.

Apabila kelenjar ini meradang, minyak yang mereka hasilkan mungkin tidak dalam jumlah yang tepat, lebih kurang. Seseorang yang menderita blepharitis jenis ini sering mengalami mata merah, terbakar, dan kering. Penglihatan juga boleh berubah kerana filem air mata yang tidak stabil.

Baca juga: Blepharitis Menyebabkan Kerosakan pada Kornea, Inilah Penjelasannya

Sekiranya gangguan ini berlaku, ada baiknya mengetahui cara yang paling berkesan sebagai rawatan awal. Salah satunya adalah dengan meletakkan kompres hangat pada mata selama 5 minit. Selain itu, rawatan di rumah mungkin tidak mencukupi, jadi beberapa ubat perlu digunakan. Jenis ubat, seperti antibiotik topikal, antibiotik oral, hingga kortikosteroid boleh berkesan untuk meredakan masalah mata ini.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Jenis Blepharitis - Kelopak Mata dan Bulu Mata.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Blepharitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found